tragedija do tragedije

Samoubistva, strašne smrti i MORE BOLA: Porodično prokletstvo koje je decenijama kosilo najbliže čuvenog pisca

0

Čuveni književnih oduzeo je sebi život, a on nije bio ni prvi ni poslednji u porodici koji je skončao na taj način. Oni koji nisu izvršili samoubistvo takođe su umrli prerano i nakon godina borbe protiv depresije

Margo Hemingvej, unuka Ernesta Hemingveja
Margo Hemingvej, unuka Ernesta Hemingvejafoto: Dino De Laurentiis Company / Par / AFP / Profimedia

Mnoge poznate ličnosti iz raznih sfera iskusile su u svojim porodičnim životima brojne tragedije ili skončale tragično do te mere da su potom počeli da kruže mitovi o navodnim kletvama koje ih prate.


Čuvena je "kletva porodice Onazis", za koju su mnogi krivili Džeki Kenedi, bivšu američku prvu damu, a mnogi veruju da je i samu porodicu Kenedi pratila zla kob iz generacije u generaciju.


Nije malo takvih priča o misterioznim smrtima, bolestima i neobičnim spletovima okolnosti, a jedna od najpoznatijih je ona o navodnom prokletstvu koje je pratilo Hemingvejeve.

Poznato je da je čuveni pisac Ernest Hemingvej nakon dugogodišnje borbe protiv depresije i alkoholizma oduzeo sebi život, pucnjem u glavu lovačkom puškom u predvorju svog doma 2. jula 1961. Međutim, on nije bio ni prvi ni poslednji u njegovoj porodici koji je izvršio samoubistvo.


Samoubistvo oca

 


Njegov otac Klarens Edmonds Hemingej, američki lekar, ubio se 6. decembra 1928, kada je imao svega 57 godina. I on je odabrao vatreno oružje, i to revolver, kojim je pucao u glavu. Koliko je poznato, on je dugo bolovao od dijabetesa i depresije, a u vreme smrti je privodio kraju svoj poluautobiografski roman "Zbogom oružje".


Nakon što je Klarens oduzeo sebi život, njegov sin Ernest teško se nosio s tim i osuđivao ga jer nije imao snage da nastavi sa životom.


Moj otac je bio kukavica, upucao se bez razloga – navodno je rekao književnik jednom prijatelju.


Zabeleženo je da je Ernest Hemingvej verovao da je Klarensa u smrt gurnula supruga Grejs Hol, piščeva majka, koju je Ernest prezirao celog život. Čuvena operska pevačica navodno je sina, drugog od šestoro dece, kao dete oblačila u haljinice da bi više ličio na svoju stariju sestru, a oduvek ga je kritikovala. Nije podržavala njegov izbor karijere, a pisac ju je neretko pred prijateljima nazivao "onom ku**om", što je, mnogi veruju, koren njegovog problematičnog odnosa prema ženama.


Samoubistvo brata

 


Klarensovo beživotno telo pronašao je njegov sin Lester, Ernestov mlađi brat, koji je u tom trenutku imao samo 13 godina. Lester Hemingvej, koji je i sam postao pisac i autor je šest knjiga, između ostalih "Zvuk trube" i "Moj brat, Ernest Hemingvej".

Kao i otac, i on je patio od dijabetesa, a nakon što su mu lekari rekli da moraju da mu amputiraju obe noge, i on je oduzeo sebi život – 1982. godine pucao je sebi u glavu pištoljem.


Samoubistvo sestre

 


Ernest i Lester Hemingvej imali su četiri sestre: Marselin, Ursulu, Medlin i Kerol, a Ursula se godinama borila protiv raka, zbog čega je tri puta imala teške operacije.


Zbog svoje borbe za život i bolova koje je trpela, počela je da pije jake lekove, a 1996. godine se predozirala.


Smrt supruge

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by PBS (@pbs)


Čuveni pisac ženio se četiri puta i dobio trojicu sinova, a s drugom ženom Polin Fajfer dobio je sina Gregorija. U međuvremenu su se razveli, a zbog sina su imali mnogo briga: iako je Gregori najpre želeo da bude lekar, išao je iz posla u posao, a potom postao zavisnik od narkotika i alkohola.


Nakon što je njihov sin jednom prilikom završio u zatvoru, Ernest je pozvao Polin i vikao na nju. Tada nije znao da ona boluje od retkog tumora i da ne sme da se izlaže stresu, a Polin je samo nekoli sati posle ovog razgovora – umrla.


Smrt sina

 


Gregori Hemingvej poživeo je do 70. godine, uprkos brojnim zavisnostima. Pronađen je mrtav 2001. godine, u zatvorskoj ćeliji, gde je završio je je sedeo nag pored puta. Tu je proveo pet dana, a potom preminio jer nije imao lekove za visok krvni pritisak i maničnu depresiju, od koje je bolovao.

On je, inače, poslednje godine života koristio ime Glorija, a otkriveno je i da se podvrgao operaciji promene pola.


Smrt unuke

 

Margo Hemingvej, unuka Ernesta Hemingveja
Margo Hemingvej, unuka Ernesta Hemingvejafoto: Dino De Laurentiis Company / Par / AFP / Profimedia

Ernestov sin Džon, kog je pisac dobio s prvom suprugom Hadli Ričardson, takođe je bio alkoholičar, a imao je tri ćerke Džoan, Margo i Marijel.

 

Najpoznatija od njih bila je Margo, koja je bila jedna od najuspešnijih manekenki sedamdesetih, a patila od depresije. Pronađena je mrtva sa 42 godine, a otkriveno je da se predozirala lekovima protiv epilepsije


Zla kob porodice Hemingvej


I mnogi drugi članovi porodice Hemingvej patili su od depresije i bili zavisnici od alkohola i droge, a Marijel Hemingvej pričala je da je otac Džon eksualno zlostavljao njene sestre Margo i Džoan dok su bile deca.


Delila sam sobu s Margo. Tata je ulazio u našu sobu. Teško je imalo vizuelnu sliku toga, ali znam šta se dešavalo. Nije bilo ispravno, znam – ispričala je ona.

 


Marijel je kao 16-godišnjakinja dobila ulogu u filmu Vudija Alena "Menhetn", kada je nominovana za Oskara i oduševila kritiku.


Moju porodicu je kroz generacije obeležilo samoubistvo, alkoholizam, depresija i bolest. Celog života učim da se nosim s tim i nastojim da prekinem prokletstvo – rekla je ona tada.


Marijel Hemingvej, koja takođe živi sa depresijom, ostvarila je niz uspešnih uloga u Holivudu, a utorka je knjige o samopomoći i često ističe koliko su joj pomogli joga i meditacija.

 

BONUS VIDEO

"KNJIGA JE O BELEŠKAMA, MAGIJSKIM OBREDIMA KOJIMA SAM PRISUSTVOVAO POSLEDNJIH 40 GODINA"

 

makonda-tracker