potez za divljenje

"Niti je ona govorila srpski, niti ta majka engleski..." Princeza Dajana pred smrt u Sarajevu pokazala kolikog je srca

0

Princeza Dajana tri nedelje pred smrt je posetila Bosnu i Hercegovinu, a tamo je slučajno srela jednu nesrećnu ženu.

Ledi Dajana bila je žena velikog srca
Ledi Dajana bila je žena velikog srcafoto: FEHIM DEMIR, EPA

Princeza Dajana, tadašnja princeza od Velsa, bila je najomiljenija članica kraljevske porodice Velike Britanije. Ona je bila posebno hrabra i spremna da rizikuje zbog drugih, a pamti se njena šetnja minskim poljem u januaru 1997. godine.

 

Nažalost, ona je te godine izgubila život, a poslednja humanitarna kampanja koju je sprovela pre smrti dogodila se upravo tokom njene posete Bosni i Hercegovini.

 

Ona je tada još jedanput skrenula pažnju na problem neeksplodiranih mina, a samo tri nedelje kasnije nastradala je s tadašnjim emotivnim partnerom Dodijem al Fajedom u saobraćajnoj nesreći u Parizu.

 


Tokom posete Sarajevu i Bosni i Hercegovini, u svrhu kampanje koju je vodila zajedno sa prijateljima Kenom Ruterfordom i Džerijem Vajtom, princeza Dajana je poslednjeg dana posete ugledala majku koja na groblju oplakuje svog sina.

 

 

Empatična Di prišla je nesrećnoj ženi i grlila ju je i tešila.

 

Dajana nije govorila srpski, niti je ta majka govorila engleski, ali razumele su se i zbližile na prvi pogled. Bilo je emotivno i intimno. To je bio trenutak za pamćenje i, mislim, da ga nikada neću zaboraviti — rekao je njen prijatelj Džeri, a preneo The Sun.

 

 

Ko je bila žena sa slike?

 

Unuka žene sa slike prepoznala je svoju baku Milu i pre nekoliko prilika odala koliko je ova priča zapravo dirljivija nego što deluje.

 

Ona je prolazila pored groblja i zamolila svoje osoblje da se zaustave tu jer su joj rekli da su tu žrtve prethodnog rata. Tu su bile moja baka i mama u redovnoj poseti, mamin brat je poginuo. Inače je moja baka obožavala princezu i jednostavno nije mogla verovati da ju je videla. Uglavnom, ispričale su joj priču o tome čiji je grob i kako je poginuo. Princeza se ponudila da plati kako bi napravili spomenik, međutim, baka je odbila jer je smatrala da to treba isključivo njegova majka da napravi. Tada su zabeležene i ove slike koje sa ponosom i ja delim — ispričala nje svojevremeno za Novu Nina Bašović.

 

Dajana je posetila Bosnu i Hercegovinu samo tri nedelje pre svoje smrti
Dajana je posetila Bosnu i Hercegovinu samo tri nedelje pre svoje smrtifoto: Arthur Edwards / News Licensing / Profimedia

Ono što ovu priču čini još emotivnijom i "buntovnijom" jeste činjenica da je prilaženje i grljenje stranaca strogo kršenje pravila kraljevske porodice, kao i to da se ova situacija odigrala svega nekoliko nedelja pre njene smrti.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima

 

Bonus video

Petrović o revizionizmu istorije

 

 

makonda-tracker