lepa i svoja

Podizali su je da bude kraljica, a onda je rekla – ne! Devojka koju je Čarls zaprosio pre Dajane bila je njegova rođaka

0

Danas istaknuta članica britanske aristokratije i dobro poznato lice visokog društva umalo je postala kraljica supruga. Cela porodica je to očekivala od nje, da bi Čarlsova rođaka ipak odbila prosidbu i otišla drugim putem

Princeza Dajana  i tadašnji princ Čarls na odmoru u Španiji osamdesetih
Princeza Dajana i tadašnji princ Čarls na odmoru u Španiji osamdesetihfoto: Philippe Ledru / akg-images / Profimedia

Kralj Čarls III već godinama je u braku s kraljicom Kamilom, ženom za koju danas znamo da je ljubav njegovog života, a tokom braka s pokojnom princezom Dajanom bila je njegova ljubavnica.


Njih troje činili su najpoznatiji ljubavni trougao 20. veka, a još uvek se prepričavaju brojne tužne epizode iz Čarlsovog braka s Dajanom, kada je obožavana princeza ostajala u drugom planu zbog njegove ljubavi prema Kamili.


Od početka njegove veze s današnjom suprugom bilo je jasno da kraljevska porodica Kamilu ne vidi kao "dobru priliku" za prestolonaslednika, a poznato je da je Čarls zaprosio više devojaka pre nego što je upoznao ledi Di.

Međutim, mnogi ne znaju da je među njima bila i jedna rođaka.


Godinama pre nego što su Čarls, tada princ, i mlada Dajana stali pred matičara u Vestminsterskoj opatiji, sin kraljice Elizabete II zaprosio je Amandu Knečbul, danas poznatu kao ledi Amanda Elingvort, a pre izvesnog vremena pisalo se da je cela porodica očekivala da će ovaj brak biti realizovan.

 

Ledi Amanda Elingvort i kralj Čarls 2015. godine
Ledi Amanda Elingvort i kralj Čarls 2015. godinefoto: Geoff Moore / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ko je rođaka koja se umalo udala za Čarlsa?


Amanda je peto od osmoro dece Džona Ulika Knečbula, barona od Braburna i Patricije, vojvotkinje Mauntbaten od Burme, odnosno praunuka prvog erla Mauntbatena od Burme i strica Čarlsovog oca princa Filipa.

Kako je otkriveno u dokumentarcu "Prava kruna: Unutar Kuće Vindzor", lord Mauntbaten, u kom je Čarls video očinsku figuru i obožavao ga, pozvao je svog bratanca i devet godina mlađu Amandu da provedu odmor na Bahamima.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 👑 (@royalsaddicted)

Mladi rođaci navodno su se tada zbližili, a Čarls je predložio njenoj majci i svojoj kumi da se venčaju. Stari lord je navijao za to i uporno pokušavao da spoji dvoje mladih, a navodno je hteo da ga oni zajedno prate na put u Indiju.


Međutim, kako je Amanda tada imala samo 16 godina, Patricija mu je rekla da "pričeka".


Bila je vrlo mlada, da – kaže bivši batler lorda Mauntbatena Vilijam Evans. – Ali ona je bila jedna od njegovih omiljenih rođaka. Bila je divna devojka i bila bi prelepa kraljica.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Furious Fur (@furious_fur)


Čarls je pričekao i tokom leta 1979, kada je Amanda imala 21 godinu, ponovo ju je zaprosio. Tada je, međutim, od nje dobio neočekivan odgovor: ne.

Kako je u svojoj knjizi "Bitka braće: Istorija porodičnog meteža" piše istoričar Robert Lejsi, ona nije bila zainteresovana za život pod reflektorima koji se za članove kraljevske porodice podrazumeva. To, ipak, nije bio jedini razlog.


Iako su "bili dragi jedno drugom", Evans je dodao da Amanda nije bila zaljubljena u Čarlsa niti je bila spremna da jednog dana bude kraljica supruga.

 

Kralj Čarls u mladosti
Kralj Čarls u mladostifoto: UPPA/Photoshot / Avalon / Profimedia


To nije bio Amandin način života... Ne bi htela da postane kraljica – zaključio je.


Ona se potom 1987. udala za bogataša Čarlsa Elingvorta, s kojim je dobila troje dece.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 👑 (@royalsaddicted)

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO
Koliko je novca dao kralj Čarls za obnovu Hilandara?

 

makonda-tracker