TUŽNA SUDBINA

Čaroban početak i tragičan kraj STRASTVENE LJUBAVI: Kako su se upoznali i zavoleli princeza Dajana i Dodi al Fajed?

0

Upoznali su se dok je Dajana još bila udata za tadašnjeg princa Čarlsa, a njihova ljubavna priča imala je tragičan kraj.

Scena iz serije The Crown
Scena iz serije The Crownfoto: Netflix / Everett / Profimedia

Leta 1997. ljubavna priča princeze Dajane i bogatog filmskog producenta zaintrigirala je i u potpunosti zaludela svetsku javnost.

 

Nakon razvoda od tadašnjeg princa – danas kralja Čarlsa III, u narodu obožavana ledi Di uplovila je u dvogodišnju vezu sa hirurgom Hasnatom Kanom.

 

Njena burna romansa 1997. godine sa starim poznanikom – Dodijem al Fajedom, završiće nezapamćenom tragedijom koja je ceo svet zavila u crno.

 

Od avgusta 1996. "princeza naroda" i zvanično je bila razvedena žena, a po raskidu dvogodišnje veze sa Hasnatom Kanom ledi Dajana u leto 1997. ulazi kao "singl" žena.

 

Ipak, već u julu iste godine mediji su počeli da spekulišu o potencijalnoj vezi Spenserove sa egipatskim naslednikom i producentom Dodijem Al Fajedom.

 

Nakon što su više puta zajedno uslikani na jahti njegovog oca bogatog biznismena Muhameda al Fajeda usidrenoj na jugu Francuske, Dodi i Dajana ubrzo postaju glavna tema svih tabloida.

 

Dajana Spenser i Dodi Al Fajed
Dajana Spenser i Dodi Al Fajedfoto: MAXPPP / Newscom / Profimedia

Ipak, ono što je malo kome poznato jeste činjenica da se zaljubljeni par upoznao deceniju pre nego što će se zavoleti.

 

Kako navodi The Independent, putevi dveju srodnih duša spojili su se davne 1986. kada je Dodijev tim nastupao na polo meču protiv tima Dajaninog tadašnjeg supruga Čarlsa. 

 

 

U seriji The Crown koja je bazirana na životima članova britanske kraljevske porodice, emitovala je epizodu u kojoj je pomenuta situacija opisana na sledeći način: Muhamed a Fajed pojavio se u ulozi sponzora polo meča, a sve u nameri da sedne pokraj kraljice Elizabete i porazgovara sa njom. 

 

Međutim, kako dalje scenario serije predstavlja, Dodijev otac smešten je pored mlade princeze Dajane i upravo tu se odvija i njen sudbonosni susret sa naslednikom imperije egipatskog biznismena.

 

Princeza Dajana i princ Čarls III nisu imali sjajan brak
Princeza Dajana i princ Čarls III nisu imali sjajan brakfoto: LFI/Photoshot / Avalon / Profimedia

Iste godine brak ledi Di i tadašnjeg prestolonaslednika zapada u ozbiljnu krizu, što je i sam Čarls kasnije potvrdio.

 

U aprilu 1992. Dajana prisustvuje londonskoj premijeri Dodijevog filma "Hook", i to u društvu svojih sinova princa Vilijama i princa Harija

 

 

Scenarista filma Džim Hart kasnije je u razgovoru za magazin Vanity Fair otkrio kako je Al Fajed već tada primetio svoju buduću dragu.

 

Divio joj se i posmatrao je izdaleka. Govorio je o tome kako je ona izvanredna dama – rekao je Hart.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by jackie (@dianaloml)

 

Bakingemska palata u decembru 1992. godine izdaje zvanično saopštenje o razlazu princa Čarlsa i princeze Dajane, a tri godine nakon toga ledi Di uplovljava u tajnu vezu sa hirurgom Hasnatom Kanom.

 

Kraj 1996. za nju je značio i kraj dveju pređašnjih ljubavi: razvod od Čarlsa bio je konačan, a na ljubav sa Kanom stavila je tačku. Spremna da sama provede leto u Evropi, Spenserova nije ni slutila šta je čeka.

 

 

Godina 1997. ostaće upamćena kao Dajanina možda najradosnija, a ujedno i najtužnija – godina zbog koje sudbinu lepe princeze označavamo tragičnom.

 

U julu 1997. Muhamed al Fajed poziva Dajanu na zajedničko letovanje u njegovoj vili u Sen Tropeu, a pozivnica je važila i za njene sinove Vilijama (koji je tada imao 15 godina) i Harija (tada 12-godišnjaka).

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

 

Nedugo nakon što je pristigla sa svojim sinovima, njihovom druženju priključio se i Muhamedov naslednik – Dodi. U to vreme, on je navodno na jugu Francuske boravio u društvu svoje verenice Keli Fišer.

 

Keli je tvrdila kako je Dodi trčao sa jedne na drugu jahtu, posvećujući malo svoje pažnje njoj, a malo više famoznoj ledi Di.

 

Nije mnogo vremena prošlo da bi sveže razvedena princeza i mladi producent uplovili u vezu, koju su dugo pokušavali da sakriju od očiju javnosti, doduše – bezuspešno.

 

 

Kako su se na kratko rastali, skupoceni i ekscentrični pokloni za Dajanu stizali su u Kensingtonsku palatu, sa sve Dodijevim potpisom i porukama ljubavi i pažnje. 

 

Nakon što je sinove ispratila na kraljičino imanje u Škotskoj, ledi Di vratila se svom beskrajnom letu s Dodijem kada su se ponovo ukrcali na jednu od jahti njegovog oca, sada ploveći duž obala Sardinije. 

 

 

Tu je novopečeni par zvanično i "uhvaćen" u razmenjivanju nežnosti, a samo nedelju dana po povratku sa letovanja Dajana i njen novi izabranik sastali su se u njegovom luksuznom stanu u Londonu.

 

The Sunday Mirror 10. avgusta ekskluzivno objavljuje fotografije na kojima Spenserova i Dodi razmenjuju poljupce, uz jednostavan i efektan naslov koji je glasio "The kiss" ("Poljubac").

 

– Samo treba da pogledate senzualni govor tela da biste znali da su jedno u drugome pronašli fizičko i duhovno ispunjenje –pisalo je u propratnom tekstu.

 

Keli Fišer tvrdila je da je verena sa Dodijem
Keli Fišer tvrdila je da je verena sa Dodijemfoto: SPLASH / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Napuštena i ogorčena verenica Keli Fišer tužila je Dodija zato što je kako je navela, ostavivši je zbog Dajane, Al Fajed prekršio njihov bračni dogovor. Porodica Fajed uzvratila je tvrdnjom da dvoje nikada nisu ni bili vereni.

 

Keli Fišer bila je ogorčena i tužila Al Fajeda
Keli Fišer bila je ogorčena i tužila Al Fajedafoto: FRANCISCO NEVES / AFP / Profimedia

Nakon tužbe, Dodi i Dajana nesmetano se vraćaju na jug Francuske, odakle su privatnim avionom produžili u prestonicu ove zemlje. Paparaci su "kampovali" ispred zgrade u kojoj se nalazio Fajedov stan u Parizu, kao i ispred hotela i restorana u kojima su provodili vreme.

 

 

U noći između 30. i 31. avgusta par je imao rezervaciju za večeru u restoranu "Chez Benoit", ali kako su saznali da ih i tamo čeka zaseda navalentnih fotografa, odlučili su da skrenu sa puta i odu u hotel "Ritz".

 

Bila je to njihova poslednja večera. Oko 15 minuta iza ponoći na putu od famozne večere do Dodijevog stana, mladi par tragično je nastradao u pokušajima da izbegnu nasrtaje upornih fotografa, koji su pratili crnog Mercedesa na čijem su zadnjem sedištu i skončali. 

 

1 / 7 Foto: Profimedia

Na pres konferenciji potparol porodice Fajed Majkl Kol otkrio je da su Dodi i Dajana samo nekoliko sati pre saobraćajne nesreće razmenili poklone. Naime, princeza je producentu darovala manžetne koje su nekada pripadale njenom ocu, u poruku "Sa ljubavlju, Dajana".

 

Ni Al Fajed nije ostao dužan, te je tako te kobne noći Lejdi Di darovao srebrnu plaketu na kojoj je ugravirana poema koju je napisao samo za nju i uz to skupoceni dijamantski prsten u vrednosti od 205.000 dolara.

 

Šta je taj prsten značio, verovatno nikada nećemo saznati –rekao je Kol.

 

– I ako planeta bude postojala još hiljadu godina, sasvim sam siguran da će ljudi i tada nastaviti da spekulišu o njegovom značaju – zaključio je on.

 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Britanska monarhija na pomolu NAJVEĆE KRIZE IKADA! Šta se krije iza fotošopirane slike Kejt?

 

 

 

makonda-tracker