na današnji dan

Najlepša jugoslovenska diva u samo 55 dana se udala, rodila dete i stradala – ovo je tragična životna priča Ene Begović

0

Ena Begović bila je najlepša diva jugoslovenskog glumišta, a neočekivana tragedija prerano je ugasila njen život

Ena Begović bila je jedna od najlepših žena u bivšoj Jugoslaviji
Ena Begović bila je jedna od najlepših žena u bivšoj Jugoslavijifoto: Youtube/Tv kalendar HRT

Pamtimo je po ulogama u filmovima kao što su "Okupacija u 26 slika" i "Pad Italije", a pored toga veliki trag ostavila je i na "daskama koje život znače". 

 

Osim što ju je od rane mladosti krasio neosporan glumački talenat, važila je i za jednu od najlepših žena na teritoriji bivše Jugoslavije.

 

Mada je živela ispunjenim i dinamičnim životom, do samoga kraja pratili su je strahovi, od kojih se jedan nažalost obistinio i doveo do glumičinog tragičnog kraja.

 

Jelena Ena Begović rođena je 8. jula 1960. godine u Trpnju, kao starija ćerka Terezije i Nikole Begovića.

 

U januaru 1963. godine rođena je njena mlađa sestra Mia, sa kojom će imati posebnu vezu do kraja svog prerano ugašenog života.

 

Osnovnu školu Ena je završila u svom rodnom mestu, a sledeći korak u njenom obrazovanju bila je gimnazija u Dubrovniku.

 

Tokom svojih školskih dana Begovićeva je stanovala u studentskom domu iz kojeg je čak, ako je verovati pričama, jednom prilikom bila i izbačena. 

 

Naime, iako glumicu svi pamte kao izuzetno toplu i dragu osobu, oni koji su je poznavali kažu da je isto tako bila i temperamentna i impulsivna, te ne čudi što je već kao gimnazijalka izbačena iz doma otišla da živi kao podstanarka.

 

Po prirodi sam neurotična, nesigurna, stalno o nečemu razmišljam, stalno s nekim problemima. Na izvestan način ja se plašim ljudi, i… a kad dođem kod majke, meni onda ne treba nikakvo pretvaranje ni laganje. Ne moram da se pravim da sam srećna i kad sam tužna. Kod mame sam ja – ja – izjavila je Ena jednom prilikom.

 

Sledeći korak koji će odrediti dalji tok njenog života bio je selidba u Zagreb; tamo je prvobitno upisala Pravni fakultet, od kog je ubrzo odustala i na nagovor reditelja Lordana Zafranovića upisala Akademiju dramskih umetnosti.

 

Upravo je Zafranović taj koji Eni nudi prvu filmsku ulogu u svom ostvarenju "Okupacija u 26 slika" iz 1978. godine, ali to ipak nije bila uloga koja ju je probila; 1981. Lordan režira film "Pad Italije" i upravo je tu mlada glumica zasijala punim sjajem.

 

Iako je mlada izgubila život, Ena se u svojoj 22 godine dugoj karijeri ostvarila kroz čak 98 uloga, kako pozorišnih, tako i televizijskih i filmskih.

 

Njena možda i najpoznatija uloga jeste baronica Kasteli u Glembajevima, a ovaj njen poslovni angažman propraćen je jednim od većih skandala u istoriji jugoslovenskog glumišta.

 

Naime, tada dvadesetosmogodišnja Ena proglašena je za pobednicu u kategoriji najbolje epizodne ženske uloge na 35. Pulskom filmskom festivalu. 

 

Na opšte iznenađenje svih ona je tada odbila da primi nagradu Zlatna arena iz jednog jednostavnog razloga – ona je smatrala da je uloga baronice Kasteli glavna, a ne sporedna.

 

Iako je važila za jednu od najlepših Jugoslovenki, Ena o sebi nikada nije imala preterano visoko mišljenje.

 

Ja nisam lepa. Ja imam čudno lice, ili bolje rečeno – ja imam jedno interesantno lice. Zanimljivo sve skupa, s izvesnim nepravilnostima, ali upotrebljivo u svakom slučaju. Često me pitaju koliko u likovima koje tumačim ima mene. Ima me, potpuno me ima. Ostaje tvoje telo, ruke, noge, glava – govorila je ona. 

 

Kada je privatni život u pitanju, moglo bi se reći da cela suština tog dela glumičinog bića staje u 55 dana njenog života koji će, spletom nesrećnih okolnosti, biti i njeni poslednji dani.

 

Ena se udala za svog partnera hrvatskog biznismena Josipa Radeljaka, nakon čega je rodila njihovu prvu i jedinu zajedničku ćerku Lanu. Tog leta 2000. 8. jula je napunila 40 godina, da bi gotovo samo mesec dana kasnije, 15. avgusta poginula u strašnoj saobraćajnoj nesreći.

 

Samo 45 dana nakon što je na svet donela ćerkicu, lepa glumica svoj život tragično je izgubila kao u nesreći na Braču, kada se zajedno sa svojim suprugom, njegovim sinom Leom, svojom majkom Terezom i malenom Lanom uputila kod porodičnih prijatelja na ručak.

 

Automobilom je upravljao tada još uvek neiskusni Leo Radeljak, koji je promašio put do prijatelja, te je na nagovor oca zaustavio vozilo kako bi njih dvojica zamenili mesta.

 

U tom trenutku automobil je nekontrolisano počeo da klizi unazad, da bi ubrzo završio u provaliji. Uz zadobijene povrede, iz nesreće žive su izašle Tereza Begović i beba Lana. 

 

Legendarna jugoslovenska glumica ispala je iz vozila i nažalost nedugo nakon nesreće podlegla ozbiljnim povredama koje je zadobila.

 

Nakon tragedije je usledilo suđenje koje je trajalo sedam godina. Leo Radeljak je oslobođen krivice, a za nesreću je okrivljen neispravan menjač na džipu.

 

Kako su njeni prijatelji ispričali nakon njene smrti, Ena je najveći strah imala upravo od vožnje automobilom i avionom.

 

Sve se dodatno pogoršalo nakon saobraćajke koju je imala 1996. godine, a tom prilikom jedan motociklista je izgubio život, dok je njen prijatelj bio teško povređen.

 

Glumica je bila i krivac za tu nesreću i osuđena je na tri godine uslovne slobode, a od psihičkog šoka koji je tada doživela, nikada se nije oporavila.

 

Uspomena na Enu Begović i dalje živi, a za to se naročito stara njena mlađa sestra takođe glumica Mia Begović, koja je pre nešto više od 10 godina radila doktorat na temu teatrološke biografije svoje prerano nastradale sestre.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Među prisutnima je bila glumica Anica Dobra

 

makonda-tracker