jedinstven i neponovljiv

"On je umeo da bude smrtno ozbiljan, ali je slavio život": Veličanstvena životna priča Milana Laneta Gutovića

0

Legendarni Milan Lane Gutović danas bi proslavio svoj 78. rođendan, a mi se prisećamo njegovog zanimljivog životnog puta

Jedan od najvećih domaćih glumaca danas bi napunio 78 godina
Jedan od najvećih domaćih glumaca danas bi napunio 78 godinafoto: Damir Dervišagić

Danas se sećamo jednog od najvoljenijih glumaca srpske i jugoslovenske kinematografije Milana Laneta Gutovića, koji bi na današnji dan proslavio svoj 78. rođendan.

 

Njegovo ime postalo je sinonim za vrhunski talenat, oštar humor i autentičnost koja je ostavila neizbrisiv trag na filmu, pozorištu, ali i u celokupnom društvenom životu.

 

Lane je svojim jedinstvenim glumačkim izrazom obogatio domaću scenu, a njegovi likovi, puni duhovitosti i satire, i dalje žive u sećanjima publike

 

Milan Gutović rođen je 11. avgusta 1946. godine u Umci nadomak Beograda u porodici prosvetnih radnika.

 

Maturirao je u Elektrotehničkoj školi "Nikola Tesla", a upravo tokom dana provedenih u klupama ove škole stekao je nadimak koji će ga pratiti do kraja veličanstvene karijere i života – Lane.

 

Gutović zatim upisuje Prirodno-matematički fakultet u Beogradu, ali ubrzo shvata da to nije njegov pravi poziv i prebacuje se na Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju.

 

Milan Lane Gutović u mladosti
Milan Lane Gutović u mladostifoto: Youtube Printscreen

Godine 1967. diplomirao je i to u klasi čuvenih "Bojanovih beba", kako su nazivali pulene profesora Bojana Stupice koji je Laneta, Svetlanu Cecu Bojković, Ivana Bekjareva i mnoge druge primio u stalni angažman Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

 

Pozorišna karijera

 

U JDP-u Gutović ostaje sve do 2002. godine, a tamo je odigrao veliki broj značajnih uloga u predstavama kao što su: "Smrt Uroša Petog", "Kad su cvetale tikve", "Otelo", "Mali princ", "Gospođa ministarka", "Lažni car Šćepan Mali" i još mnoge druge.

 

Od 2006. do 2011. godine, kada se i penzionisao, Lane je bio redovan član Narodnog pozorišta u Beogradu.

 

Takođe, na "daskama koje život znače" zaigrao je i u Zvezdara teatru, Pozorištu Slavija, Bitef teatru, Beogradskom dramskom pozorištu, Ateljeu 212, Teatru "Vuk" i mnogim drugim renomiranim pozorištima.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Around Yu (@yugodrom)

Svoju poslednju predstavu u Jugoslovenskom dramskom pozorištu – tamo gde je sve i počelo – odigrao je 2020. godine, čime je na magičan način zatvoren jedan poseban krug. U pitanju je uloga Vasilija Šopalovića u predstavi "Putujuće pozorište Šopalović Ljubomira Simovića" u režiji Jagoša Markovića.

 

Lane Gutović bio je redovan član najpoznatijih pozorišta u Beogradu
Lane Gutović bio je redovan član najpoznatijih pozorišta u Beogradufoto: Promo

Ono što je posebno interesantno jeste podatak da je tokom osamdesetih Lane u srpskim pozorištima oživeo jedan pomalo zaboravljeni format - kabare.

 

 

Ovaj oblik autorsko-glumačkog nastupa Gutović ne napušta gotovo do kraja svoje zavidne karijere, a neki od njegovih najpoznatijih kabarea su: DP – Kabare 1986; Pozorište Slavija – Obično veče 2002, Izgubljena forma, 2005, Začin, 2009; TV serijal Video kabare – Oralno doba, 2008.

 

Lane će ostati upamćen i kao virtuoz na filmu

 

Glumčev filmografski opus takođe je veličanstven, a prva uloga ovog tipa koju je dobio bila je u filmu "Bekstva" 1968. godine.

 

Još neka od filmskih ostvarenja u kojima je briljirao jesu: "Drugarčine", "Berlin kaput", "Povratak otpisanih", "Srećna porodica", "Erogena zona", "Još ovaj put", "Boj na Kosovu", "Debeli i mršavi", "Majstor i Šampita", "Špijun na štiklama", "Poltron", "Sedam i po", "Mali svet".

 

Godine 1981. Lane oživljava fiktivni lik koji će verovatno ostati njegova najlegendarnija i najupamćenija uloga. U pitanju je Srećko Šojić, lik ponikao kao sporedni u filmu "Laf u srcu", a koji je svoj dalji razvojni put na malim ekranima ostvario kroz četvorodelni filmski serijal "Tesna koža".

 

Televizijske serije u kojima je briljirao

 

Godine 1971. Milan Gutović ostvaruje svoju prvu televizijsku ulogu u seriji Siniše Pavića "Diplomci". Nakon toga zablistao je kao Đankarlo Maroti u "Boljem životu" i Dragoslav u "Otvorenim vratima", a od 2006. do 2011. godine na televiziji se emituje serija "Bela lađa", u kojoj nam Lane po treći put maestralnom glumom donosi lik neprevaziđenog Srećka Šojića.

 

Snimio je i preko 400 epizoda omiljenog dečijeg televizijskog programa "Pustolov".

 

– Nije umesno da označim neku ulogu kao omiljenu, jer se onda može zaključiti da mi ove druge nisu omiljene. Neka ostane na tome da su mi sve uloge bile istovremeno i dosadne i zanimljive – rekao je glumac jednom prilikom.

 

Nagrade

 

Milan Lane Gutović tokom svoje blistave, višedecenijske karijere primio je veliki broj zasluženih nagrada, a neke od njih su: Statueta Ćuran i Sterijina nagrada za ulogu Vladimira u predstavi "Pučina" (1978.), Nagrada "Zoran Radmilović" za dramu "Ruženje naroda u dva dela" i mnoge druge. Kruna njegove karijere jeste Zlatni ćuran - nagrada za životno delo glumcu komičaru, koju je dobio 2019. godine.

 

Čuvao je svoj privatni život

 

Lane je poznat kao neko ko je tokom čitave karijere itekako umeo da razdvoji lični od javnog života, te ne čudi što se o njegovom privatnom životu zna vrlo malo.

 

Pokojni glumac za života bio je dva puta u braku. O njegovoj prvoj ženi, od koje se razveo pre više od tri decenije, ne zna se gotovo ništa osim toga da je Gutović sa njom dobio ćerke Milicu i Nevenu.

 

Milica Gutović jedina je od Lanetovo četvoro dece poznata javnosti
Milica Gutović jedina je od Lanetovo četvoro dece poznata javnostifoto: PRINTSCREEN/VODIČ ZA RODITELJE

Dok se Nevena oduvek vešto krila od radoznalih očiju javnosti, Milica, koja je balerina i glumica, poznata nam je iz "Ivkove slave" i "Hotela sa sedam zvezdica".

 

Nakon što se rastao sa prvom ženom, Lane se oženio Biljanom Knežević, sa kojom je u bračnom životu uživao jednu deceniju, sve do 2011.
Biljana danas radi u Pozorištu na Terazijama, a sinovi Jakov i Spasoje su kruna njene i Lanetove ljubavi.

 

Biljana Knežević je glumčeva druga supruga
Biljana Knežević je glumčeva druga suprugafoto: PRINTSCREEN/FACEBOOK

 

Čovek koji je ostavio neizbrisiv trag za sobom

 

Milan Lane Gutović napustio nas je 25. avgusta 2021. godine kada mu se zdravstveno stanje pogoršalo usled respiratornih problema.

 

Lanetovi prijatelji i kolege za njega imaju samo reči hvale, a kroz njihove reči i njegova dela, glumčevo ime zauvek će živeti.

 

 

– On je umeo da bude smrtno ozbiljan, ali je slavio život. Naučio sam od njega šta znači biti pravi i iskren prijatelj, šta znači biti čovek i voleti nekoga do kraja. Iznutra je bio vro zapleten. Bio je častan, pošten, hrabar, nije bio slabić, bio je spremam da se bori za ideju, da podnese žrtvu za istinu. Mnogo je u njemu bilo onog našeg istinskog, epskog. Duboko je bio čovek ovog tla – rekao je o Lanetu jednom prilikom njegov kolega Aleksandar Dunić.

 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Petar Božović o Lanetu Gutoviću

 

makonda-tracker