neki imaju i medalje!

Iznenadiće vas ko je sve na ovom spisku: Članovi kraljevskih porodica koji su se takmičili na Olimpijskim igrama

0

Danas ih uglavnom viđamo u elegantnim odevnim kombinacijama okruženima obezbeđenjem, a nekada su bili samo jedni od mnogih i nadmetali se s "običnim ljudima" za najsjajnija odličja. Koliko su bili uspešni?

Princeza Šarlin od Monaka tokom sportske karijere
Princeza Šarlin od Monaka tokom sportske karijerefoto: Rajesh JANTILAL / AFP / Profimedia

U Parizu će večeras svečanom ceremonijom biti otvorene 33. Olimpijske igre, na kojima će se nadmetati takmičari iz više od dve stotine država.


U dugoj istoriji Olimpijskih igara imali smo priliku da vidimo bezbroj sportista iz celog sveta, a među njima se našlo i mnogo poznatih ličnosti. Na primer, jeste li znali da je britanski glumac Džejson Stejtam dvaput učestvovao na Olimpijskim igrama, kada se takmičio u skokovima u vodu?


Među mnogim poznatim licima koje smo gledali na najmasovnijem sportskom takmičenju našli su se i članovi kraljevskih porodica, a neki su uspeli da osvoje i medalje za svoje zemlje.

Članovi britanske kraljevske porodice na Olimpijskim igrama


Najpoznatiji primer je princeza Ana, ćerka kraljice Elizabete II i princa Filipa, vojvode od Edinburga. Ona je bila prva članica britanske kraljevske porodice koja se upisala među olimpijce, kada je učestvovala na Olimpijskim igrama u Montrealu 1976. godine.

 


Ona je učestvovala u konjičkom sportu, gde je završila kao 13. u skakačkoj sekciji i zauzela ukupno 24. mesto.Iako nije osvojila medalju, princeza je postala članica Međunarodnog olimpijskog komiteta 1988. i nosila olimpijski plamen u Atini uoči OI u Londonu 2012. Trebalo je, inače, da se takmiči i na OI u Minhenu 1972, ali je njen konj Dublet tada povređen.

 


Međutim, kapetan Mark Filips, bivši suprug princeze Ane, imao je više sreće, pa je osvojio dve medalje, najpre zlatnu u Minhenu 1972. i potom srebrnu u Seulu 1988.

Kao i njeni roditelji, Zara Tindal, unuka kraljice Elizabete, takođe je pronašla veliku strast u jahanju, a na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. osvojila je srebrnu medalju.

 

Zara Tindal na Olimpijskim igrama u Londonu 2012.
Zara Tindal na Olimpijskim igrama u Londonu 2012.foto: EPA/FRANCK ROBICHON

Atinu 2004. i Peking 2008. propustila je zbog povreda, ali je to nadoknadila kada je takmičenje stiglo na Ostrvo.


Kralj Konstantin II od Grčke na Olimpijskim igrama


Pokojni kralj Konstantin II Grčki bio je talentovan moreplovac, služio u vojsci i pohađao razne vojne akademije pre nego što je upisao pravo na Univerzitetu u Atini. Svoje atletske sposobnosti pokazao je na Olimpijskim igrama u Rimu 1960. godine, kada je osvojio zlatnu medalju u sportskom jedrenju.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @mariecgreekroyalfamily


Princ i princeza od Monaka na Olimpijskim igrama


Sin Grejs Keli, odnosno princeze Grejs od Monaka, i princa Renijea III, potomak je talentovanih veslača, ali je on zavoleo drugi sport. Naime, princ Albert II takmičio se u bobu, a na Zimskim olimpijskim igrama je učestvovao čak pet puta: 1988. u Kalgariju, 1992. u Albertvilu, 1994. u Lilehameru, 1998. u Naganu i 2002. u Solt Lejk sitiju.

 

Princ Albert obožava zimske sportove
Princ Albert obožava zimske sportovefoto: EPA/KAY NIETFELD

Ipak, najbolji plasman mu je 25. mesto 1988. godine.


Njegova supruga princeza Šarlin, tada poznata kao Šarlin Vitstok, talentovana je plivačica i predstavljala je Južnoafričku Republiku na Olimpijskim igrama u Sidneju 2002.

Završila je sa svojim timom na petom mestu u štafeti na 4x100 metara, a nakon što nije uspela da se kvalifikuje na OI 2008, okončala je svoju sportsku karijeru.

 

Princ Albert i princeza Šarlin od Monaka
Princ Albert i princeza Šarlin od Monakafoto: Newspress / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Princeza Haja bint al Husein


Jordanska princeza Haja je zaljubljenica u konjički sport, a na Olimpijskim igrama u Sidneju se 2000. takmičila u preponskom jahanju i, štaviše, nosila je zastavu svoje zemlje na ceremoniji otvaranja OI.


Princ Bira od Sijama


Princ Bira od Sijama, današnjeg Tajlanda, bio je vrlo talentovan sportista, a četiri godine je bio vozač u Formuli 1. Nakon toga se okrenuo jedrenju i predstavljao svoju zemlju na Olimpijskim igrama četiri puta, između 1956. i 1972. godine.


Nikad, međutim, nije osvojio medalju i najbolje mesto mu je 12. pozicija.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Počinju Olimpijske igre u Parizu

 

makonda-tracker