fotografija iz mladosti

"50 godina kasnije — sve je otišlo u prah i pepeo..." Ispovest Radoša Bajića o krahu prijateljstva sa slavnim glumcem

1

Radoš Bajić je objavio staru fotografiju iz sedamdesetih i ispovest o krahu prijateljstva s glumcem za koga se nagađa da je — Lazar Ristovski.

Radoš Bajić je podeli ostaru fotografiju i emotivnu priču koju je nazvao 'Opelo za jednu mladost'
Radoš Bajić je podeli ostaru fotografiju i emotivnu priču koju je nazvao "Opelo za jednu mladost"foto: Nemanja Nikolić

Glumac i reditelj Radoš Bajić zna da se na svojim društvenim mrežama priseća mlađih dana, glumačkih početaka, svoje ljubavne priče i starih prijateljstava.

 

On je uvek iskren, pa u svojim ispovestima neretko otkriva kako je izgledao njegov život pre slave koju je stekao u brojnim ostvarenjima, ali se i priseća odnosa sa dragim ljudima, koji su se, tokom vremena i godina, promenili.

 

On se sada na Instagramu osvrnuo na krah jednog prijateljstva u emotivnoj ispovesti, koju je literarno nazvao Opelo za jednu mladost, a mi je prenosimo u celosti.

 

OPELO ZA JEDNU MLADOST

 

… On iz Ravnog sela, ja iz moje Medveđe. Hodamo i jedemo — šta se našlo. On grize jabuku, ja parče kifle, pa razmenjujemo kao braća. Sve to pre pola veka, na beogradskom asfaltu ispred Skupštine.

 

… Nas dvojica, čisti, mladi, i visoki kao jablanovi, studenti glume i najbolji drugovi. Noć, dan - bez prestanka, uvek i svuda zajedno. Vreme oskudnosti i siromaštva, ali i idilična priča o večnom zavetu, o drugarstvu, časti i poštenju…

 

… Pedeset godina kasnije sve je otišlo u prah i pepeo, u pohlepu i gramzivost, u bahatost i otklon od svake normalnosti… To više nije čovek koga sam poznavao, čijim uspesima sam se radovao, sa kojim sam delio snove i prelepu mladost…

 

 

Gde je nestao moj najbolji drug koji bi danas da nikome ne da ni zalogaj — čak ni meni? Koji bi sve za sebe? Bože Svevišnji, ako nam uzimaš snagu, sačuvaj nam dušu, obraz i čast… — napisao je Radoš Bajić u opisu fotografije koju je objavio.

 

Iako Radoš nigde nije pomenuo ime glumca i prijatelja, navodi se da je u pitanju Lazar Ristovski, koji jeste bio Bajićev "klasić" i prijatelj, ali i poreklom iz Ravnog Sela.

 

Od 508 kandidata, koji su 1972. godine želeli da postanu glumci, primljeno je na fakultet njih trinaestoro, među kojima su bili Bajić i Ristovski, ali i Bogdan Diklić, Ljiljana Stjepanović, Snežana Savić, Zlata Petković...

 

Radoš je jednom prilikom podelio njihovu zajedničku fotografiju iz sedamdesetih:

 

Ristovski najpre odbio ulogu u "Selo gori, a baba se češlja"

 

Radoš Bajić otkrio je jednom prilikom detalje sa snimanja popularne domaće serije "Selo gori, a baba se češlja", koja je, takoreći, postala društveni fenomen!

 

Naime, dok su neki stekli popularnost u toj seriji, a data je prilika i naturščicima, Bajića su na početku odbijala neka velika imena...

 

Odbili su me neki glumci. Na primer, imao sam veliku želju da u seriji igraju moji drugovi i klasići koji su danas veliki glumci, Bogdan Diklić i Lazar Ristovski — ali oni nisu bili zainteresovani. Kasnije je čuveni Dragan Nikolić prihvatio da igra ulogu Žote koju Dik nije hteo, a kada je „Selo gori“ krenulo da hara, zvao me je Lazar i molio da mu napišem ulogu… što sam sa zadovoljstvom i učinio! — ispričao je emisiji "Sceniranje" na Kurir televiziji Radoš.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video

POSLE SAMOĆE, TIŠINE, TUMARANJU PO BRDIMA, OPET SAM TU SA PORODICOM Radoš Bajić emotivno: Večeras je praznik filma!

 

makonda-tracker