netipična biografija

Ima 28 godina, zvezda je TikToka i možda će biti – PREMIJER: Neobičan život mladog političara koji je ustalasao Evropu

0

Ime Marin le Pen možda je najzvučnije, ali kandidat za premijera Francuske koji trenutno ima najviše izgleda da to postane je političar vrlo zanimljive biografije i mladić za kog se u stranci šuška da je uspeo zbog ljubavnih veza...

Žordan Bardela je poltiičar o kom ovih dana priča cela Evropa, a njegova biografija je vrlo zanimljiva i netipična.
Žordan Bardela je poltiičar o kom ovih dana priča cela Evropa, a njegova biografija je vrlo zanimljiva i netipična.foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Proteklih dana, politička situacija u Francuskoj jedna je od glavnih tema u Evropi, zbog ogromnog uspeha koji je desnica postigla u prvom krugu parlamentarnih izbora.


Stranka Nacionalno okupljanje ubedljivo vodi, a njen kandidat za premijera Žordan Bardela izjavio je da će predstojeći drugi krug izbora imati "najveće posledice" u Francuskoj još od uspostavljanja Pete republike 1958.


Ovaj mladi političar uskoro bi mogao da se nađe na čelu Vlade, čime bi postao najmlađi francuski premijer u istoriji, jer ima tek 28 godina, a Gabrijel Atal, koji je trenutno na ovoj funkciji i drži ovaj rekord, proglašen je predsednikom Vlade sa 34 godine.

 

Žordan Bardela, predsednik Nacionalnog okupljanja i kandidat za premijera Francuske
Žordan Bardela, predsednik Nacionalnog okupljanja i kandidat za premijera Francuskefoto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Bardela je, inače, velika uzdanica kontroverzne Marin le Pen, ali ne samo to – već godinama je u stabilnoj vezi s njenom sestričinom Nolven Olivije, ćerkom Mari-Karolin le Pen, odnosno unukom Žan-Marija le Pena.

Ko je Žordan Bardela?


Potencijalni premijer prve desno orijentisane Vlade u savremenoj istoriji Francuske rođen je 13. septembra 1995. godine, kao jedino dete u porodici italijanskog porekla. Na svet je stigao u Dransiju, u departmanu Sena-Sen Deni, i jedini je sin Olivijea Bardele i Luize Berteli-Mote.

 

Žordan Bardela u prvim godinama karijere
Žordan Bardela u prvim godinama karijerefoto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Njegov deda po ocu je kasnije prešao u islam i oženio se Marokankom, nastanivši se u Kazablanki, a roditelji su mu se razveli kad je imao godinu dana, pa je s majkom živeo u neprivilegovanom predgrađu.


Dok je njegov otac italijansko-francusko-alžirskog porekla, majka mu je rođena u Torinu, a on je kasnije za sebe tvrdio da zato predstavlja "skromno poreklo i društveno vlakno" u politici.

 

Međutim, njegov otac bio je vlasnik firme koja je specijalizovana za izradu automata za piće, živeo je u bogatijem delu Monmoransija i Bardela je s njim provodio sredu i vikende. Zbog toga kritizeri mladog političara kažu da on voli da izostavi svog oca kad priča o problemima s kojima se suočavao dok je odrastao u najsiromašnijem francuskom departmanu, žarištu s najvećim brojem imigranata, i opisuje kako se potpuno integrisao i popravio svoj društveni status.

 

Žordan Bardela, predsednik Nacionalnog okupljanja i kandidat za premijera Francuske
Žordan Bardela, predsednik Nacionalnog okupljanja i kandidat za premijera Francuskefoto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Po završetku srednje škole, upisao je privatni licej "Žan Batist de la Sal", a potom studirao geografiju na Sorboni, ali je odustao od daljeg školovanja da bi se fokusirao na politiku.

Politička karijera Žordana Bardele


Nacionalnom okupljanju pridružio se još 2012. godine, kao tinejdžer, a kasnije je istakao da se učlanio u partiju "više zbog Marin le Pen nego zbog Nacionalnog fronta", kako se stranka tada zvala.

 

Žordan Bardela je političko čedo Marin le Pen
Žordan Bardela je političko čedo Marin le Penfoto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Imigracija je, kao i u slučaju njegovih kolega iz desnice, tema kojom se često bavio i o kojoj iznosi vrlo kontroverzne stavove, a tvrdi je da odrastajući u predgrađu Sena-Sen Deni "iz prve ruke video bezakonje koje je nekontrolisana imigracija donela u Francusku", kao i kako je "islamizam osvajao izgubljena područja Francuske".

 

Žordan Bardela, predsednik Nacionalnog okupljanja i kandidat za premijera Francuske
Žordan Bardela, predsednik Nacionalnog okupljanja i kandidat za premijera Francuskefoto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Osetio sam, poput vas i miliona francuskih građana, bol jer postajemo stranci u sopstvenoj državi – rekao je Bardela na jednom skupu 2022.


Navodno ga je do Le Penove dovelo poznanstvo s Frederikom Šatijonom, njenim savetnikom, s kojom se ćerkom Keridven neko vreme viđao. Međutim, od 2020. godine njegova devojka je sestričina Marin le Pen Nolven Olivije, ćerka Mari-Karolin le Pen, zbog čega je u stranci optuživan da uspeva zbog nepotizma.

Još jedna od njegovih poznatih ljubavi je Keli Beteš, takođe političarka i članica desničarske partije Patriote.


Ipak, prvi put je zaista skrenuo pažnju francuske javnosti na sebe kada je isključio svog stranačkog druga i bivšeg prijatelja, lokalnog odbornika Maksensa Buteja, nakon što je saznao da je ovaj prešao u islam.

Od novembra 2022. godine je na predsednik Nacionalnog okupljanja, kada je na stranačkim izborima pobedio Luja Aljoa, bivšeg dečka Marin le Pen, neverovatnom razlikom – 85 prema 15 posto.

 

Žordan Bardela, predsednik Nacionalnog okupljanja i kandidat za premijera Francuske
Žordan Bardela, predsednik Nacionalnog okupljanja i kandidat za premijera Francuskefoto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Bardela je stekao veliku popularnost među mladim glasačima, pa tako na društvenoj mreži TikTok ima više od 1,8 miliona pratilaca i više od 43,4 miliona lajkova, a distancirao se od rasističkih i antisemitskih tonova, pa deluje umerenije i blaže u odnosu na svoje iskusnije kolege.

Međutim, iako možda više ne ostavlja utisak toliko ekstremnog desničara, njegovi stavovi nisu se mnogo promenili: on želi da protera strance koji počine krivično delo, smanji budžet za socijalne izdatke tako što će ograničiti potrošnju na građane, ukine pravo na državljanstvo za osobe uzrasta od 11 do 18 godina koje su živele na francuskom tlu najmanje pet godina, da isključi iz "osetljivih" poslova u odbrani i bezbednosti ljude koji imaju dvojno državljanstvo, zakon protiv islamističkih ideologija...

 

I klimatske promene povezuje s migracijama i veruje da bi klimatska kriza dovela do masovnih doseljavanja, a kaže da pitanje očuvanja životne sredine ne bi smelo da se prepusti levičarima već da se "vrati patriotama".


Izjašnjava se, inače, kao agnostik.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Desnica u Francuskoj promenila stav o ratu

 

makonda-tracker