gore od sapunice

Majka je Marin le Pen slomila srce: Ostavila porodicu, pa na provokacije muža odgovorila – tako da su Francuzi crveneli

0

Dom Le Penovih, u koji su prešli nakon što je pokušan atentat na oca Marin le Pen, mnogi nazivaju – "vilom porodice Adams" zbog bizarnosti koje okružuju ovu poznatu porodicu.

Marin le Pen postigla je veliki uspeh na parlamentarnim izborima u Francuskoj, u prvom krugu
Marin le Pen postigla je veliki uspeh na parlamentarnim izborima u Francuskoj, u prvom krugufoto: EPA-EFE/JOSE SENA GOULAO

Marin le Pen, francuska političarka, advokatica i najzapaženija članica stranke Nacionalno okupljanje, danas je glavna tema u Evropi.


Desnica, čije je Le Penova najistaknutije lice, zabeležila je izuzetan rezultat u prvom krugu parlamentarnih izbora u Francuskoj održanih juče, a ona je u prvom obraćanju nakon objavljivanja rezultata poručila da je ovim blok predsednika Emanuela Makrona "praktično izbrisan".


Životna priča Marin le Pen veoma je interesantan i puna kontroverznih detalja, na prvom mestu zbog njenih ekstremnih i desničarskih stavova, a njena porodica je jedna od najpoznatijih "političkih dinastija" Evrope i imala je niz skandala proteklih decenija.

U biografiji francuske političarke navodi se da od septembra 2014. godine živi u La Sel Sen Kluu, u departmanu Ivlen, kao i da ima stan u Enen Bomonu i kuću u Mijasu.

 

Marin le Pen
Marin le Pen foto: EPA-EFE/Cuenta Oficial Marine Le Pen

Napad koji je oterao Le Penove iz Pariza

 

Sen Klu je, inače, bila adresa na kojoj je njena porodica potražila utočište nakon što je pokušan atentat na njenog oca Žan-Marija le Pena, političara poznatog po ekstremnim desničarskim stavovima, kada je Marin imala osam godina.

 

Do 1976. Le Penovi su živeli u Parizu, u 15. arondismanu, kada je u njihovoj zgradi eksplodirala bomba. Porodica je ostala neozleđena, iako je eksplozija bila tako snažna da je napravila rupu u jednom zidu.


Te noći sam otišla na spavanje kao sve devojčice mojih godina. Ali kad sam se probudila, više nisam bila devojčica kao ostale – napisala je kasnije Marin le Pen u svojoj autografiji "Uzvodno", objasnivši da ju je ovo iskustvo transformisalo.

 

Žan-Mari i Marin le Pen 2007.  godine
Žan-Mari i Marin le Pen 2007. godinefoto: EPA/Luc Skeudener

Le Penovi su se preselili u Sen Klu, na luksuzno imanje koje je ranije pripadalo jednom tajkunu, a Telegraph je 2022. pisao da je zdanje poznato kao "vila porodice Adams", kako ga je opisao francuski novinar Olivije de Bumon u svojoj knjizi "Dans l’Enfer de Montretout".

 

Iza zidova ove kuće odvijala se prava sapunica tokom osamdesetih, u vreme kada je Žan-Mari le Pen pozvao biografa da poseti njegovu vilu, u kojoj je tada živela i njegova supruga Pjeret.

Pjeret le Pen napustila je porodicu


U međuvremenu, Pjeret je odlučila da napusti muža i njihove tri ćerke: Jan, Mari-Karolin i Marin.

Otišla je s drugim muškarcem. I Marin le Pen je zaista bila očajna. Prestala je da jede – istakla je Sesil Alduj, koja je napisala jednu biografiju Marin le Pen, objasnivši da se ona jednog dana vratila iz škole i shvatila da odeće njene majke nema u kući.


I sama političarka pričala je o tome u svojim memoarima, nazvavši to što ju je majka ostavila "najstrašnijim, najokrutnijim, najrazornijim slomom srca".


Moja majka me nije volela – napisala je.

 

Pjeret le Pen, majka Marin le Pen i bivša žena Žan-Marija le Pena
Pjeret le Pen, majka Marin le Pen i bivša žena Žan-Marija le Penafoto: JOEL ROBINE / AFP / Profimedia

Formalno su se razveli tri godine kasnije, 1987, a ovaj skandal bio je i tekako propraćen u francuskoj štampi, koja nije bila naklonjena kontroverznom političaru. I sam Le Pen govorio je o razvodu za Playboy, kada je rekao da, ako je Pjeret potrebno izdržavanje, treba da postane čistačica.


Supruga, inače bivša manekenka, uzvratila mu je tako što je pozirala za ovaj časopis odevena u kostim kućne pomoćnice, radeći razne kućne poslove u slobodnijim izdanjima.

Njene tri ćerke od tada su sebe smatrale siročićima, a pisalo se da je Marin videla majku sledeći put tek 15 godina nakon što je ona napustila dom Le Penovih.


Marin le Pen je odrasla u veoma neobičnoj atmosferi, u porodici koja je izgledala blisko, ali je zapravo bila veoma udaljena – rekao je David Duse, koautor jedne njene ranije biografije "La Politique Malgré Elle". – Živela je bez majke skoro 20 godina. Otac ju je jedva poznavao. Odgajale su je dadilje, i guvernante, prepuštene same sebi.


Nova generacija Le Penovih


Marinina starija sestra Mari-Karolin smatrana očiglednim izborom da nasledi uticaj i karijeru Žan-Marija le Pena.

Međutim, ona ga je izdala, tako što je 1999. stala na stranu Bruna Megrea, njegovog direktnog rivala.


Le Pen se potom pojavio pred kamerama i bez dlake na jeziku pričao o svojoj ćerki, a nazvao ju je "ženom koja prati svog muža ili ljubavnika, a ne svog oca", posle čega nisu razgovarali 15 godina.

 

Mari-Karolin le Pen čvrsto stoji uz svoju sestru Marin le Pen
Mari-Karolin le Pen čvrsto stoji uz svoju sestru Marin le Penfoto: EPA-EFE/SEBASTIEN COURDJI

Međutim, kada se Marin kandidovala za predsednicu 2017, ona se pojavila u njenoj kampanji, pa su utihnule glasine o razdoru porodici.


I sama Marin le Pen "raskrstila" je sa ocem – ona se dolaskom na čelo stranke 2011. značajno udaljila od nekih od najpoznatijih stavova Nacionalnog okupljanja, 2015. godine je isključila Žan-Marija iz stranke, što je u evropskim medijima nazvano "političkim oceubistvom".

 

Kako se pisalo, kap koja je prelila čašu kada je Le Pen u jednom desničarskom listu ponovio stare šokantne tvrdnje kako su gasne komore bile samo mali detalj istorije, a da je nacistički kolaboracionista Peten bio istinski patriota. Navodno je Marin pobesnela zbog toga i videla ove izjave kao opasnost za stranku, koja je razvila novu strategiju za "dekotsikaciju" Nacionalnog okupljanja.


Danas je Žan-Mari le Pen, osnivač ove nacionalističke desničarske stranke, pod starateljstvom svojih ćerki bog pogoršanog zdravstvenog stanja.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Napoleon nikad nije dobro znao francuski?!

 

makonda-tracker