svašta je prošla

Red ljubavi, red bola, tuge i tragedije: Uzbudljiva i tragična životna i ljubavna priča srpske Sofije Loren

0

Nema ko nije čuo za čuvenu Oliveru Marković, a njeni filmovi se i danas sa uživanjem gledaju 

ŽIVOTNA PRIČA OLIVERE MARKOVIĆ
ŽIVOTNA PRIČA OLIVERE MARKOVIĆfoto: Youtube printscreen / RTS

Legenda srpskog glumišta Olivera Marković godinama je plenila pažnju publike što zbog maestralno odigranih uloga u velikom broju domaćih filmova i serija što zbog vrlo zanimljivog privatnog života.

 

Tokom duge i veoma uspešne karijere bila je uzor mnogim mlađim glumicama, ali se čini da taj žar i takav talenat posle nje niko više nije imao.

 

Svakoj ulozi dala je svoj, poseban pečat, a zahvaljujući lepoti koju je imala mnogi su je poredili sa čuvenom Sofijom Loren. 

Olivera je bila žena vedrog duha, uvek spremna za šalu, ali u životu joj često nisu cvetale ruže. Kao veoma mlada upoznala je Radeta Markovića, a retko ko zna da ih je spojila jedna velika tragedija.

 

Olivera i Rade su se upoznali u teškim ratnim godinama kada se na Kolarčevom univerzitetu okupila kreativna omladina sa željom da stvara pozorišne predstave. Na audiciju je došao i Rade Marković i tada počinje njihova ljubavna priča.

 

Tokom bombardovanja Beograda cela njihova pozorišna ekipa, svi glumci sa kojima su radili poginuli su u vili Pere Radovanovića na Pašinom brdu gde je trebala da bude održana proba predstave.

 

OLIVERA JE BILA GLUMICA S NEVEROVATNOM HARIZMOM I TALENTOM
OLIVERA JE BILA GLUMICA S NEVEROVATNOM HARIZMOM I TALENTOMfoto: Printscreen

Samo zahvaljujući tome što su zakanili na dogovorenu probu ostali su živi.

 

Olivera i Rade su se upoznali u teškim ratnim godinama kada se na Kolarčevom univerzitetu okupila kreativna omladina sa željom da stvara pozorišne predstave. Na audiciju je došao i Rade Marković i tada počinje njihova ljubavna priča.

 

Olivera Đorđević ubrzo se udala za Markovića nakon čega su dobili sina Gorana.  Rade i Olivera su pedesetih godina prošlog veka važili za najlepši par teatra.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by • Filmirano (@filmirano)

Ipak, nakon 17 godina braka odlučili su da se raziđu, a onda je Olivera upznala Dušana  Bulajića s kojim je ušla u nov brak u kojem je ostala do kraja života.

 

Iako se od Markovića razvela Olivera je zadržala njegovo prezime koje je nosila do zadnjeg dana. 

 

Ova dva braka su bila sušta suprotnost jedan drugom, a glumica je jednom prilikom ispričala da ima osećaj kao da je od kad zna za sebe u braku.

 

Brak sa Dušanom je trajao više od 30 godina, a par je zajedno nastupao u Narodnom pozorištu u Beogradu. Njihovu ljubavnu bajku prekinula je Bulajićeva smrt 1995. godine, a Olivera je preminula 2. jula 2011. godine u 87. godini života.

OLIVERA JE BILA VEOMA LEPA, ALI I TALENTOVANA
OLIVERA JE BILA VEOMA LEPA, ALI I TALENTOVANAfoto: Explore with Gvozda/YouTube printscreen

Olivera je rođena u Beogradu kao Olivera Đorđević 1925. godine, a sa samo devet godina je u Niškoj banji osnovala „pozorišnu trupu“ u kojoj je bila glavna glumica, rediteljka, upravnica i autorka tekstova.

 

Nakon završene Druge ženske gimnazije, upisala je studije istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. U međuvremenu je upisala i Akademiju za pozorišnu umetnost, gde je i diplomirala u klasi profesora Mate Miloševića 1952. godine.

Od 1951. godine je bila i član Beogradskog dramskog pozorišta, a tokom karijere je ostvarila preko 150 uloga u pozorištu i snimila više od 50 filmova. Osim po talentu za glumu, bila je poznata i po ogromnom talentu za pevanje, a naročito lepo je izvodila ruske romanse.

 

Publika je pamti po brojnim ulogama, a samo neke od njih odigrala je u ostvarenjima kao što su "Sumnjivo lice", "Nesalomivi", "Pozorište u kući 2", "Bolji život", "Balkan ekspres", "Tesna koža", "Tito i ja" i mnogi drugi. 

 

Olivera Marković je preminula 2011. godine, nakon duge i teške bolesti.

 

Bonus video:

Koje je pravo ime Eve Ras?

 

makonda-tracker