svote su astronomske

Od ovih detalja se vrti u glavi: Neverovatna priča o bogatašici koja je mislila da može SVE – a sada je OSUĐENA NA SMRT

0

Detalji slučaja koji ovih dana potresaju Aziju su neverovatni, a za suđenje je prikupljeno čak šest tona dokaznog materijala

Truong Mi Lan osuđena je nakon velikog suđenja koje je šokiralo Vijetnam
Truong Mi Lan osuđena je nakon velikog suđenja koje je šokiralo Vijetnamfoto: -STR / AFP / Profimedia

Vijetnamska milijarderka kineskog porekla Truong Mi Lan osuđena je u aprilu na smrt, javlja Rojters, nakon najveće finansijske prevare u Vijetnamu.


Ona je osuđena jer je nezakonito je prebacila novac u inostranstvo, i to ukupan iznos od čak 4,5 mlijarde dolara, ali mediji ne navode s kojim državama je obavljen ovaj tranfer.


Truong Mi Lan je optužena i za pranje novca, uključujući novac koji su ona i njeni saučesnici izvlačili iz Sajgonske komercijalne banke, a ona je negirala da je u periodu od 11 godina iz ove banke uzela 44 milijarde dolara.

1 / 5 Foto: EPA-EFE/STRINGER

U pitanju je jedno od najvećih suđenja u istoriji Vijetnama: pozvano je čak 2.700 ljudi da svedoči, a u sve je bilo uključeno oko 200 advokata i 10 državnih tužilaca, dok se dokazni materijal nalazio u 104 kutije, ukupne težine šest tona!

Još 13 lica suočava se s mogućom smrtnom kaznom, a pored Truong Mi Lan je suđeno još 85 osoba.


Ko je Truong Mi Lan?


Rođena je u Sajgonu 13. oktobra 1956. godine, a njena porodica potiče iz kineskog sela Gežu, u blizini grada Šantoua, u pokrajini Guangdung.
Njena karijera j počela je skromno. Najpre je posedovala firmu koja se bavila prodajom aksesoara za kosu u Ho Ši Minu, a zahvaljujući svom vezama s vlastima je ušla u posao prodaje nekretnine.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by InsertLive (@insertlive)

Do početka devedesetih već je smatrana uspešnom ženom i 1992. godine je osnovala odborom kompanije Vạn Thịnh Phát Group, kojim je i predsedavala. U pitanju je firma koja se bavi prodajom luksuznih nekretnina: stambenih i poslovnih zgrada, hotela, tržnih centara, kao i finansijskim uslugama.


U periodu od 2012. do 2022. kontrolisala je Sajgonsku komercijalnu banku, najveću vijetnamsku banku u Ho Ši Minu, koja je osnovana spajanjem triju banaka koje su se suočile s bankrotom. Državna banka Vijetnama je dozvolila spajanje uz neprekidnu kontrolu Truong Mi Lan preko više od dvadeset posrednika, dok je 93% zajmova išlo njenoj i povezanim kompanijama.

Nakon višegodišnje istrage, uhapšena je 6. oktobra 2022. godine i optužena za nezakonito izdavanje obveznica u crednosti od više desetina miliona američkih dolara 2018č. i 2019. godine, kao i za korišćenje 916 lažnih zahteva za kredit kako bi prisvojila 12,5 milijardi dolara od Sajgonske komercijalne banke, gde je posedovala većinski deo akcija.

 

Truong Mi Lan osuđena je nakon velikog suđenja koje je šokiralo Vijetnam
Truong Mi Lan osuđena je nakon velikog suđenja koje je šokiralo Vijetnamfoto: EPA-EFE/STRINGER

Nakon što su trojica službenika banke izvršila samoubistvo, usledio je veliki medijski haos i javna hajka na ovu ustanovu.


Hapšenje Truong Mi Lan i suđenje smatraju se delom antiokorupcijske politike lidera Ngujena Fu Čonga, koji je ovu akciju opisao kao "užarenu peć".


Ona je, inače, godinama udata za biznismena Erika Ču Nap Kija, koji radi u sektoru nekretnina u Hong Kongu. Truongina porodica važi za jednu od najbogatijih u Vijetnamu, a često je ulagala u projekte u Kini, zemlji njenih predaka, a njena sestričina, koja je živela s milijarderkom od detinjstva priznala je u martu ove godine da je osnovala 52 lažne firme i četiri obične kompanije da bi dobila čak 155 kredita u Sajgonskoj komercijalnoj banci.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Advokat objasnio zbog čega je teško da se uvede smrtna kazna

 

makonda-tracker