slavna karijere & kontroverze

Od najobožavanije žene sporta preko Putinove vatrene podrške do – SKANDALA: Gde je danas slavna Jelena Isinbajeva?

0

Jedna od najpopularnijih žena u istoriji olimpijskih sportova nije se mnogo suzdržavala kada je trebalo da se priča o političkim stavovima, koji joj nisu doneli mnogo fanova na Zapadu

Jelena Isinbajeva jedna je od najpopularnijih ruskih atletičarki u istoriji
Jelena Isinbajeva jedna je od najpopularnijih ruskih atletičarki u istorijifoto: EPA/KERIM OKTEN

Jelena Isinbajeva jedna je od najboljih sportistkinja u istoriji sveta – osvojila je praktično sve što je mogla, oborila mnoge rekorde i zlatnim slovima upisala svoje ime u istoriju atletike.


Profesionalno se bavila sportom čak 18 godina, a otkako se 2016. godine i zvanično penzionisala, ona živi povučeno i ne čujemo često za nju.


Ipak, povremeno se nešto sazna i nema sumnje – lepa Jelena i dalje ume da privuče pažnju...

Slavna karijera Jelene Isinbajeve

 

Rođena je na današnji dan, 3. juna 1982. godine, u Volgogradu, u mešovitoj porodici – majka joj je Ruskinja, a otac vodoinstalater Gadži Gadžijevič Isinbajev Tabasaran. Od malih nogu pokazivala je izuzetan sportski dan, a od 5. do 15. godine trenirala je gimnastiku.

 

Jelena Isinbajeva na takmičenju u Budimpešti
Jelena Isinbajeva na takmičenju u Budimpeštifoto: EPA/TIBOR ILLYES

Kako potiče iz skromne porodice, Isinbajevi su morali mnogo da se odriču na početku njene sportske karijere, o čemu je Jelena često pričala i isticala da im je zahvalna zbog žrtve.


Međutim, kako je naglo porasla u tinejdžerskim godinama, počeli su da je smatraju previsokom za gimnastičarku, te je morala da potraži novu pasiju.

 

Odluka je pala na atletiku, konkretno skok motkom, a posle samo šest meseci treniranja i na svom trećem atletskom takmičenju u životu ostvarila je prvi uspeh – rezultat od tačno četiri metra na Svetskim igrama mladih u Moskvi 1998. godine.

 

Jelena Isinbajeva osvjojila je mnogo medalja skokom motkom
Jelena Isinbajeva osvjojila je mnogo medalja skokom motkomfoto: EPA/KERIM OKTEN

Narednih nekoliko godina pokazalo je da je Jelena Isinbajeva budućnost sveske i ruske atletike. Osvajala je jednu medalju za drugom, pobeđivala najuspešnije skakačice svog vremena, a do kraja karijere je postavila lični rekord od preskočenih 5,06 metara na otvorenom i 5, 01 m u dvorani.

Na olimpijskim igrama osvojila je dve zlatne i jednu bronzanu medalju, a među priznanjima kojima može da se pohvali su nagrade za sportistkinju godine, najbolju svetsku, evropsku i IAAF atletičarku, sve u više navrata, zatim Nagrada princa od Asturije za sport, zatim ruski Orden zasluga za otadžbinu IV stepena, Orden časti, Zaslužni majstor sporta Rusije...

1 / 5 Foto: EPA/KERIM OKTEN


Privatni život Jelene Isinbajeve


Diplomirala je na Akademiji za fizičku kulturu u Volgogradu, gde je završila i master studije, a potom je upisala postdiplomtske studije u Donjecku.

 

Predstavljala je, inače, u ruskim klupskim takmičenjima železnički vojni tim i postala 2005. formalno oficirka Ruske armije, pa trenutno ima čin majorke.


Slavna atletičarka je, dok je bila u drugom stanju, bila među nosiocima olimpijskog plamena na Zimskim olimpijskim igrama 2014. godine. Dobila je u junu iste godine ćerku Evu, a potom 2018. i Dobriniju, a za njihovog oca Nikitu Petinova, inače bacača koplja, udala se malo nakon Evinog rođenja.

 

Jelena Isinbajeva i Vladimir Putin sretali su se u više navrata, a ona spada u njegove vatrene podržavaoce među poznatim ličnostima u Rusiji
Jelena Isinbajeva i Vladimir Putin sretali su se u više navrata, a ona spada u njegove vatrene podržavaoce među poznatim ličnostima u Rusijifoto: PA/SERGEI ILNITSKY - POOL

Podrška Putinu i skandali


Često je u svetskoj javnosti privlačila pažnju zbog svoje javne podrške predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu. Bila je među njegovim vatrenim pristalicama tokom predsedničke kampanje 2012. godine, a 2017. pridružila se društvenom pokretu PutinTeam, kao i kampanji 2018. godine.


Isinbajeva je glasala i za promenu Ustava Rusije kako bi Putin mogao 2024. da se ponovo kandiduje za predsednika, a podržala je i zakon koji zabranjuje "homoseksualnu propagandu" u Rusiji.

 

Nakon što je Sud za spotsku arbitažu odbio žalbu ruskih sportista posle zabranje njihovog učešća na OI u Riju 2016. javno se izrugala stanim kolegama.

 

Jelena Isinbajeva i Vladimir Putin sretali su se u više navrata, a ona spada u njegove vatrene podržavaoce među poznatim ličnostima u Rusiji
Jelena Isinbajeva i Vladimir Putin sretali su se u više navrata, a ona spada u njegove vatrene podržavaoce među poznatim ličnostima u Rusijifoto: EPA/YURI KOCHETKOV

Neka svi ti pseudočisti strani sportisti odahnu i osvoje svoje pseudozlatne medalje u našem odsustvu – poručila je. – Uvek su se plašili sile!


Takođe je pozvala da se zauvek zabrani takmičenje Juliji Stepanovoj, trkačici koja je bila uzbunjivačica u ovom slučaju.

Strani mediji često su je kritikovali, tvrdeći da je "prodala svoje ime" zarad prednosti koje nude veze s Kremljem. U julu 2023. godine, Fondacija za sprečavanje korupcije prijavila je da je Isinbajeva stekla špansko državljanstvo i da je vlasnica više nekretnina u Španiji.

 

Jelena Isinbajeva danas je lepša i kontroverznija nego ikad
Jelena Isinbajeva danas je lepša i kontroverznija nego ikadfoto: EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Mediji su preneli da je atletičarka na početku ruske invazije na Ukrajinu došla na Kanarska ostrva, gde je na Tenerifima kupila dve luksuzne vile, ukupne vrednosti od dva miliona evra.

 

Potom je, na osnovu svojih ulaganja u nekretnine, stekla državljanstvo i tamo se skrasila s porodicom, a u Španiji je od 2018. posedovala luksuzni penthaus.


Nakon kontroverze koju je izazvao ovaj izveštaj, ona je istakla da je "građanka sveta", koja živi tamo gde radi, kao i da ona jede šta želi i komunicira s ljudima koje ceni.

 

Jelena Isinbajeva jedna je od najpopularnijih ruskih atletičarki u istoriji
Jelena Isinbajeva jedna je od najpopularnijih ruskih atletičarki u istorijifoto: EPA/KERIM OKTEN

Uvek sam verovala u dobro u ljudima, pa čak i onih koji se sada na mene bacaju kamenje samo zato što je neko pre deset godina objavio neku fotografiju – rekla je, ali nije ni demantovala ni potvrdila da više ne živi u Rusiji, što se ne može naslutiti ni na osnovu njenog profila na Instagramu.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Putinov debakl u dijaspori

 

makonda-tracker