uspela uprkos svemu

ODBILA je da bude nova Merilin: Svet je bio na kolenima pred njenom lepotom, a glumica je 53 godine volela jednog čoveka

0

Jedna od najlepših Italijanki svih vremena izgradila je veliku karijeru i dobila vredna priznanja iako je rekla "ne" ponudi da postane naslednica Merilin Monro i ulogama koje su danas važan deo istorije kinematografije

Italijanska glumica Virna Lisi tokom 60-ih
Italijanska glumica Virna Lisi tokom 60-ihfoto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

Italija je svetu dala neke od najlepših glumica u istoriji, a listama Italijanki koje su svojom lepotom i vatrenošću ušle u istoriju kinematografije uvek dominiraju ista imena.


Sofija Loren, Đina Lolobriđida, Klaudija Kardinale i Monika Beluči obično zauzimaju prva mesta, a s njima su rame uz rame kroz istoriju bila i možda manje poznata imena koja su doprinela italijanskom filmu makar jednako.


Jedna od njih svakako je Virna Lisa Pjeralisi, poznatija kao Virna Lisi, koja je izgradila veliku karijeru, kako na Čizmi, tako i u Holivudu. Najveći međunarodni uspeh postigla je ulogama "Tajna Santa Vitorije", "Kako ubiti svoju ženu", "Prati svoje srce"... Za ulogu u "Kraljici Margo" dobila je Nagradu za najbolju glumicu Kanskog festivala i nagradu Cezar.

Virna Lisi rođena je u u Ankoni 8. novembra 1936. godine, na italijanskoj obali Jadrana, gde se njen otac bavio izvozom mermera.

 

Italijanska glumica Virna Lisi
Italijanska glumica Virna Lisifoto: Adyfilk/YouTube Printscreen

Početkom 50-ih, njena prodica se preselila u Rim, a Virna je bila odlična učenica i planirala da upiše poslovni fakultet. Međutim, pevač Đakomo Rondinela, prijatelj njene porodice, ubedio je producenta filma koji je snimao u trenutku da zove Virnu na audiciju i ona je dobila malu ulogu.

 

U pitanju je ostvarenje "I Napulj peva" (E Napoli Canta), koji je označio početak Virnine karijere, jer se u naredne dve godine pojavila u dvocifrenom broju filmova.

 

Italijanska glumica Virna Lisi
Italijanska glumica Virna Lisifoto: Adyfilk/YouTube Printscreen

Malo je poznato da je odbila da bude "Bond devojka", odnosno ulogu u filmu "Iz Rusije s ljubavlju", da je rekla "ne" na poziv Rožea Vadima da igra naslovnu ulogu u filmu "Barbarela", kao i da je bila među onima koje su holivudski producenti smatrali potencijalnim naslednicama Merilin Monro.

Obično je igrala vatrene zavodnice, što joj se nije dopadalo, pa je uskoro počela da prihvata sasvim drugačiji tip rola: zlobnice, žene u problematičnim vezama i slične uloge u kojima je mogla da pokaže više svog dara.

Privatni život Virne Lisi


Više od pola svog života Virna je bila srećno udata, a zbog supruga je, štaviše, umalo zauvek rekla svetu filma i umetnosti "zbogom".


Glumica se, naime, 1960, u prvoj deceniji svoje karijere, dok je tek hvatala zalet i sanjala o Holivudu, udala za Franka Pešija, italijanskog arhitektu. Na samom početku braka, Pešiju je bilo teško da se nosi s njenim poslom, svim njegovim izazovima i neprijatnostima, a pre svega sa svojom ljubomorom. Zato je očekivao od nje da napusti glumu, što je nakratko i učnila.

1 / 13 Foto: Adyfilk/YouTube Printscreen

Moj muž nije bio srećan zbog moje karijere. Franko je ljubomoran muškarac i – hvala Bogu na tome! – rekla je jednom prilom. – Nakon što smo se venčali, pokušao je da me otrgne od posla na filmu.


Međutim, ova pauza nije trajala mnogo, pa se Virna uskoro vratila pred kamere i izgradila karijeru o kakvoj je sanjala.

 

Italijanska glumica Virna Lisi
Italijanska glumica Virna Lisifoto: Adyfilk/YouTube Printscreen

S Frankom je ostala u braku 53 godine, sve do njegove smrti, a i sama je preminula samo godinu dana kasnije, nakon borbe protiv raka pluća, u 79. godini.


Iza sebe su ostavili sina Korada Pešija, koji ima troje dece.

 

Virna Lisi na Kanskom festilalu
Virna Lisi na Kanskom festilalufoto: EPA/CLAUDIO ONORATI

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Italijanka posle 53 godine pronašla biološku majku Leposavu u Perlezu

 

makonda-tracker