neobičan put

Odbačena zbog toga kakav joj je VRAT, majka ju je OTELA: Turbulentan život slavne glumice koju oduvek prate nesigurnosti

0

Na današnji dan rođena je glumica koja je lepotom i talentom obeležila osamdesete i devedesete, ali priznaje da se oduvek bori s ranjivošću

Dajen Lejn obeležila je 80-e i 90-e
Dajen Lejn obeležila je 80-e i 90-efoto: 20thCentFox Collection / Everett / Profimedia

Čuvena američka glumica Dajen Lejn danas slavi 59. rođendan, a s obzirom na to da je ona polaže mnogo na privatnost, nije poznato kako će da proslaviti.

 

Iako se tokom čitave, višedecenijske karijere trudila da sačuva svoju intimu, mnogo toga je poznato o životu nekada najlepše žene holivudskog filma, koja iza sebe ima uloge u filmovima "Savršena oluja", "Šetnja po Mesecu", "Lovac na potezu", "Sudija Dred", seriji "Usamljena golubica"...

 

Turbulentno detinjstvo Dajen Lejn


Rođena je 22. januara 1965. godine u Njujorku, gde je njena majka Kolin, inače Plejboj zečica, nastupala kao pevačica u noćnim klubovima. Njen otac Barton bio je poznati učitelj glume, koji je vodio gumačku radionicu, a uz to je radio i kao taksista, a kasnije predavao na koledžu.

Dajenini roditelji rastali su se kada je glumica imala samo 13 dana, a s majkom se tada preselila u Meksiko.

 

Do njene šetnje godine, starateljstvo nad Dajen imala je majka, a potom je brigu o njoj preuzeo otac, s kojim je nastavila život u Njujorku i često mu pravila društvo dok je taksirao.

 


Kada je imala 15 godina, pobegla je od kuće s glumcem i prijateljem Kristoferom Atkinsom i otišla u Los Anđeles.


Bilo je to nepromišljeno ponašanje jer sam premlada bila previše nezavisna – istakla je svojevremeno, a po povratku kući otišla je da živi s porodicom jednog druga i plaćala im kiriju.


Prema biografiji glumice dostupnoj na Vikipediji, majka ju je 1981. kidnapovala i odvela u Džordžiju, gde je ona stanovala proteklih godina. Zbog toga su se Dajenini roditelji sukobili na sudu, a ona je potom vraćena u Njujork i nije razgovarala s majkom naredne tri godine.

 


Još kao 12-godišnjakinja, počela je da nastupa u pozorištu, a prvu predstavu igrala je s Meril Strip. Potom je sa 14 debitovala na filmu, u ostvarenju "Mala romansa", a slavni Lorens Olivije bio je toliko oduševljen njenim talentom da ju je zvao "novom Grejs Keli".


Usledile su nove, velike uloge, a "Vatrene ulice" i krimi drama "The Cotton Club" pokazali su da je pred njom ozbiljna glumačka karijera. Poverenje je opravdala, a iako proteklih godina radi manje, igrala je u vrlo zapaženim holivudskim projektima, poput "Lige pravde".


Bila je poznata kao jedna od najlepših glumica osamdesetih i devedesetih, a jednom prilikom je otkrila da je kao dete želela da postane model i da je odbijena zbog – izgleda. Štaviše, izgleda njenog vrata!


Kako je ispričala, slavna Ajlin Ford, koja je osnovala čuvenu modnu agenciju Ford, lično ju je odbila.

Zamislite da vam neko kaže da vam je nos preveliki ili da su vam uši klempave. Za mene – to je bio prekratak vrat. To me je pratilo ceo život.

 


Dajen priznaje da je uvek bila samokritična i da nikada nije smatrala da je dovoljno dobra, ali veruje da je to svojstveno ljudima.


Najveći prostor na svetu je prostor za poboljšanje – smatra Dajen. – Znate, nekad su mi butine debele. Nekad mi kosa izgleda neverovatno. To je ljudsko stanje. Stvari me povređuju koliko i sve – moje nesigurnosti, moji neuspesi. Prilično sam ranjiva.


Privatni život Dajen Lejn


Dok je promovisala "The Cotton Club" u Parizu, glumica je upoznala te 1984. kolegu Kristofera Lambera i s njim imala kratku avanturu. Međutim, dve godine kasnije ponovo su se sreli u Rimu i zajedno snimili film Priceless Beauty. Na setu su emocije ponovo buknule i samo dve nedelje kasnije, postali su par.

 


Venčali su se u oktobru 1988. godine, a zajedno su dobili ćerku Elenor. Međutim, brak je trajao samo do 1994. godine.


Dajen se deset godina kasnije udala za tri godine mlađeg Džoša Brolina, a samo nekoliko meseci posle venčanja pozvala je policiju i optužila ga nasilje u porodici.

Odbila je da ga goni pred sudom, a portparol para kasnije je izjavio da je u pitanju bio "nesporazum". Njihov brak potrajao je još godinama, a razveli su se u decembru 2013, posle devet godina.

 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Ljiljana Stjepanović u emisiji Sceniranje

 

makonda-tracker