nije uvek bila bogata

Od gotovo NAGE devojke sa modne piste do NAJOMILJENIJE evropske PRINCEZE: Životna priča Kejt Midlton

1

U najranijoj mladosti radila je dva posla da bi se izdržavala 

ŽIVOTNA PRIČA KEJT MIDLTON
ŽIVOTNA PRIČA KEJT MIDLTON foto: James Whatling / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Princeza Kejt Midlton je supruga naslednika britanskog prestola i buduća kraljica supruga. Član kraljevske porodice postala je nakon što se udala za Vilijama, princa od Velsa, 29. aprila 2011. Danas je napunila 42 godine.

 

Rođena kao Ketrin Elizabet Midlton, Kejt je rođena januara 1982. u Redingu u Engleskoj. Odrasla je u Baklberiju u Berkširu. Ima dvoje braće i sestara, Pipu (40) i Džejmsa (36).

 

Ona je najstarija od troje braće i sestara koje su u svom dugom braku dobili Majkl i Kerol Midlton – bivši otpravnik letova i stjuardesa.

 

 

Kerol Midlton je 1987. godine osnovala kompaniju koja prodaje potrepštine za dečije zabave. Inspiraciju je pronašla nakon što je želela nešto posebno za Kejtin peti rođendan. Kejtina porodica je već imala veze sa članovima kraljevske porodice i članovima britanske aristokratije, ali bogatstvo koje su pokretanjem ovog biznisa stekli učinilo ih je još popularnijim.

 

Kejt je pohađala školu St Andrev's i Malboro koledž pre nego što je krenula na univerzitet 2001., gde je upoznala Vilijama. Prvi put je zapela za prinčevo oko kada je prošetala pistom za dobrotvorne izložbe noseći prozirnu haljinu, koja je kasnije prodata na aukciji za 65.000 funti.

 

KEJT JE UDAJOM ZA VILIJAMA POSTALA VOJVOTKINJA OD KEMBRIDŽA
KEJT JE UDAJOM ZA VILIJAMA POSTALA VOJVOTKINJA OD KEMBRIDŽA foto: EPA-EFE/NEIL HALL

 

I Kejt i Vilijam su studirali istoriju umetnosti. Ipak, na početku im nije bilo lako. Vilijamove vojne obaveze naterale su ih da se presele u London, koji je bio potpuno novi grad za Kejt. Tamo je radila nekoliko poslova u maloprodaji i marketingu.

 

Usledile su godine spekulacija o tome da li je par zajedno ili ne i da li će se ikada venčati. Godine 2010, nakon posete Kejtinih roditelja Birkalu - tadašnjoj privatnoj rezidenciji kralja Čarlsa na imanju Balmoral - Klarens Haus je potvrdio da je Vilijam poklonio Kejt safirni prsten njegove majke i da bi par trebalo da se venča sledeće godine.

 

29. aprila 2011. razmenili su bračne zavete na velikoj ceremoniji u Vestminsterskoj opatiji i postali poznati kao vojvoda i vojvotkinja od Kembridža.

 

KEJT JE PLENILA SVOJOM LEPOTOM
KEJT JE PLENILA SVOJOM LEPOTOMfoto: EPA-EFE/POOL/TIM ROOKE

 

Njena venčanica Alekander McKueen napravljena je od čipke i svile boje slonovače, sa motivima ruže, čička i narcisa i deteline koji predstavljaju četiri zemlje Ujedinjenog Kraljevstva.Tada je postala vojvotkinja od Kembridža.

 

Dve godine kasnije, 22. jula 2013, rođen je njihov prvi sin – i drugi u redu za tron – princ Džordž Aleksandar Luis od Kembridža. Nazvan po kraljičinom ocu i dedi, očekuje se da će vladati kao Džordž VII ako nasledi tron od svog oca.

 

Par je dočekao svoje drugo dete, princezu Šarlot, 2. maja 2015. Njihovo treće dete, princ Luj, rođen je u aprilu 2018. Zvanična rezidencija porodice je Kensingtonska palata.

 

KEJT VAŽI ZA JEDNU OD NAPOPULARNIJIH EVROPSKIH PRINCEZA
KEJT VAŽI ZA JEDNU OD NAPOPULARNIJIH EVROPSKIH PRINCEZA foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

 

Osim što preuzima kraljevske dužnosti u znak podrške kralju, Kejt, kao član kraljevske porodice, podržava brojne dobrotvorne svrhe i organizacije.

 

U martu 2018. Kejt je okupila istraživačku grupu kako bi razmotrila šta bi se moglo učiniti kako bi se donela dugotrajna promena u životima dece, fokusirajući se na njihovu najraniju fazu života od pre rođenja do pete godine.

 

U junu 2021. Kejt je pokrenula Kraljevski fondacijski centar za rano detinjstvo, kako bi nastavila svoju misiju podizanja svesti o uticaju ranih godina na život odraslih.

 

KEJT DANAS NOSI TITULU PRINCEZE OD VELSA
KEJT DANAS NOSI TITULU PRINCEZE OD VELSA foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

 

Kejt je zamolila kraljevske obožavaoce da „provode vreme sa svojim prijateljima, kolegama i zajednicama pričajući o vašem ranom detinjstvu i kako su oni oblikovali vaše živote“ kao deo inicijative.

 

Kejt ima strast prema tenisu, hokeju, jedrenju i fotografiji. U januaru 2020. godine učestvovala je u specijalnom fotografskom projektu povodom obeležavanja 75. godišnjice kraja Holokausta, dajući dva moćna fotografska portreta preživelih Holokausta i njihovih porodica.

 

Kejt je često bila hvaljena zbog svog održivog pristupa modi, za razliku od drugih monarha koji bi za svaki događaj kupovali novu odeću ona je često reciklirala svoje odevne kombinacije. 

 

Bonus video:

Kako je Kejt pokušala da smiri sina na krunisanju kralja Čarlsa?

 

 

makonda-tracker