Lice anđela, a duša...

"Krvavi dijamanti", nasilje, nasilje, nasilje... Za Naomi Kembel je Epstajnov spisak samo još jedan skandal u nizu

0

Naomi Kembel jedna je od najvećih zvezda modne industrije i žena koja nas decenijama ostavlja bez daha lepotom i darom za modeling. Međutim, ona je često bila tema u medijima zbog skandala koji su obeležili njen privatni život

Ime Naomi Kembel pominje se u dokumentima o Epstajnu
Ime Naomi Kembel pominje se u dokumentima o Epstajnufoto: Dennis Van Tine / Zuma Press / Profimedia

Britanska manekenka Naomi Kembel je u modnoj industriji više od tri i po decenije, a za to vreme dostigla je status žive legende modelinga i jednog od vodećih svetskih supermodela.


Međutim, dok koleginice koje mogu da stanu rame uz rame s njom, poput Sindi Kraford, Kristi Turlington i Klaudije Šifer, uglavnom pune novinske stupce zbog svoje karijere, Naomi uz poslovne uspehe često biva tema zbog skandala u njenom privatnom životu.

 

Veza Naomi Kembel sa Džefrijem Epstajnom i Žislen Maksvel


Ovih dana ona je na meti komentara jer se pominje u otpečaćenoj dokumentaciji u vezi sa slučajem protiv Džefrija Epstajna, američkog finansijera, predatora i seksualnog prestupnika koji se obesio u zatvoru 2019.

Ona je mnogo puta posećivala privatno ostrvo na koje su bogatašu dovođene maloletnice, a fotografisana je više puta zagrljena sa Žislen Maksvel, Epstajnovom ljubavnicom, saradnicom i ženom koja služi kaznu od 20 godina za podvođenje.


To što je on radio je neodbranjivo i bilo mi je muka kad sam čula – rekla je manekenka pre četiri godine, kada je prvi put skrenuta pažnja javnosti na njene veze sa Epstajnomi Maksvelovom. – I sama sam imala iskustva sa seksualnim predatorima.


Međutim, daleko od toga da je ovo prva mrlja u karijeri i životu Naomi Kembel. Naprotiv.


Nasilna strana Naomi Kembel


Mnogima je, uz neospornu lepotu i dar za modeling, prva asocijacija na Naomi Kembel niz njenih agresivnih ispada, zbog kojih se našla i pred sudom.


Kako je pisao NZ Herald, manekenka je optužena za nasilje 11 puta, a od 1998. do 2009. osuđena je četiri puta.


Optužena je je da u naletu besa nasrnula na svoju asistentkinju Džordžinu Galanis u Torontu, na snimanju filma "Zatvorenica ljubavi" 1998. Kako je tužilac naveo, ona se "bacila na nju, zgrabila ju je za vrat, protresla, a gospođa Galanis je pala na sofu, drhteći uplakana", preneo je BBC. Žrtva je rekla i da ju je šefica udarila telefonom po glavi, frustrirana jer su kasnile zbog carine na aerodromu, tvrdio je tužilac Kalvin Beri.

 

Naomi Kembel na Met gali
Naomi Kembel na Met galifoto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Slučaj je rešen, ali detalji o nagodbi nisu otkriveni. Kanadski sudija je presudio da je manekenka "naučila lekciju i pokazala kajanje".


Dve godine kasnije optužila ju je za nasilje Vanesa Frizbi, još jedna asistenkinja, što je Naomi negirala, a sud je kasnije odbacio slučaj.


Međutim, 2004. njena lična asistentkinja Simone Krejg ju je tužila jer ju je navodno držala kao taoca u hotelu u Los Anđelesu i gađala telefonom, što je Naomi Kembel, tvrdio je njen advokat, "kategorički negirala", a Savezni sud u Americi je odbacio slučaj.

Iste godine, njena kućna pomoćnica Milisent Barton ju je optužila da ju je udarila i ogrebala u stanu na Park aveniji, a 2005. objavljeno je da ju je Naomi "tukla blekberijem optočenim draguljima". Manekenkin portparol sve je demantovao.


Međutim, 2006. Naomi je osuđena jer je bacila blekberi na svoju kućnu pomoćnicu Anu Skolavino, koja je zadobila četiri šava na glavi. Iste godine, njena kućna pomoćnica Gabi Givson rekla je da ju je manekenka optužila da joj je ukrala farmerke, nakon čega ju je navodno udarala, vređala i pretila joj da će je smestiti u zatvor.

 

Naomi Kembel je među poznatima koji se pominju u dokumentaciji o Epstajnu
Naomi Kembel je među poznatima koji se pominju u dokumentaciji o Epstajnufoto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

Mesec dana kasnije, Amanda Brek, još jedna njena bviša radnica, tužila je Naomi Kembel zbog verbalnog i fizičkog zlostavljanja, zatvaranja i nanošenja emocionalnog stresa, tvrdeći da je trpela zlostavljanje na tri kontinenta. Navodno je manekenka bacila njen pasoš u bazen dok su bile u Maroku.

 

Naomi Kembel na društveno korisnom radu


Zbog napada na Anu Skolavino, Naomi Kembel je 2007. služila kaznu društveno korisnog rada i pohađala časove kontrole besa. Ona je priznala napad na svoju bivšu kućnu pomoćnicu, ali je tvrdila da je bacila telefon i slučajno pogodila Skolavinovu.


Na odsluženje kazne, koja je trajala samo pet dana, stigla je u komadima koji spadaju u visoku modu, uključujući bundu Đulijane Teso u kojoj je pozirala ispred Sanitarnog odeljenja. O svom iskustvu je pisala za magazin W i otkrila da je nastala pomama za njom dok je menjala autfite i naručivala hranu iz luksuznih njujorških restorana dok je bila prinuđena da čisti po gradu.

 

Naomi Kembel na odsluženju kazne društvenog korisnog rada u Njujorku 2007.
Naomi Kembel na odsluženju kazne društvenog korisnog rada u Njujorku 2007.foto: Humberto Carreno / Shutterstock Editorial / Profimedia

Zvali su me dizajneri i stilisti i tražili da nosim njihovu odeću – otkrila je ona. – Ljudi na internetu ocenjuju šta sam obukla.


Kada je istekao peti dan kazne, Naomi je uskočila u luksuzni automobil i rekla da ide da se opusti pre nego što otputuje da navija za svoje drugarice Serenu i Venus VIlijams, a istakla je da je "naučila na svojim greškama".


Sledeće godine, međutim, našla se u vestima zbog napada na dvojicu policajaca, kada je izbačena iz aviona posle svađe sa osobljem i psovanja pilota koji je došao lično da joj se izvini jer jedna njena torba nije utovarena.

Šutirala je oko sebe dok je nosila čizme s visokim i tankim štiklama, pljuvala policajce i optužila ih za rasizam, pisali su mediji, a The Telegraph je javio da je Naomi priznala dva napada na policajce i pretnje. Za to je kažnjena novčanom kaznom od 2.300 funti i 200 sati društveno korisnog rada, a doživotno joj je zabranjeno da putuje avionima kompanije British Airways.

 

Naomi Kembel često je bila na meti optužbi za nasilje
Naomi Kembel često je bila na meti optužbi za nasiljefoto: STEFANO RELLANDINI / AFP / Profimedia

"Krvavi dijamanti" Naomi Kembel


Slavna manekenka doživela je mnogo neočekivanih stvari u životu, a jedna od njih je – svedočenje pred Specijalnom sudom u Hagu!


U avgustu 2010, Naomi se pojavila na suđenju bivšem liberijskom predsedniku Čarlsu Tejloru, a pozvana je da svedoči o "krvavim dijamantima" koje je dobila od njega u Južnoafričkoj Republici 1997.
Rekla je da su joj nebrušene dijamante poklonili nepoznati muškarci za koje je pretpostavila da ih je poslao Tejlor.


Rekli su mi: "Poklon za vas", a onda su mi pružili vrećicu. Bila su to dvojica crnaca. Uzela sam je, zahvalila se i zatvorila vrata. Nije bilo nikakvog objašnjenja, niti poruke – ispričala je. – Otvorila sam vrećicu sutradan ujutru kad sam se probudila. Ugledala sam nekoliko kamenčića. Bili su veoma mali i delovali su prljavo.


Kad ju je sudija upitao šta je mislila da to kamenje predstavlja, Kembelova je odgovorila da je "ličilo na zaprljan šljunak".


Kad imam priliku da vidim dijamante, navikla sam da ih vidim u kutiji, čiste i sjajne. Da mi neko nije rekao šta je to, ne bih pogodila da je reč o dijamantima – kazala je manekenka.


Potom ih je, tvrdi Naomi, dala Džeremiju Retklifu, tadašnjem direktoru Dečjeg fonda "Nelson Mandela", kao donaciju u dobrotvorne svrhe, što jeon negirao istakavši da Fond nikad nije dobio dijamante na poklon od bilo koga. Navodno ih, pošto je sumnjao da su ilegalni, Retklif nikad nije donirao i držao ih je u svom posedu, a potom je južnoafrička policija zaplenila dijamante 2010. godine.

 

Naomi Kembel ima iza sebe mnogo skandala
Naomi Kembel ima iza sebe mnogo skandalafoto: Manuele Mangueliarotti / ipa-age / PA Images / Profimedia

Meni je ovo zaista veoma neprijatno. Htela bih da se ovo što pre završi, pa da nastavim svoj život – rekla je tada Naomi.
 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Srpski telohranitelj o svetskom džet-setu: Naomi sprečio da prebije ženu, a Bijonse mu tražila ŠOKANTNU stvar

 

makonda-tracker