prijatelji do smrti

Smatrala ga je najlepšim bićem na Zemlji i godinama mu govorila "NE": Znate li koja pevačica je uporno odbijala Branda?

1

Kada joj je prvi put prišao, vrlo direktno i čak prostački, američka legenda je prvi put u karijeri prekinula pesmu i zapevala je ispočetka

Marlon Brando u filmu 'Tramvaj zvani želja' (1951)
Marlon Brando u filmu "Tramvaj zvani želja" (1951)foto: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Američka pevačica i glumica Barbra Strajsend jedna je od najintrigantnijih ličnosti pop kulture 20. veka, a ona je sada rešila da ispriča priču o svom neobičnom životu punom uspona i padova.


Pre nekoliko dana ona je objavila memoare "Moje ime je Barbra", koji svedoče o njenoj karijeri, dugoj više od šest decenija, kao i o privatnom planu i njenim susretima s holivudskim legendama.


Jedno od najvećih imena koje Barbra Strajsend pominje je Marlon Brando, a strani mediji prenose deo ove autobiografije u kom se Babs sećala prvih susreta s njim.

Zašto je Barbra Strajsend godinama odbijala Marlona Branda?


Prvi put je Brando kontaktirao s Babrom preko posrednika, koji joj je preneo:


Marlon Brando mi je rekao: "Ako ikada vidiš Barbru Strajsend, reci toj ku**i da je sjajna.

 

Barbra Strajsend nakon osvajanja Emija 1965.
Barbra Strajsend nakon osvajanja Emija 1965.foto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

U tom trenutku, on je bio velika filmska zvezda, a ona još uvek pevačica u usponu.


Šokantan prvi susret


Upoznali su se 1965. godine, kada je glumica počela da osvaja Brodvej predstavom Funny Girl i upravo je objavila "People", svoj četvrti studijski album, i s njim sklonila s prvih mesta top-lista čuvene Bitlse.


Barba je nastupala na skupu za ljudska prava, kada joj je prišao 18 godina stariji Brando. Smatrala ga je "najlepšim, najbriljantnijim i najtalentovanijim ljudskim bićem na svetu", ali je – kako je odrasla u veoma konzervativnoj porodici – bila potpuno nepripremljena za način na koji je prvi put pokušao da je šarmira.

 

Marlon Brando jedan je od najcenjenih glumaca u istoriji kinematografije
Marlon Brando jedan je od najcenjenih glumaca u istoriji kinematografijefoto: Sunset Box / Allpix Press / Profimedia

Stajala je u haljini otvorenih leđa, kada je osetila da je neko ljubi po njima.


Ko bi se usudio da to uradi? Okrenula sam se i to je bio on. Moj idol – piše Barbra Strajsend.


Uništavaš moju fantaziju – rekla je, a on joj je odgovorio:


Ne možeš da imaš takva leđa i da ne budu ljubljena.

Ona je, piše, bila toliko uznemirena da je izašla na scenu i nasred smene se zbunila zbog buke iz bekstejdža toliko da je morala da prekine pesmu i započne je ponovo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 💄 (@makeupincinema)

 

Kao profesionalac, naučite da samo nastavite dalje – piše ona u svojim memoarima. – Ali ja sam bila tako zapanjena zbog njegovog prisustva da sam htela da pesma bude savršena, samo za njega.


Drugi put je ona imala kontrolu


Ponovo su se sreli godinu dana kasnije, na jednoj zabavi u Londonu. Tada je ponovo bila toliko izgubljena zbog njegove pojave da je, umesto da proba da ga šarmira, pitala da li je stavio krunice za zube. Potom je nastavila da ćaska s ljudima na žurki, a Brando joj je prišao i rekao joj da izgleda kao da se dosađuje.

 

Otišli su u odvojenu sobu i potom proveli četiri sata u razgovoru, pričajući o svojim turbulentnim detinjstvima.


Posle tri sata razgovora, rekao joj je:


Voleo bih da te j***m.


Barbra je bila toliko zaprepašćena da je odgovorila:


To zvuči užasno.

 

Marlon Brando u filmu 'Julije Cezar' (1953)
Marlon Brando u filmu "Julije Cezar" (1953)foto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia


Pored toga koliko je ovakav pristup bio grub, sve je bilo još kompilikovanije jer su oboje bili u brakovima, piše Strajsendova. Ona je bila udata za Eliota Gulda, a Brando oženjen svojom trećom ženom Taritom. Glumac je navaljivao, rekao da je jasno da ona neće biti u braku još dugo i da njen muž nije dovoljno lep za nju.

(Ne)romantična ponuda


Ponovo je pokušao 1972. godine, kada su oboje bili razvedeni, a Brandov nadaleko poznati seksepil počinjao je da bledi. Iz čista mira ju je pozvao da s njim "spava pod zvezdama" u kalifornijskoj pustinji. Barba, koja je "još uvek bila previše seksualno nesigurna", pristala je da ode samo na jednodnevni izlet s Marlonom, što je odluka za koju danas piše "Kako glupo".


Slobodna ljubav nije bila moj stil. Osim toga, kako se peru zubi u pustinji? Da li da spavam našminkana? – piše ona u svojoj autobiografiji, ali ne otkriva šta se desilo u kalifornijskoj osami.

 

Barbra Strajsend ostvarila se i kao pevačica i kao glumica i osvojila niz prestižnih priznanja
Barbra Strajsend ostvarila se i kao pevačica i kao glumica i osvojila niz prestižnih priznanjafoto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Prijateljstvo Barbre Strajsend i Marlona Branda


Iako nisu nikada konzumirali strast koju su osećali, Barbra Strajsend i Marlon Brando izgradili su duboku platonsku vezu. Povezali su se zbog talenata koje su imali, međusobnog razumevanja tereta slave i spremnosti da govore o svom ličnom bolu.


Jednom prilikom ju je pozvao i tražio joj da mu otpeva pesmu, a ona mu odgovorila da je to kao da mu ona traži da kaže monolog iz "Hamleta". Brando je na to počeo da govori Šekspirove reči i, kada je završio, rekao:


Tvoj red.


Ona mu je uzvratila pesmom "Nobody's Heart Belongs To Me", s kojom je nastupala ranih šezdesetih, pre nego što je postala poznata.


Kada sada o tome razmislim, koristila sam tu pesmu da mu kažem šta se dešava u mom životu, iako je bilo nesvesno – piše Barbra.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Andrew! (@imyourauntiemame)

Njihovo prijateljstvo nastavilo se i u Brandovoj starosti, kada su počeli da ga stižu demoni iz mladosti. Jednom prilikom su izašli na večeru, a glumac je bio toliko gojazan da se zaglavio iza volana i nije mogao da izađe iz automobila dok mu nije Barbra nije pomogla.


Glumac je umro 2004, u 81. godini, a Barbra Strajsend bila je jedna od mnogih poznatih ličnosti na njegovoj sahrani.

 

BONUS VIDEO

Koja holivudska faca obožava sarme i pečenje?

 

makonda-tracker