bolno prisećanje

"Otečene, u modricama, KRVAVE OD BATINA": Jelena Dokić potresla svet šokantnom fotografijom i ispovešću o zlostavljanju

1

Priča teniserke Jelene Dokić jedna je od najpotresnijih u svetu profesionalnog sporta, a sada se osvrnula na bolne detalje

Teniserka Jelena Dokić 2001. godine, nakon pobede nad Ameli Morezmo u Rimu
Teniserka Jelena Dokić 2001. godine, nakon pobede nad Ameli Morezmo u Rimufoto: EPA PHOTO ANSA/BRAMBATTI/DEF-BW

Australijska teniserka srpskog porekla Jelena Dokić obično se trudi da šalje pozitivne i optimistične poruke i važi za pravi primer snage i istrajnosti uprkos teškim situacijama koje je doživela u prošlosti.


Više puta svetski mediji su pisali o njenom odnosu sa ocem Damirom i depresiji s kojom se borila godinama, a teniserka je uvek pokazivala da je spremna da nastavi dalje. Ipak, teške godine ostavile su trag i ne mogu se lako zaboraviti, a teniserka se sada prisetila kako je skrivala tragove zlostavljanja koje je trpela.


Otečene, u modricama, krvave potkolenice od batina i šutiranja čitave noći oštrim cipelama, pravo u moje potkolenice jer sam izgubila meč. Ove fotografije su nastale više od dve nedelje kasnije i još uvek sam imala teške modrice – napisala je Jelena u opisu fotografije nastale tokom njene profesionalne karijere. – Imala sam 17 godina. Do danas ima,m osetljive i kvrgave potkolenice od ovih batina.

 


Kako je Jelena istakla, nisu svi imali toliko sreće kao ona da prežive zlostavljanje.


Od svake rane ostaje ožiljak, a ovo su moji. Ja sam preživela, ali to ne uspeva svaka žena ili devojčica, niti će – napomenula je Jelena. – I to je tužna realnost.

 

Kako je teniserka objasnila, imala je priliku da govori na jednom skuu o nasilju u porodici, i posle toga se osetila vrlo tužno jer je svesna razmera ovog problema.


Tužna i besna zbog desetina miliona žena u svetu za koje znam da u ovom trenutku prolaze kroz mnogo gore nego što sam ja – napisala je čuvena sportistkinja. – Jedna žena nedeljno je ubijena u nasilju u porodici samo u Australiji. Jedna od četiri žene doživi nasilje u porodici tokom života. Ove brojke su još gore širom sveta. Što više ne pričamo o tome, što više izbegavamo problem, to više napuštamo ove žene i devojčice.

 


Ona je istakla da razume svaku žrtvu nasilja.


Znam koliko ste uplašene. Znajte da imate neverovatnu snagu i hrabrost i da ništa nije vaša krivica – istakla je Jelena Dokić.


Kaže vam neko ko je bio u tome, napušten i uplašen do smrti, molim vas, ne okrećite leđa. Ženama i devojčicama je potrebna vaša pomoć – naglasila je.

 


Ona je istakla da razgovor o nasilju u porodici nije traganje za pažnjom ida žrtve svakog dana prolaze kroz osuđivanje i osećaj sramote, a često se prekasno obrati pažnja na njih.

 

 

makonda-tracker