ne odustaje od svoje priče

Sasuo je 4 metka u nju, a njena majka mu je OPROSTILA: Slučaj Oskara Pistorijusa potresao je svet, a detalji su STRAŠNI

1

Paraolimpijac Oskar Pistorijus bio je na vrhuncu slave kada je planetu zaprepastila vest da je oduzeo život svojoj devojci i poznatoj manekenki

Oskar Pistorijus najpre je osuđen za ubistvo iz nehata,  da bi mu kazna potom bila preinačena
Oskar Pistorijus najpre je osuđen za ubistvo iz nehata, da bi mu kazna potom bila preinačenafoto: EPA/KEVIN SUTHERLAND

Jedna od vesti koje su obeležile 2013. godinu nesumnjivo je bilo ubistvo Rive Stinkamp, poznate južnoafričke manekenke i pravnice. Njen ubica – njen dugogodišnji dečko i olimpijac Oskar Pistorijus.

 

  • Ko je Oskar Pistorijus?


Poznatom južnoafričkom atletičaru i paraolimpijcu Oskaru Pistorijusu još kao bebi su zbog malformacija amputirane oba stopala. Ipak, on je prevazišao svoj hendikep i uz upotrebu ugrađenih proteza od detinjstva se bavio sportom: ragbijem, vaterpolom, tenisom i rvanjem, sve dok nije shvatio da je atletika njegov životni poziv.


Osvojio je osam medalja na Paraolimpijskim igrama, a zanimljivo je da je na Svetskom prvenstvu 2011. u Teguu bio član južnoafričke štafete u polufinalnoj trci na 4 x 400 metara.

 

Oskar Pistorijus bio je jedan od najuspešnijih paraolimpijaca
Oskar Pistorijus bio je jedan od najuspešnijih paraolimpijacafoto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Tu je ekipa osvojila srebrnu medalju, a Pistorijus postao prvi atletičar paraolimpijac koji je osvojio medalju na šampionatu koji nije namenjen isključivo sportistima s invaliditetom.


On je osvojio mnogo vrednih nagrada i medalja, a 2012. proglašen je na najboljeg svetskog sportistu sa invaliditetom.


A onda se sve promenilo.

 

  • Ubistvo Rive Stinkamp

 

U četvrtak, 14, februara 2013. godine, na Dan zaljubljenih, Oskar Pistorijus pucao je u svom domu u Pretoriji u svoju devojku Rivu Stinkamp.

Riba je preminula, a sportista je priznao da je pucao u nju čak četiri puta – jer je, kako je tvrdio, mislio da je u kući provalnik koji se krije u kupatilu.


Pistorijus je istog dana lišen slobode, a sutradan je izneo svoje tvrdnje.

 

  • Kako je Oskar Pistorijus opisao ubistvo?

 

Prema njegovim rečima, Oskar Pistorijus stigao je kući oko 18 časova i zatekao Rivu "nasmejanu i veselu". Upravo je napravila romantičnu večeru i zapalila sveću na stolu. Potom su legli u krevet i ćaskali, a on je, nakon što je ušao u sobu, stavio oružje levo od kreveta.


Oskar je, tvrdi, zatim skinuo svoje proteze i zaspao. Bio je u mrklom mraku kada se probudio oko tri sata izjutra.


Čuo sam buku koja je dopirala iz kupatila Bilo je to kao da prozor udara u okvir – rekao je i tvrdio da ga je odmah uhvatila panika jer je pomislio da neko provaljuje u kuću.

 

Oskar Pistorijus ubio je 2013. godine svoju devojku Rivu Stinkamp
Oskar Pistorijus ubio je 2013. godine svoju devojku Rivu Stinkampfoto: EPA/KEVIN SUTHERLAND

Zato je, kako je ispričao, zgrabio oružje, verujući da je Riva još uvek u sobi, šapnuo joj da siđe i pozove policiju.


Odjednom su se vrata kupatila otvorila i pre nego što sam shvatio ispalio sam četiri metka – rekao je on, a tužioci su njegov iskaz odbacili kao čistu laž.

 

Rivina majka mu je, inače, oprostila tokom suđenja, a njen otac Bari je istakao da će Pistorijus patiti ukoliko laže o svemu jer će morati da živi sa svojom savešću. Sa Rivinim ocem se i sastao tokom 2022. godine u procesu svog zahteva za uslovno puštanje, ali nije otkriveno o čemu su razgovarali i kako je protekao taj susret.

 

Ako je pogrešio, i to je ogromna greška... Ja sam izgubila sve što mi je važno, ali ipak... Mogu da oprostim – rekla je Džun Stinkamp još tokom suđenja i dodala da joj je važno da oprosti Oskaru jer ne želi da je u životu prati ogorčenost.

  • Gde je danas Oskar Pistorijus?

 

Usledilo je burno i dugo suđenje, na kom je Pistorijus najpre osuđen za ubistvo iz nehata, da bi na ponovljenom suđenju dobio šest godina robije iako je zakonski minimum za ubistvo 15 godina. Odmah je upućen na služenje kazne, a 2015. godine bilo je spekulacija da će moći da pređe u kućni pritvor, što je iznenada blokirao minisar pravde Majkl Masuta.

 

U međuvremenu mu je 2017. kazna povećana na 13 godina i pet meseci, a potom je Pistorijusov pravni tim podneo zahtev za ranije oslobađanje.

 

Oskar Pistorijus ubio je 2013. godine svoju devojku Rivu Stinkamp
Oskar Pistorijus ubio je 2013. godine svoju devojku Rivu Stinkampfoto: EPA/KEVIN SUTHERLAND

Pre izvesnog vremena pročulo se da je paraolimpijski šampion zbog upotrebe javnog telefona ušao u tuču s jednim osuđenikom. Sve se dogodilo u specijalnoj zatvorskoj jedinici u koju je sportista prebačen u novembru 2017. zbog pishičkih problema.


Nakon ubistva Rive Stinkamp, Oskar Pistorijus dao je jedan intervju, u kom je istakao da ponekad veruje da nema prava na život, ali veruje da bi njegova devojka želela da on nastavi dalje.


U nekim trenucima pomislim da nemam prvo da živim nakon što sam oduzeo nečiji život. Teško je nositi se s optužbama sa ubistvo – istakao je za ITV.

 

1 / 5 Foto: EPA/KEVIN SUTHERLAND


On je dodao da ne želi da traći svoj život iza rešetaka.


– Ako bi mi se pružila prilika za iskupljenje, voleo bih da pomognem manje srećnima kao što sam mogao ranije – rekao je Pistorijus. – Voleo bi da verujem da bi Riva, kada bi me gledala s nebesa, želela da živim taj život.

 

 

makonda-tracker