potresno

O krvnoj osveti, pristupu medija, skraćenju kazne... Otvoreno pismo sestara mladića kog je usmrtio Žarko Laušević

0

Niko nije ni slutio da će ta julska noć doneti mnogo nesreće kako porodici nastradalih mladića, tako i čuvenom glumcu 

OTVORENO PISMO JANVOSTI SESTARA UBIJENOG MLADIĆA
OTVORENO PISMO JANVOSTI SESTARA UBIJENOG MLADIĆA foto: Antonio Ahel

Glumac Žarko Laušević preminuo je nakon kraće i teške bolesti, a tužne vesti javnosti je saopštila njegova supruga Anita Laušević. Život ovog vrsnog glumca obeležile su brojne uloge, ali i jedna tragedija, koja mu je iz korena promenila život.

 

Bila je topla julska noć, 1993. godine i ništa nije slutilo da bi moglo da se dogodi nešto strašno. Ipak, čini se da se sudbina poigrala životima nekoliko mladih ljudi.

 

Slavni glumac je te večeri u jednom podgoričkom kafiću hicima iz pištolja ubio Dragora Pejovića i Radovana Vučinića, a ranio Andriju Kažića.

Kako je naveo u sudnici, Žarko je sve uradio u nužnoj samoodbrani. Ipak, presuđena mu je kazna zatvora od 13 godina, koju je delimično odslužio u Spužu i Požarevcu. Na slobodu je pušten posle četiri godine i sedam meseci. Presuda je u međuvremenu više puta menjana, a na to su svoju reakciju izrazile i sestre stradalih mladića.

 

Slavica Vučinić i Slavka Janošević iz Podgorice, sestre ubijenog Radovana Vučinića, 2009. godine uputile su pismo javnosti u kojem su navele da porodica očekuje da Laušević do kraja odsluži pravosnažnom presudom dosuđenu kaznu, jer, kako smatraju, ne ispunjava uslove za njeno smanjenje po bilo kom osnovu.

 

OTVORENO PISMO JANVOSTI SESTARA UBIJENOG MLADIĆA
OTVORENO PISMO JANVOSTI SESTARA UBIJENOG MLADIĆA foto: Antonio Ahel/ATAImages

- Od ubistva je prošlo je 16 godina. Za to vreme, navodnoj osveti bili su dostupni i deca Žarka Lauševića i brat Branimir Laušević sa porodicom, i njihova sestra, u jednom trenutku čak i sam Žarko. I? Šta im se dogodilo? Ništa, i što se porodice Vučinić tiče - ništa im se i neće dogoditi - stoji u pismu sestara.

 

Ovim pismom one su otklonile bilo kakvu sumnju da će porodica tražiti krvnu osvetu, kako se spekulisalo u medijima i kako je glumac strahovao. Ipak, smatrale su da do kraja treba da odleži zatvorsku kaznu.

 

To se nije dogodilo, jer je Žarka, krajem 2011. godine tadašnji predsednik Srbije, Boris Tadić pomilovao. Glumac je tada otišao u Ameriku, gde je otopčeo novi život.

 

NAKON POMILOVANJA ŽARKO ODLAZI U AMERIKU
NAKON POMILOVANJA ŽARKO ODLAZI U AMERIKU foto: Zorana Jevtić

Ogorčene sestre iz Podgorice osudile su medije i političare koji su Žarka hteli da predstave kao nedužnog, a njihovog brata i njegove prijatelje i porodicu kao "gomila ludaka i divljaka željnih osvete".

 

- Te konstrukcije su smišljene kako bi se stvorila klima za pomilovanje -  navodi se u pismu sestara mladića.

 

Bonus video:

 

Ćerka održala bolan govor na očevoj sahrani

 

makonda-tracker