NIJE JOJ BILO LAKO

Bila ODBACIVANA, rodila prevremeno, pa postala SAMOHRANA majka: Pevačica čiji glas Srbija obožava imala je TEŠKU SUDBINU

0

Zejna Murkić danas nas oduševljava raskošnim glasom, ali njen životni put nije bio lak-

zejna murkić ima tešku životnu priču
zejna murkić ima tešku životnu pričufoto: Nemanja Nikolić

Pevačica Zejna Murkić već godinama je prisutna na domaćoj javnoj sceni, ali najveći uspeh postigla je svojim učešćem na takmičenju "Pesma za Evroviziju".

 

Nakon što se 2022. godine predstavila baladom, gde je pokazala raskoš svog glasa, čime je oduševila i Jelenu Karleušu, Zejna je 2023. godine bila među glavnim favoritima za pobedu, premda je pobedu odneo Luke Black.

 

Njena životna priča nije bila nimalo jednostavna, a put do zvezda bio je trnovit.

 

U njenoj porodici se Zejnin otac, Bego Murkić, bavcio javnim poslom.

Bego Murkić je bio čuveni loznički maneken i denser, bio je jako popularan devedesetih.

 

Zejna je završila srednju ekonomsku školu i bila je na klackalici da upiše fakultet, ali se ipak odlučila da iškoluje svoj talenat za pevanje.

 

 Iako je tata radio u Belgiji, nije mogao da mi šalje novac za studije, jer tada nije dovojno zarađivao. Nisam insistirala na tome da nastavim školovanje, jer nisam htela da im stajem na muku i pravim dodatne probleme. Zato sam se prijavila za muzičko takmičenje „Operacija trijumf". Ušla sam u top 10, ali ne i u najboljih osam, koji su nastupali po Srbiji.

 

zejna je ranije bila deo grupe luna
zejna je ranije bila deo grupe lunafoto: Petar Aleksić

— Ubrzo sam dobila poziv da otpevam novogodišnju pesmu posvećenu mojoj rodnoj Loznici koja se emitovala na lokalnoj radio-stanici— pričala je jednom prilikom pevačica, pa dodala da joj je to donelo sudbonosni susret sa Čedom Čvorkom, osnivačem dens grupe „Luna“.

 

U periodu od 2009. godine do 2010. godine Zejna je bila članica dobro poznate grupe Luna, sa kojom je snimila 2 albuma, nakon čega je napustila bend i rešila da nastavi solo karijeru.

 

Snimila je nekoliko pesama, neke od njih i na engleskom jeziku, nastupala na festivalima, a pauzu u karijeri napravila kada je zatrudnela.

 

1 / 5 Foto: Petar Aleksić

 

Posle dve godine zabavljanja sa partnerom je dobila i ćerku Kjaru. Međutim, ta ljubav nije opstala.

 

— Upoznali smo se 2012. godine, kod moje drugarice. Odmah sam znala da će biti otac mog deteta. U početku nam je bilo lepo, ali smo se rastali kada je Kjara imala godinu i po. Nije mi prijao njegov način života. Voleo je noćne provode i alkohol, a to mi je smetalo. Pogotovo što smo u kući imali malo dete. Glumio je strogoću, a ja ne volim takve muškarce. Ne mogu da budem u vezi u kojoj nema poštovanja. Muškarac mora ženu da pazi, mazi i drži kao malo vode na dlanu. Zbog njegove sujete i ega nikada se nisam osetila kao žena. Više smo bili rivali i suparnici. Prošlog leta smo pokušali da obnovimo vezu, ali ipak nije uspelo.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zejna (@zejnaofficial)

 

Iako ona i njen bivši partner nisu u korektnim odnosima, Zejna ističe da je on dobar otac Kjari.

 

— Iako nismo bili jedno za drugo, podigli smo divno dete. On voli našu ćerku, ali i ona njega. Kad god mi traži, odvedem je kod oca. Radila sam na tome da izgrade dobar odnos, jer znam koliko je to važno za dete. Kjara i ja smo imale ružan period, prošle smo kroz sve i svašta, ali sada vodimo miran život. Rodila sam je prevremeno, kada sam bila u sedmom mesecu trudnoće, jer sam stalno bila pod stresom. Kada sam je donela na svet, imala je svega 1.300 grama. Ni pluća joj nisu bila razvijena. Srećom, oporavila se i izrasla u zdravu devojčicu. Ide u prvi razred osnovne škole i nema nikakvih problema kao što smo imale moja sestra i ja u njenim godinama — rekla je Zejna.

 

zejna murkić trpela je i vršnjačko nasilje
zejna murkić trpela je i vršnjačko nasiljefoto: Milan Maricic/ATAImages

Zejna je jednom prilikom podelila svoje iskustvo sa vršnjačkim nasiljem koje je trpela.

 

— U toku takmičenja, dok smo sedeli u bekstejdžu, bilo je nekoliko komentara na Tviteru povodom moje etničke pripadnosti i ja sam na to odgovorila. Želela sam da im napišem kroz šta sam prolazila dok sam bila mala. Zaista sam imala problem s tim. U prvom razredu se niko nije družio sa mnom jer sam Romkinja. I učitelj je bio neprijatan prema meni i zato sam promenila školu.

 

Pojavili su se ljudi koji su komentarisali to što sam Romkinja, a ovo je bila dobra prilika da uradim nešto dobro za sve one koji nemaju priliku da dignu svoj glas. Pokrenula sam tu temu samo zbog Tviter komentara i uvreda — rekla je Zejna za "Kurir" i otkrila šta joj se dešavalo tokom školovanja.

 

— Tokom prvog polugodišta prvog razreda niko nije hteo da se druži sa mnom. Na odmorima sam sedela sama, bukvalno sama. Tek s prelaskom u drugu školu se situacija promenila. Imala sam dobru učiteljicu, a sela sam u klupi s mojom prvom i današnjom drugaricom Jasnom. Tek tada sam postala prihvaćena i počela sam uživam u đačkim danima. Tokom puberteta sam takođe bila suočena s neprijatnim situacijama, bilo je ponekad prozivki, a svi znamo kako tinejdžeri znaju da budu surovi. Nama treba bolja edukacija. Decu treba da učimo, a starije da podsećamo na toleranciju, različitost i na bogatstvo koju svaka kultura nosi —  rekla je Zejna.

 

Bonus video

U koga je Zejna bila jako zaljubljena?

 

makonda-tracker