uzbudljivo

Očarala je Jugoslaviju, razvela se, pa sreću našla kraj 13 godina mlađeg muškarca: Životna priča Kaliopi Bukle

0

Svojim glasom očarala je milione ljudi i do danas je nosi talas popularnosti 

Kaliope Bukle životna priča
Kaliope Bukle životna priča foto: Instagram / kaliopiofficial

Makedoska pop diva Kaliopi Bukle pre više od dve decenije uspela je da pronađe svoje mesto na estradnom nebu Jugoslavije. Iako gazi 6. deceniju života i dalje izgleda odlično, a njene pesme postali su vanvremenski hitovi koji u kojima se jednostavno uživa.

 

Kaliopi je ođena je 28. decembra 1966. godine u Ohridu. Poznata je širom regiona i uživa status pop – dive. Publiku je kupila pesmama "Mesečina", "Bato" i mnogim drugim.

 

Pored muzike, u kojoj joj nema ravne na ovim prostorima, Kaliopi se bavi i komponovanjem muzike za Makedonsko narodno pozorište, film i balet.

 

 

Njene glasovne mogućnosti mnogi su upoređivali sa onim koje je imala čuvena Marija Kalas. Uprkos tome što je bila veoma popularna, pop diva u javnosti nije često govorila o svom privatnom životu. Ipak, često je bila na meti zlih jezika. Na negativne komentare nikada se nije osvrtala, niti previše marila za to šta će ko o njoj da misli.

 

Međutim, njena obnovljena saradnja sa bivšim suprugom Romeom Grilom od koga se razvela krajem devedesetih godina prošlog veka sve je iznenadila. Redovno učestvuje na muzičkim festivalima, a svoju je zemlju dva puta predstavljala na Evrosongu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kaliopi (@kaliopi_official)

 

Kaliopi je detinjstvo provela u Kičevu. Od najranijih dana je izražavala sklonost prema muzici. Nastupila je na dečijem muzičkom festivalu „Zlatno Slavejče“ izvodeći pesmu „Mojata učumelka“. Šira javnost je tada prvi put uočila njen veliki talenat.

 

Priključila se horu „Razvigorče“, te je sa istim redovno nastupala u periodu od 1978. do 1980. godine, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Uporedo je pohađala časove pevanja. Studirala je na Muzičkoj akademiji od 1984. godine. U isto vreme je osvajala prestižne nagrade, prenosi Biografija.org

 

Takođe, bila je glavni vokal grupe "Kaliopi" u kojoj je sarađivala sa bivšim mužem Romeom Grilom. Uprkos bračinim razmiricama oni su bili veoma dobar par kada je muzika u pitanju. Učestvovali su na mnogim festivalima i često osvajali velike nagrade.

 

Kaliopi osvaja glasom i stasom već više od 20 godina
Kaliopi osvaja glasom i stasom već više od 20 godina foto: Aleksandar Jovanović Cile

 

Prvi album su objavili 1986. godine, a nazvali su ga „Kaliopi“. Iste godine su učestvovali na Splitskom festivalu, kada su predstavili pesmu „Da more zna“. Godine 1987. u Zagrebu je izašao drugi album ove grupe nazvan „Rođeni“. Album se sastojao od ukupno devet pesama. Upravo je pesma po kojoj je čitav album dobio ime postala hit širom Jugoslavije, a ista pesma do danas nije izgubila na popularnosti.

 

Na vrhuncu slave, Kaliopi i njen bivši suprug, napustili su zemlju i odselili su se u Švajcarsku. Tada se grupa „Kaliopi“ raspala, a pevačica Kaliopi nije bila muzički aktivna punih deset godina.

 

Ipak, tada Kaliopi odlučuje da se na scenu vrati u velikom stilu. Okidač za nove uspehe bila je pobeda na Skopljanskom festivalu 1996. godine. Isto tako je na „Evrofestu“ pobedila 1997. godine izvodeći pesmu „Ne plači“.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kaliopi (@kaliopi_official)

 

Godine 1998. je izdala svoj prvi solo album  koji je odmah pobrao simpatije slušalaca. Zatim je snimila i video spotove za svaku njegovu pesmu, a sve u saradnji sa Makedonskom radio – televizijom. Usledile su brojne nagrade, te je album proglašen za najbolji u Makedoniji.

 

Osim kao pevač Kaliopi se proslavila i kao tekstopisac. Kao predstavnica Makedonije na Evroviziji 2012. godine sa pesmom „Crno i belo“ osvojila je 12. mesto. Na Evroviziji je ponovo učestvovala 2015. godine sa pesmom „Dona“, kojom se nije plasirala u finale.

 

Osim ozbiljne muzičke karijere, Kaliopi je imala i uzbudljiv emotivni život. Prvi brak je imala sa kompozitorom i tekstopiscem Romeom Grilom, sa kojim ima sina po imenu Pako, piše Stil.

 

Lepa Kaliopi imala je i ispunjen emotivni život
Lepa Kaliopi imala je i ispunjen emotivni život foto: Instagram/printscreen

 

U Švajcarskoh je punih deset godina živela anonimnim životom. Učila je nemački jezik i radila mnoge druge poslove. Pet godina je predavala muzičko u srednjoj školi. Govorila je da su je upravo učenici nagovorili da se vrati muzičkoj karijeri. Na odluku da se vrati u Makedoniju presudila je ljubav prema muzici.

 

Nakon razvoda 1996. godine njen suprug ostaje sa sinom u Švajcarskoj, a ona se vraća u Makedoniju. 

 

U drugi brak uplovila je sa glumcem Vasilom Zafirčevim. Ovaj brak je dugo važio za jedan od najromantičnijih brakova poznatih osoba. Bila je to ljubav na prvi pogled. Vasil je trinaest godina mlađi od Kaliopi, ali im ova razlika u godinama nikada nije predstavljala problem. Odluka o razvodu braka je bila zajednička.

 

- To vreme je sada već daleka prošlost i nešto o čemu se već dovoljno pisalo. Više bih volela da govorimo o ljubavi kao predznaku za budućnost. Ipak, sve stare priče nose epitet - stare - ispričala je u jednom intervjuu.

 

Bonus video:

 

S kojim kolegom iz Beograda je Kaliopi veoma bliska?

 

 

makonda-tracker