napisao je muziku i tekst

Zašto mu se samo spava? Evo o čemu govori pobednička pesma Luke Blacka, krije VAŽNU PORUKU za SVE NAS

3

Danas cela Srbija bruji o srpskom predstavniku na Evroviziji Luku Blacku i njegovoj pesmi "Samo mi se spava".

foto: Antonio Ahel/ATAImages
foto: Antonio Ahel/ATAImages

Sinoć je cela Srbija sa nestrpljenjem čekala da vidi ko će nas predstavljati na 67. Evroviziji koja se ove godine održava u Liverpulu.

 

Nakon dve polufinalne večeri, 16 finalista je pokušalo da dođe do pobede. Među njima su bili Stefan Shy, Princ, CHEGI & Braća Bluz Bend, Boris Subotić, Luke Black, Filip Baloš, Nađa i Empathy Soul Project, Frajle, Nadia,Filarri, Gift, Hurricane, Džipsi, Zejna i Duo Grand.

 

Favorit publike prema glasovima je bio Stefan Zdravković odnosno Princ, ali je pobedu nakon sabiranja glasova publike i stručnog žirija odneo Luke Black sa pesmom "Samo mi se spava".

 

Interesantno je da je Luke Black rekao kako mu je Konstraktina prošlogodišnja pobeda otvorila vidike i da pre toga sebe nije video na Evroviziji.

- Nekako mi je otvorila poglede i shvatio sam da sam možda i pogrešio kada je reč o takmičenju i šta ono predstavlja. Samim tim sam došao na ideju da se prijavim krajem prošle godine kada je bio konkurs. To se slučajno desilo. Ja dosta vremena provodim na tviteru i neko sam ko voli da se šali, tako da sam se ja na tviteru našalio nakon Konstraktine pobede da ja imam spremnu pesmu za Evroviziju i ljudi su jako pozitivno reagovali. Posle nisam želeo da ih izneverim - bio je iskren Luka.

 

  • Jastog u ruci

 

On je pažnju privukao i nekoliko dana pre takmičenja, kad je ulicama Vračara prošetao sa jastogom na povocu, a ova životinja ga je pratila i na promo fotografijama za Pesmu za Evroviziju. Kako je objasnio, interpretacija je dosta, ali jastoga je opisao kao simbol regeneracije.

 

  • Simbolika pesme

 

Da je pun simboličkih značenja govori i interpretacija same pesme kojom je pobedio, a za koju je sam napisao muziku i tekst.

 

Kako je priznao za Telegraf, bio je inspirisan kolektivnim buđenjem. 

 

- Mnogo puta pre ali i nakon pandemije događalo se da svet postane previše intenzivan i da se uvek nekako bolje osećam kada odspavam. Imam osećaj da se nekako regenerišem. Koliko god je to za mene kao individuu dobro, to nije dobro na globalnom nivou da svi spavamo dok se nešto oko nas dešava. Smatram da treba malo i da kontrolišemo naše okruženje. Jedna od poruka jeste kolektivno osvešćivanje za koje se nadam da će se desiti - rekao je Luka za Telegraf.


- Pesma govori ljudima da treba da se probude, jer zlo raste kada držimo oči zatvorene. Samo kad se probudimo možemo da ih pobedimo-  istakao je Black.

 

makonda-tracker