velika ITA RINA

Najpoznatija jugoslovenska lepotica o kojoj ne znamo NIŠTA: Zbog ljubavi se odrekla vere i odbila Holivud, Ivo Andrić ju je spasao, a skončala je tragično

0
Ita Rina je glumica čije se ime najčešće pogađa u ukrštenici. Ali iza ovog imena krije se čudesna sudbina još čudesnije umetnice koja se kroz život više puta odricala - prvo toplog kućnog doma, dva puta vlastitog imena, a potom i velike životne šanse.

 

 

foto: Wikimedia Commons

Želeo ju je Holivud ali je zbog verenika rekla ne. Na vrhuncu slave, 1931, glumica se udala za inženjera Miodraga Đorđe­vića. Nameravala je da napusti glumu, a promenila je i veru, prešavši u pravoslavlje. Posle venčanja promenila je ime u Tamara Đorđević i nastavila je da živi u Beogradu.

 

Bila je i veliki patriota, većina njenih filmova je snimljena u Jugis, a malo je nedostajalo da zbog patriotizma završi u nacističkom zatvoru.

 

Umalo da Neda Arnerić postane svetska zvezda: Snimila je uspešan HOLIVUDSKI film, ali joj je ljubav bila na prvom mestu

 

Tada joj je u pomoć pritekao tadašnji ambasador Kraljevine Jugoslavije u Berlinu, a kasnije i nobelovac – Ivo Andrić.

 

Sve se desilo u leto 1939, tokom snimanja filma Centrala Rio. Ita je u to vreme morala da dokazuje i da nije Jevrejka.

 

Na snimanju je uz nju neprestano bio neki gestapovac, koji je ubrzo počeo sa verbalnim provokacijama na temu Jugoslavije. Ne znajući ko je taj čovek, Ita se s njim žestoko posvađala. Ovo je bilo prilično opasno jer su gestapovci hapsili koga i kako su hteli, što se desilo i mnogim glumcima. Kada je otkrila ko je ovaj čovek, Ita se obratila tadašnjem ambasadoru Kraljevine Jugoslavije, Ivi Andriću, koji joj je savetovao da se hitno vrati u domovinu. Pošto je već snimila svoje scene, odmah je spakovala kofere.

 

Njena poslednja uloga bila je u filmu Rat, u kojem je glumila s Batom Živojinovićem.

 

Ita je imala sina i ćerku, a šezdesetih se povukla iz javnog života i preselila se u Budvu. Preminula je u maju 1979. tokom velikog zemljotresa od astmatičnog napada. Sahranjena je u Beogradu na Novom groblju.

 

makonda-tracker