Rođendanski jubilej

Satanizam, abortusi i zastrašujući eksperimetni: Deset stvari koje su obeležile život poznate umetnice

0

Slavna srpska umetnica danas slavi 70. rođendan, a mi vam predstavljamo deset momenata u bogatoj karijeri Marine Abramović koji su u najvećoj meri zapali za oko svetske javnosti.


7. Aboridžini i ostali...

Zbog nedavnih komentara upućenih na račun australijskih starosedelaca, koji su objavljeni u Marininoj knjizi Hod kroz zidove, svetska javnost negativno je reagovala, nazivajući je rasistom. 

 

foto: Profimedia

Rasista je prisutan? Hiljade ljudi optužuju Marinu Abramović za rasizam!

8. Ritual ili večera?

Tokom nedavno završene izborne kampanje u Americi, na tapetu je bila i srpska umetnica. Naime, pronađen je mejl čiji su sadržaj američki novinari iskoristili da direktno optuže Abramovićku za satanizam. Išli su toliko daleko da su je čak nazvali vračarom, i jednom od najistaknutijih okultista u Americi. Marina je regovala, razjarena neosnovanim optužbama, koje su prema njenim rečima, bile izvučene iz konteksta. 

Ovo je očiti nesporazum. Optužbe su neverovatno i pomalo smešne...ovaj svet zaista ide dođavola. Zgrozi me kad vidim šta na šta su sve novinari spremni, samo da bi dobili vest. Živimo u zaista čudnom svetu!''

foto: Profimedia

9. Samoubistvo s predumišljajem

Pre nešto više od četiri decenije, 1974. godine, u Beogradu, održala je zastrašujući eksperiment. Na sto ispred sebe je postavila 72 predmeta i pozvala posetioce da ih upotrebe na njoj na koji god način hoce. Neki predmeti su bili bezopasni, poput pera, maslinovog ulja i ruža, ali su neki bili opasni po život.

Među predmetima je bio i napunjen pištolj. Bila sam spremna da umrem''

Nakon šest sati eksperimenta ustala je i otišla, dok su se sa nje slivali znoj, suze i krv, ali je ipak ostala živa.

 

foto: Profimedia
makonda-tracker