Rođendanski jubilej

Satanizam, abortusi i zastrašujući eksperimetni: Deset stvari koje su obeležile život poznate umetnice

0

Slavna srpska umetnica danas slavi 70. rođendan, a mi vam predstavljamo deset momenata u bogatoj karijeri Marine Abramović koji su u najvećoj meri zapali za oko svetske javnosti.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

1. Emotivni susret

Tokom svoje čuvene izložbe, koja je nosila naziv The Artist is Present (Umetnik je prisutan), provela je tri meseca pozivajući posetioce da jedan ceo minut sede naspram nje u potpunoj tišini. Nastup je doživeo potpuni uspeh, a obeležio ga je i upečatljiv momenat kada se Marini pridružio neočekivani gost.
 

foto: Profimedia

Romantična priča sa 10 miliona pregleda: Pogledajte kako je Marina Abramović reagovala nakon susreta sa bivšim, kojeg nije videla 30 godina

2. Reperski maraton

U jednom od svojih performansa naterala je čuvenog repera, Džej Zija, da bez prestanka repuje punih šest sati.
 

foto: Vine Screenshot

Marina Abramović: Naterala Džej Zija da repuje šest sati

3. Titule i nagrade

Godine 2012. proglašena je za počasnog profesora Muzičke Akademije ALFA univerziteta. Iste godine dobila je i nagradu Braća Karić za doprinos u oblasti umetnosti.

 

foto: Profimedia

Marina Abramović počasni profesor ALFA univerziteta
 


4. Zvezda bez odeće 

Pored mnogih poznatih ličnosti, u svoje kampanje uvrstila je i Lejdi Gagu, koja je za jedan Marinin video performans čak nastupala i potpuno gola. Ova sradanja je za cilj imala prikupljanje novca za institut slavne umetnice. 

 

foto: Snapshot

Lejdi Gaga potpuno gola za kampanju Marine Abramović

5. Etno u Mančesteru

Godine 2011. delila je scenu sa poznatim američkim glumcem, Vilijemom Defoom. Predstava koju je predvodila Pjevačka družina Svetlane Spajić premijeru je imala na Mančesterskom festivalu jula 2011. i predstavljala je svojevrstan spoj teatra, umetnosti i muzike.

 

foto: Profimedia

Svetlana Spajić, Marina Abramović i Viliem Defo zajedno na sceni

6. Predana poslu

U šokantnoj ispovesti, poznata umetnica je otkrila je zašto nikada nije poželela da ima decu i čak tri puta abortirala. Tokom intervjua za jedan strani magazin, Marina je priznala da zbog posvećenosti umetnosti nikada nije poželela da se ostvari kao majka. 
 

foto: Profimedia

Šokantna ispovest Marine Abramović: Tri puta sam abortirala, evo i zašto...
 


7. Aboridžini i ostali...

Zbog nedavnih komentara upućenih na račun australijskih starosedelaca, koji su objavljeni u Marininoj knjizi Hod kroz zidove, svetska javnost negativno je reagovala, nazivajući je rasistom. 

 

foto: Profimedia

Rasista je prisutan? Hiljade ljudi optužuju Marinu Abramović za rasizam!

8. Ritual ili večera?

Tokom nedavno završene izborne kampanje u Americi, na tapetu je bila i srpska umetnica. Naime, pronađen je mejl čiji su sadržaj američki novinari iskoristili da direktno optuže Abramovićku za satanizam. Išli su toliko daleko da su je čak nazvali vračarom, i jednom od najistaknutijih okultista u Americi. Marina je regovala, razjarena neosnovanim optužbama, koje su prema njenim rečima, bile izvučene iz konteksta. 

Ovo je očiti nesporazum. Optužbe su neverovatno i pomalo smešne...ovaj svet zaista ide dođavola. Zgrozi me kad vidim šta na šta su sve novinari spremni, samo da bi dobili vest. Živimo u zaista čudnom svetu!''

foto: Profimedia

9. Samoubistvo s predumišljajem

Pre nešto više od četiri decenije, 1974. godine, u Beogradu, održala je zastrašujući eksperiment. Na sto ispred sebe je postavila 72 predmeta i pozvala posetioce da ih upotrebe na njoj na koji god način hoce. Neki predmeti su bili bezopasni, poput pera, maslinovog ulja i ruža, ali su neki bili opasni po život.

Među predmetima je bio i napunjen pištolj. Bila sam spremna da umrem''

Nakon šest sati eksperimenta ustala je i otišla, dok su se sa nje slivali znoj, suze i krv, ali je ipak ostala živa.

 

foto: Profimedia


10. Otkrila je planove o svojoj sahrani!

Iako i dalje puca od života, umetnica je već odavno osmislila sopstveni sprovod. Sahrana će se sastojati iz poslednjeg umetničkog dela koje će biti prezentovano svetu, žive svirke, šarenog dres-koda i sa pregršt crne komedije. Osim toga, Marina planira da se njena tri tela (dva lažna i jedno pravo) sahrane u gradovima u kojima je najduže boravila: Amsterdamu, Njujorku i naravno, rodnom Beogradu.
 

foto: Profimedia

 

makonda-tracker