Životna priča

Dženis Džoplin je svet napustila sa samo 27 godina: Bila je boginja muzike i autodestrukcije!

0

Jedna od najtalentovanijih pevačica svih vremena, nekrunisana kraljica hipi pokreta i mračna ikona opijata i alkoholizma, bila je toliko ružna u detinjstvu da su je ruganjem isterali iz škole, grada i države Teksas, što ju je kasnije učinilo nikad do kraja ostvarenom tragačicom za iskrenim osećanjima, ljubavlju i srećom koja joj nije bila suđena

foto: Profimedia

Južnjačka uteha

Negujući svoj buntovnički duh, Dženis se, s jedne strane, ugledala na velike heroine bluza, a s druge, na dekadentne bit pesnike. Napustila je Teksas 1963. godine, a kasnije je to objasnila rečenicom: Zato što mi je glava bila na sasvim drugom mestu. Neposredno pre toga datirana je njena prva snimljena pesma, na magnetofonu kod prijatelja u kući, pod nazivom koji se kasnije ispostavio kao prilično snažna ironija sudbine: Kakvo dobro piće može doneti. A onda se odselila u San Francisko i počela ozbiljno da se bavi muzikom. Problem je bio samo u tome što je počela i ozbiljno da se drogira.


Prva celina koju je snimila, a da bi se mogla tretirati kao album, bili su bluz standardi koje je izvela sa gitaristom Džormom Kaukonenom, a posebnu pažnju privlačio je zvuk pisaće mašine u pozadini, koji je proizvodila Džormova žena, što je bila igra sa nazivom pesme, a kasnije i čitavog albuma – Typewriter Talk, odnosno Typewriter Tape. Ovaj snimak privukao je pažnju, ali privuklo je i Dženisino ponašanje. Naime, osim heroina, koji je povremeno koristila, pevačica je skoro neprekidno bila pijana – omiljeno piće bio joj je burbon južnjačka uteha – a poigravala se i s drugim psihoaktivnim supstancama, pa je ostala nesrećno ubeležena kao prva javna ličnost na metamfetaminu. Na kraju, zbog njega je toliko smršala da su je zvali Skelet, pa ju je prijatelj nagovorio da se vrati u Teksas kako bi se skinula.

foto: Profimedia

Vrativši se kući u Port Artur 1965, Dženis je umnogome promenila svoje navike. Izbegavala je drogu, nosila punđu, upisala se na studije antropologije, nastupala sama uz gitaru, pa se čak i verila. Njen izabranik bio je Piter de Blank, koji je radio u tada perspektivnom IBM-u. Zaprosio ju je odeven u plavo svileno odelo, na staromodan način, tražeći od Dženisinog oca ruku kćeri. Majka je, presrećna, počela da planira venčanje, ali veridba je ubrzo raskinuta zbog Piterovih prečestih poslovnih putovanja.


Dženis je u to vreme upoznala članove grupe koja će obeležiti njen život – Big Brother and the Holding Company. Njihov tadašnji promoter Čet Helms, koji je Džoplinovu slušao u Teksasu, nagovorio ju je preko zajedničkog prijatelja da dođe u Kaliforniju. Prvi zajednički nastup imali su u dvorani Avalon u San Francisku 4. juna 1966. godine. Niko nije ni slutio da će naredne četiri godine, zapravo, biti čitav Dženisin život.

foto: Profimedia

Nastavak pročitajte na sledećoj strani...

makonda-tracker