Životna priča

Dženis Džoplin je svet napustila sa samo 27 godina: Bila je boginja muzike i autodestrukcije!

0

Jedna od najtalentovanijih pevačica svih vremena, nekrunisana kraljica hipi pokreta i mračna ikona opijata i alkoholizma, bila je toliko ružna u detinjstvu da su je ruganjem isterali iz škole, grada i države Teksas, što ju je kasnije učinilo nikad do kraja ostvarenom tragačicom za iskrenim osećanjima, ljubavlju i srećom koja joj nije bila suđena

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Možda najupečatljivija članica tragičnog kluba 27, poročnih sprintera koje dugoprugaške discipline poput života nisu preterano interesovale, već su izgoreli u slavi do svoje dvadeset sedme godine, bila je, uz Hendriksa, Morisona i Dina, Dženis Džoplin. Preminula je u noći između 3. i 4. oktobra pre 48 godina, ali njen apsolutno neponovljivi vokal i besmrtni hitovi kao što su Piece of My Heart, Mercedes Benz, Cry Baby ili neverovatne interpretacije Summertime i Me and Bobby McGee promenili istoriju muzike i uveli je u večnost.


Ova rođena Teksašanka iz Port Artura, isprva se činilo, ničim nije bila predodređena da ispiše tragično poglavlje rok istorije. Izuzev svojim neverovatnim darom koji će se pokazati tek godinama kasnije. Njena majka bila je zaposlena u administraciji na koledžu, a otac je radio kao inženjer u ogromnoj naftnoj kompaniji Teksako. Bila je, kako se to često kaže, rođena ako ne sa zlatnom, a ono barem sa srebrnom kašikom. Imala je mlađeg brata Majkla i sestru Loru. Porodica je pripadala Hristovoj crkvi.


Ipak, još dok je bila u ranom tinejdžerskom uzrastu, roditelji su primetili da je njihovom detetu potrebno više pažnje nego njenim ostalim vršnjacima. Bavila se slikarstvom, družila se uglavnom sa buntovnicima, a interesovale su je pretežno nekonvencionalne stvari.


- Bila sam naopaka. Čitala sam, slikala, mislila i nisam mrzela crnce – pričala je kasnije Dženis.


Njena izopštenost iz školskog stada posebno je došla do izražaja u pubertetu, kad se naglo ugojila, a koža joj je toliko buknula da su joj bile potrebne hirurške intervencije. Vršnjaci su je najčešće zvali svinja, nakaza, crnoljubac ili jeziva.
Završila je srednju školu 1960. godine, a onda studirala na koledžu Lamar u Bomontu, zatim na Univerzitetu u Ostinu da bi na kraju napustila školovanje. Ipak, tokom boravka na koledžu, privukla je pažnju fakultetskog časopisa koji je objavio tekst o njoj pod naslovom Ona se usuđuje da bude drugačija, a ispod ovoga u prvim redovima pisalo je: Ona hoda bosa kad joj je do toga, nosi leviske zato što joj je u njima udobnije i uvek sa sobom ima malu citru da bi, u slučaju da se ukaže potreba da počne da peva, odmah to uradila. Njeno ime je Dženis Džoplin.

Nastavak pročitajte na sledećoj strani...

makonda-tracker