Životna priča

Dženis Džoplin je svet napustila sa samo 27 godina: Bila je boginja muzike i autodestrukcije!

0

Jedna od najtalentovanijih pevačica svih vremena, nekrunisana kraljica hipi pokreta i mračna ikona opijata i alkoholizma, bila je toliko ružna u detinjstvu da su je ruganjem isterali iz škole, grada i države Teksas, što ju je kasnije učinilo nikad do kraja ostvarenom tragačicom za iskrenim osećanjima, ljubavlju i srećom koja joj nije bila suđena

Slava i heroin

Nije prošlo ni godinu dana, a hipi pokret širom sveta bio je oduševljen neverovatnim glasom Dženis Džoplin. Već 1967, nakon spektakularnog nastupa na festivalu u Montereju, grupa je snimila album koji je doživeo veliki uspeh, prvenstveno zahvaljujući numerama u kojima je Dženis pevala glavni vokal. Bend je promenio menadžera prešavši u ruke iskusnog Alberta Grosmana. Nastupi su bivali sve skuplji i veći, a na kraju te godine grupa je u Njujorku nastupila pored tada već slavnog Džimija Hendriksa, Badija Gaja, Pola Baterfilda i brojnih drugih zvezda. Iz toga je prirodno sledila tadašnja standardna američka kapija slave – gostovanje u emisiji kod Dika Kaveta. Nažalost, traka s tim prvim pojavljivanjem Dženis Džoplin u ovom šou-programu obrisana je nemarom osoblja, ali sva naredna ostala su zabeležena. Uskoro su snimili i drugi album na kom je Dženis imala glavnu ulogu, a bend ju je samo pratio. Njen glas zvanično je proglašen talentom koji ne poznaje granice.


Naravno, kako obično biva u šou-biznisu, pojedini stručnjaci, kritičari i teoretičari tvrdili su da bi Džoplinova svoj maksimum dostigla bez Big Bother and the Holding Company benda. Kad se tome pridodaju neizbežne nesuglasice među saradnicima koji praktično sve vreme provode zajedno, nije čudno što je na samom kraju 1968. godine Dženis održala oproštajni koncert sa ovom grupom i osnovala sopstvenu, pod nazivom Kozmic Blues Band. U ovoj fazi slava i uspesi Džoplinove bili su u uzlaznoj putanji, ali to je, nažalost, bilo praćeno korišćenjem heroina, za koji je u tom trenutku dnevno izdvajala oko dvesta dolara. Napori njenog tadašnjeg producenta Gabrijela Meklera da je drži podalje od psihoaktivnih supstanci, bili su uzaludni.

foto: Profimedia

Nastavak pročitajte na sledećoj strani...

makonda-tracker