Story Tema: Zločin iz strasti

0
Oni su možda slavni i bogati, ali kao i svi drugi, obični ljudi, nisu imuni na napade ljubomore, mržnje ili nasilja zbog kojih su neki od njih postali akteri najsurovijih zločina
Ksenija Pajčin i Filip Kapisoda, Foto: Guliver, Profimedia, Luka Šarac, Shutterstock, Story press
Ksenija Pajčin i Filip Kapisoda, Foto: Guliver, Profimedia, Luka Šarac, Shutterstock, Story press

Da li je ljubomora početak kraja ili samo začin prave ljubavi? Da li je strast osećaj koji svojom silinom spaja partnere ili pritajeno zlo koje vreba iza svake prepreke koja se čini nepremostivom? I koliko je uopšte tanka linija između ljubavi i mržnje... Proteklih godina svedoci smo sve većeg broja zločina iz strasti koji po svojoj brutalnosti ne zaostaju za brojnim horor filmovima koji su snimljeni u prošlosti. Prvo pitanje koje se logično nameće jeste šta je to što tera čoveka, jer statistike govore da su muškarci oni koji najčešće čine tu vrstu zločina, da u jednom trenu ubije ženu koju je do juče voleo najviše na svetu ili joj u velikom broju slučajeva nanese monstruozne povrede.

Brojni psihijatri i psiholozi slažu se da počinioci zločina iz strasti po pravilu nisu duševni bolesnici u užem smislu tog pojma već da su to osobe s raznim poremećajima ličnosti, poput narcističkih, paranoidnih, antisocijalnih, graničnih, neretko u kombinaciji sa zavisnošću od alkohola. Te osobe svoje partnere ne doživljavaju kao ravnopravne subjekte već ih tretiraju kao svoje vlasništvo, odnosno objekat kojim osiguravaju osećaj sopstvene vrednosti i samopoštovanja. One vrlo često pokazuju manji ili veći stepen ljubomore koja se takođe temelji na osećaju nesigurnosti, odnosno stalnoj potrebi za kontrolom i proveravanjem partnerove vernosti. Kada se partner, buduća žrtva, konačno odluči na prekid veze, to doživljaju kao tešku narcističku povredu i lični poraz koji nikako ne mogu da prihvate, pa na tu situaciju reaguju oslobađanjem velike agresije u vidu kazne koja je usmerena prema partneru koga gube, a neretko i prema samima sebi što rezultira pokušajem samoubistva ili izvršenjem tog čina. A zločini iz strasti stari su, u najmanju ruku, koliko i sami ljudi.

 

ZLA KOB LJUBAVI

Iako smo navikli da svakog dana sve više slušamo ili čitamo teške priče iz crne hronike, nedavna vest da je dvadesetpetogodišnja manekenka Vladislava Červenko pretučena na smrt u svom stanu u Fruškogorskoj ulici u novosadskom naselju Liman prenerazila je stanovnike Srbije. Brutalan način na koji je izgubila život 12. novembra, a izazvan bolesnom ljubomorom njenog dečka Darjana Musića koji ju je tokom dve godine veze i fizički i psihički zlostavljao, izazvao je nevericu naročito kada je ubica sutradan na svom Facebook profilu priznao taj bolesni čin napisavši između ostalog: Varala me je sa kojekime dok sam bio u zatvoru, priznala mi je to. To me je pogodilo, jer je ona moje sve! Ipak, iako je najavio da će izvršiti samoubistvo, policija ga je uhapsila 14. novembra duboko u planini Tresava dok je pokušavao da se prebaci na Kosovo. Momak koji se hvalio svojim nabildovanim mišićima i jakim rečima, a u septembru zbog prebijanja jednog mladića posle četiri meseca izašao iz zatvora, nije pružao nikakav otpor, već je jedva stojeći na nogama plakao, a potom i priznao zločin. Povrede na njenom telu bile su zastrašujuće, jer je navodno gasio cigarete na njoj, polomio joj rebra, grudni koš, prste, oštetio jetru i bubrege, a navodno nije dirao samo njeno lice.
- U kakvim je mukama umrla, to samo ona zna. Možete li verovati da joj je lomio prst po prst? Najgore je što joj je skotina, pošto ju je ubio, iglom od ramena do malog prsta urezao - 17. januar 1987. godine - datum svog rođenja! Ma, monstrum je blaga reč za njega. I da je Vladislavu ubacio među čopor vukova, verujem da joj ne bi uradili ovako kao što je on njoj. Raskomadao ju je kao životinja - rekao je za Kurir Edmund Červenko, otac tragično nastradale devojke. Vladislavin strah ili nemoć da konačno ostavi Darjana i stavi tačku na nasilje koje je trpela, jer ga je nekoliko puta prijavljivala policiji zbog brutalnosti i odustajala od optužbi, koštao ju je života, a njena porodica ostala je da živi sa teškim saznanjem da joj nisu dovoljno pomogli da se iščupa iz kandži demona koji je zarobio.

 

DA LI JE I LJUBAV ZLOČIN?

 

Domaća javnost bila je u šoku kada je objavljeno da je 16. marta 2010. godine crnogorski maneken Filip Kapisoda ubio dens pevačicu Kseniju Pajčin u njenom stanu u Nikšićkoj ulici na Voždovcu oko 16.30 časova pucajući prvo u nju, a potom i u sebe. Burna veza ovog para dve godine punila je stranice štampe, jer su nekoliko puta raskidali i mirili se, ali niko nije mogao ni da nasluti kakav će biti epilog njihove strasne romanse. Ipak, kasnije se saznalo da su brojne trzavice u vezi sa jednom od najlepših Srpkinja mnogo uticale na Filipa jer je poslednjih meseci pred smrt navodno bio čudan, tužan, depresivan i mnogo nervozan. Govorio je da ne može da živi sa Ksenijom, ali ni bez nje jer ih vezuje navika koju ne mogu da prekinu. Navodno, ona mu je branila i druženje sa prijateljima, ali mladi maneken sa Cetinja je uprkos konstantnim svađama po svaku cenu želeo da budu zajedno.

- Ubiću se ako me ostavi. Volim je najviše na svetu. Ne mogu da živim bez nje. Ubiću se - plačući je rekao Filip 14. marta uveče Goranu Stojićeviću Karameli, ispred zgrade u kojoj je živela Ksenija, nakon što je policija intervenisala na poziv komšija jer je razvalio vrata njenog stana. Iako su se iste večeri ponovo pomirili, tragičan rasplet strasne ljubavi usledio je dva dana kasnije kada su njihovi životi zauvek ugašeni. Njihova beživotna tela samo nekoliko časova nakon tragedije pronašla je pevačicina majka Ljubica Kostić koja ni danas ne može da se pomiri sa gubitkom svoje jedinice.

 

LJUBOMORA JE NAJVEĆI DŽELAT

 

Kako navode istorijski spisi, rimski car Neron, koji je vladao od 54. do 68. godine nove ere, bio je poznat po svojoj svireposti, jer je pogubio mnoge ugledne Rimljane i svoje savetnike, a potom i svog rođenog brata i majku Agripinu koja ga je i dovela na carski tron. Sledeća na redu bila je njegova trudna supruga Klaudija Oktavija koju je 64. godine usred svađe gurnuo nogom, zbog čega je pala i umrla na licu mesta. Razlog za to je navodno bila njegova želja da se oženi svojom konkubinom Popejom Sabinom. Međutim, iako je proglašena caricom, i sama je postala deo crnog niza, jer je 65. godine i nju ubio. Nakon što ga je Senat proglasio neprijateljem rimskog naroda i osudio na smrt, Neron je navodno u svojoj 31. godini izvršio samoubistvo odsekavši sebi glavu mačem.

Ime Petrije Pljakić iz sela Gornja Crnuća na južnim padinama Rudnika sigurno ne bi značilo ništa u srpskoj istoriji da ona nije bila ljubavnica kneza Miloša, vođe Drugog srpskog ustanka i obnovitelja srpske državnosti, a nastradala je upravo od ruke njegove zakonite žene. Predanje kaže da ih je kneginja Ljubica uhvatila zajedno u martu 1819. i da je Petriji presudila Miloševom kuburom. Knez je teško podneo ovaj gubitak i verovatno bi svirepo kaznio svoju ljubomornu suprugu da nije na vreme pobegla i sakrila se kod svojih devera.Osvetu je izbegla, ali ne i ostvarenje svojih najgorih slutnji koje je navodno izgovorila na samrti u Beču 26. maja 1843. godine: Mnogo greha imam, njih će milostivi Bog sve da mi oprosti, ali što svojom rukom ubih onu ženu, bojim se, neće nikad! Kud me zanese moja ženska pamet? Kad bih ubijala sve njegove prijateljice, mogla bih pobiti toliko sveta! Grešna mi duša, šta učinih! Činjenica je da niko od njenih potomaka nije imao sreće u ljubavi, a njenog praunuka, kralja Aleksandra Obrenovića, zbog ljubavi sa starijom dvorskom damom Dragom Mašin kojom se i oženio, odrekli su se i otac i majka. Njihova ljubav okončana je u krvi 28. maja 1903. godine u Starom dvoru kada je vojska izvršila državni udar i likvidirala nesrećni par, čime je definitivno završena vladavina Obrenovića. Mnogi kažu da ovoj dinastiji nisu naudili ni Srbi ni Turci, već joj je glave došla neumerena strast koja se čitav vek prenosila s kolena na koleno.

 

KAD ČOVEK POSTANE ZVER…

 

Kako su pisali hrvatski mediji, jedan od najpoznatijih kompozitora popularne muzike Alfons Vučer zbog alkohola i ljubomore krajem osamdesetih godina ubio je svoju suprugu mesarskom sekirom, smrskavši joj glavu do neprepoznatljivosti, a prizor je zaprepastio i policijske inspektore i forenzičare. Uz zatvorsku kaznu završio je i u psihijatrijskoj bolniciVrapče, a kao i većina ljubomornih ubica smatrao je da je bio isprovociran.

Fil Hartman bio je poznati kanadski glumac i komičar, a život mu je okončala vlastita supruga Brin s kojom je imao dvoje dece. Kada joj je tokom večeri 28. maja 1998. godine u njihovom domu u Los Anđelesu zapretio kako će je ostaviti ako nastavi da se drogira, ona je sačekala da on ode u krevet, a onda je uzela pištolj kalibra 38 mm i ispalila mu dva hica u glavu i još jedan u već beživotno telo. Nakon počinjenog zločina odvezla se do jednog prijatelja i priznala mu šta je uradila, a nekoliko sati nakon ubistva presudila je sama sebi - pucnjem u glavu.



Mada je mogao da ima sve žene koje je poželeo, ozloglašeni basista The Sex Pistolsa, Sid Višiz, zaljubio se u Nensi Spandžen, a ona ga je, kako pojedinci tvrde, i uvela u svet heroina koji ga je koštao života. Nakon raspada benda, počeli su da žive zajedno u stanu koji su retko napuštali i u kojem su ih posećivali samo dileri. Njihova drama dobila je epilog 12. oktobra 1978. kada je Nensi pronađena mrtva u hotelskoj sobi. Preminula je od ubodnih rana koje je nožem zadobila u stomak, a za njeno ubistvo bio je osumnjičen i priveden ni manje ni više nego njen dečko. Pošto je Sidova majka platila ogromnu kauciju, pušten je na slobodu, ali je on overdozirao četiri meseca kasnije. Imao je samo dvadeset i jednu godinu, a i danas važi za najkontroverzniju rok zvezdu svih vremena.

DA LI JE PRAVDA DOSTIŽNA?

 

Jedan od medijski najpropraćenijih zločina bio je slučaj ragbiste O-Džeja Simpsona koji se proslavio i kao glumac u filmovima Pakleni toranj i trilogiji Goli pištolj u kome je bio partner Lesliju Nilsenu. Optužen je kako je 12. juna 1994. ubio bivšu suprugu Nikol Braun od koje se razveo dve godine ranije i njenog ljubavnika Ronalda Goldmana. Njih dvoje su pronađeni izbodeni nožem ispred Nikolinog stana, a ona je imala mnogo uboda po glavi i vratu, ali i brojne rane po rukama. Iako su dokazi upućivali na to da je upravo Simpson izvršilac zločina, a pokušao je čak i da pobegne u Meksiko, izjasnio se kako se ne smatra krivim, a u krivičnom procesu oslobođen je optužbe i pušten na slobodu. Ceo slučaj koji je nazivan i suđenjem veka u Americi iz minuta u minut pratila je televizija, a izricanje presude 3. oktobra 1995. godine u direktnom prenosu gledalo je više od polovine Amerikanaca. Sama odluka izazvala je veliko nezadovoljstvo širom zemlje kod belaca, dok su Afroamerikanci slavili i smatrali da je pravda konačno zadovoljena. Ipak, 5. februara 1997. Simpson je proglašen odgovornim za njihovu smrt na građanskom sudu u Santa Moniki, koji mu je odredio da plati odštetu porodicama žrtava u iznosu od 33,5 miliona dolara, što on nije učinio. Ponovo je uhapšen 2007. u Las Vegasu zbog optužbi za oružanu pljačku i otmice, nakon što je upao u hotelsku sobu dvojice prodavaca i zahtevao od njih da mu vrate suvenire vezane za njegovu karijeru, a naredne godine osuđen je i na kaznu od najmanje devet godina zatvora koju služi u zatvoru Lovelok u Nevadi. Šesnaest godina trebalo je da prava istina o dvostrukom ubistvu konačno izađe na videlo zahvaljujući kraljici tok šou-programa Opri Vinfri kojoj je Simpson prošle godine u emisiji snimljenoj u zatvoru priznao kako je u samoodbrani ubio bivšu suprugu, a potom i njenog ljubavnika. Ipak, za priznanje tog zločina nije snosio nikakve posledice jer prema zakonu SAD-a posle oslobađajuće presude osoba ne može biti ponovo optužena za isto krivično delo.

Izgleda da je pravda često ipak nedostižna.

 

Jelena Kulović

 

 

 

 

 


makonda-tracker