sve je počelo u detinjstvu

Došao je kući pijan – i započeo višedecenijski sukob: Šta stoji iza svađe slavne braće koja je (kažu) konačno prošlost?

0

Braća Galager zajedno su stvarala magiju kada je reč o muzici, ali kada se oni nađu na istom mestu to znači da će doći do vikanja, psovki, pa čak i vitlanja gitarom kao sekirom.

Lijam i Noel Galager na sceni
Lijam i Noel Galager na scenifoto: Giuseppe Aresu / Shutterstock Editorial / Profimedia

Čak 14 godina i 364 dana od svog rastanka punog gorčine, braća Lijam i Noel Galager najavili su zajednički povratak na scenu i novu turneju njihove grupe Oasis.


Oni su 27. avgusta najavili da će nastupiti zajedno prvi put posle 16 godina i skoro 15 godina nakon raspada benda, a turnehja je zakazana za leto 2025, kada će Osasis nastupiti u Kardifu, Mančesteru, Londonu, Edinburgu i Dablinu.


Mnogi obožavaoci grupe su verovali da do pomirenja braće Galager nikad neće doći, jer je njihovo neprijateljstvo jedno od najpoznatijih u svetu muzike i, uopšte, slavnih.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Oasis (@oasis)


Ja nisam napustio Oasis – rekao je Lijam jednom prilikom za Radio X. – Noel Galager je napustio Oasis. Nije više mogao da podnese te vibracije. Nije mogao da podnese rokenrol. Previše ga je uplašio.

Odnos Lijama i Noela Galagera često je proteklih decenija bio tema u medijima, a čuveni muzičari imali su toliko neslaganja da su njihovi obračuni u više navrata prerastali i u fizičke.


Bend Osasis oformljen je 1991. u Mančesteru, kada je Lijam osnovao grupu s Polom Artursom, Polom Mekgiganom i Tonijem Mekerolom, a potom je pitao svog brata Noela da im se pridruži. Prvi album Definitely Maybe objavili su 1994, a već sledeće godine dogodila se prva veća drama – Noel Galager napustio je bend. Tokom svirke u Los Anđelesu, Lijam je napravio scenu, gađao brata dairama, izvređao sve članove grupe, a Noel je potom otrčao besno i nestao na nekoliko dana, što je sve inspirisao pesmu "Talk Tonight".

 


Međutim, uskoro se vratio i nastavili su po starom, a uskoro je objavljen "Wibbling Rivalry", čuveni snimak Džona Harisa koji je tada radio za NME i instervjuisao braću Galager na samom početku njihovog globalnog uspeha. Poznat po tome što prikazuje nasilnu svađu braće zbog incidenta koji se ranije dogodio na trajektu za Holandiju, i zbog koje su svi članovi benda osim Noela uhapšeni i deportovani", otkriva mnogo o rivalitetu Lijama i Noela.


Do 2008. Oasis je objavio sedam albuma i imao 10 uspešnih turneja, a sve vreme su bend pratile priče o sukobima Galagerovih.


Navodno je sve počelo jo u tinejdžerskim godinama kada su Lijam i Noel morali da dele sobu, dok je najstariji brat Pol imao svoju. U dokumentarcu "Supersonic", Lijam je ispričao da je jednom došao kući pijan i mokrio po Noelovom stereo uređaju, a veruje da je to bio početak njihovog višedecenijskog sukoba.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Oasis (@oasis)


Mislim da je tu počela lutnja – rekao je.


Svađali su se u studiju, na sceni, na turnejama, u noćnom provodu, na privatnim zabavama, a čuven je incident kada su se potukli u Barseloni 2000. nakon Lijanovih komentara o Noelovoj ćerki. Noel je zato napustio bend, ali se potom vratio, uz komentar da ipak nije oprostio bratu.

Njihov odnos je ostao turbulentan, a Noel je jednom prilikom rekao:


Ne sviđa mi se Lijam. On je nepristojan, arogantan, zastrašujući i lenj.


Uglavnom se veruje da je najveći problem ego obojice braće i to što nisu spremni za kompromise, naročito kada je u pitanju dogovor s bratom.
Konačno su se rasišli 2009, na jednom festivalu u Parizu, maltene nekoliko minuta pred zakazan koncert. Kako je Noel istakao, za to je krivo Lijamovo ponašavanje.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Oasis (@oasis)


Ljudi će pisati i pričati šta hoće, ali ja jednostavno više nisam mogao ni dan duže da radim s Lijamom – objasnio je u zvaničnom saopštenju.


Kasnije je tvrdio da su se svađali oko Lijamovog reklamiranja linije za Pretty Green, a rasprava je eskalirala toliko da je Lijam bacao voće i vitlao gitarom "kao sekirom i umalo mu pokupio lice njom". To je bio trenutak kada je odlučio da odustane.


Kako je tačno došlo do pomirenja, nije jasno. U svakom slučaju, do sledećeg leta i zakazane povratničke turneje ima još mnogo vremena... i još mnogo prilika za autore pesama "Wonderwall", "Stop Crying Your Heart Out", "Don't Look Back In Anger", "Stand By Me" i mnogih drugih da se svađaju i mire.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Bora Čorba sahranjen uz pesmu Pogledaj dom svoj, anđele

 

makonda-tracker