nije htela da je vidi

U lice joj je rekla: "NIKAD NEĆEŠ BITI JA!" Najveći sukob u svetu modelinga naneo je mnogo bola jednoj strani

0

Iako je već bila veliko ime i neko ko obara rekorde i ulazi u istoriju, manekenki nije bilo prijatno kada je mlada i perspektivna lepotica pokazala da možda može da joj bude konkurencija...

Naomi Kembel i Tajra Benks tokom razgovora pred kamerama 2004.
Naomi Kembel i Tajra Benks tokom razgovora pred kamerama 2004.foto: Warner Bros Collection / Everett / Profimedia

Britanska ikona modelinga Naomi Kembel jedna je od živiih legendi u ovom poslu i sa Sindi Kraford, Kristi Tarlington, Lindom Evanđelistom i Klaudijom Šifer činila je "veliku petorku" supermodela koji su devedesetih vladali svetskim pistama.


Za to vreme, Tajra Benks se probijala na modnu scenu, a u tome je bila više nego uspešna – 1991. dobila je rekordnih 25 revija i za kratko vreme i sama dobila titulu supermodela.

 

Sličan put Naomi Kembel i Tajre Benks


Naomi Kembel i Tajra Benks bile su tada jedine žene afričkog porekla među najuspešnijim manekenkama, a njihov put bio je sličan jer su obe bile prvi tamnoputi modeli u mnogo čemu.

 

Naomi Kembel na pisti
Naomi Kembel na pistifoto: EPA PHOTO/EPA/JASON SZENES//

Naomi je bila prva žena tamne puti na naslovnici francuskog i američkog izdanja magazina Vogue, prva koja je otvorila reviju modne kuće Prada, a Tajra prva manekenka afričkog porekla na naslovnoj strani listova Sports Illustrated i GQ.

Godinu dana nakon što se Naomi pojavila u spotu Majkla Džeksona za pesmu In The Closet...

 

... Tajra Benks je bila u njegovom spotu za Black or White.

 


Obe su imale hod koji je postao njihov zaštitni znak: Naomi legendarno i prkosno držanje koje je inspirisalo Bijonsin hod u spotu za pesmu Crazy in Love, a Tajra je šetala pistom senzualno.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tyra Banks (@tyrabanks)


Benksova je bila i prva žena tamne puti na naslovnoj stani kataloga brenda Victoria's Secret, a potom i prvi crni "Viktorijin anđeo", dok je Naomi šetala na nekoliko revija, ali nikada nije postala "anđeo" i dobila krila, tvrdeći da ova modna kuća "ne može da je priušti".

 

 

Poznate manekenke na reviji brenda Victoria's Secret
Poznate manekenke na reviji brenda Victoria's Secretfoto: TIMOTHY A. CLARY / AFP / Profimedia


Šta se desilo između Naomi Kembel i Tajre Benks?


Američka manekenka više puta je tvrdila da je morala da se bori mnogo više jer joj je Naomi Kembel zabijala klipove u točkove, kao neko ko je već bio veliko ime kada se Tajra pojavila. Zbog toga je, rekla je 2019. u intervjuu za Wall Street Journal, osetljiva na reč "rivalitet".

Rivalitet znači da je bilo dvoje ravnopravnih, a ovde je jedna strana zapravo bila vrlo dominantna – rekla je Tajra.

 

Pogledajte fotografije Naomi Kembel na pisti.

1 / 8 Foto: EPA PHOTO/EPA/JASON SZENES//


– Ona je bila supermodel, a ja sam bila samo nova devojka koja je doletela iz Pariza... Radila sam sve revije, a niko nije znao da sam kod kuće plakala noću jer se žena na koju sam se ugledala ponašala kao da mene želi tu i radila je sve što je mogla da me otera – ispričala je manekenka.


Tokom devedesetih se stalno spekulisalo u kakvim su one odnosima, kružili su razni tračevi, a Naomi je navodno davala sve od sebe da Tajra ima što manje posla i skloni joj se s puta.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tyra Banks (@tyrabanks)


Početkom dvehiljaditih, Tajra Benks proslavila se i kao TV lice, a u svoju čuvenu emisiju The Tyra Banks Show dovela je 2004. upravo Naomi Kembel kako bi pred kamerama razgovarale o svom odnosu, o kom se spekulisalo duže od decenije. Ona je optužila koleginicu iz Britanije da joj je jednom u bekstejdžu rekla:


Nikad nećeš biti ja. Nemoj misliti da možeš da budeš kao ja.


Benksova je tvrdila i da ju je Naomi nazivala "ku**om", a Kembelova je sve negirala.


Nisam neko ko će to reći bilo kome. Nikada u životu to nisam rekla. Ako se sećaš toga, prihvatam, ali to ne zvuči kao ja, bilo kome ko me poznaje – rekla je Naomi.

 

Naomi Kembel ima iza sebe mnogo skandala
Naomi Kembel ima iza sebe mnogo skandalafoto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

Međutim, Tajra je godinama 2019. u norveško-švedskoj emisiji Skavlan ispričala da joj je tokom reklama Naomi rekla – "izvini".


Uporno je ponavljala da se to nikad nije desilo, a tokom pauze za reklame se vratila i rekla, znate, "izvini". O, moj bože, plakala sam kao beba. Da čujem to posle toliko godina bola i javnog nošenja sa svim... Zbog nje nisam imala agencije... To što sam čula izvinjenje mi je mnogo značilo. Ona nema pojma šta mi je to značilo – rekla je Tajra.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tyra Banks (@tyrabanks)


Pre nekoliko godina, britanska manekenka je pohvalila svoju koleginicu iz Amerike i istakla da je "ponosna na nju kao na obojenu ženu" jer je Tajra Benks "dala priliku devojkama".

 

*Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Srpski telohranitelj sprečio Naomi da prebije ženu

 

makonda-tracker