čist prezir

Slomljena kost, uvrede i planiranje ubistva: Bile su najveće neprijateljice koje Holivud pamti – i ROĐENE SESTRE

0

Nikad, za sve decenije njihove slave, sve čuvene oskarovke nisu jedna prema drugoj pokazale ni ljubav ni trunku poštovanja

Sestre Olivija de Hevilend i Džoan Fontejn
Sestre Olivija de Hevilend i Džoan Fontejnfoto: Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

Najveći rivalitet u istoriji Holivuda počeo je rođenjem i završio se, po svemu sudeći, tek smrću.

 

Zvezda srebrnog ekrana i dvostruka dobitnica Oskara Olivija de Hevilend rođena je u Tokiju davne 1916. godine, u čuvenoj porodici De Hevilend, zemljoposednicima poreklom iz Normandije.


Njena majka bila je ugledna glumica Lilijan Fontejn, dok je njen otac bio Volter de Hevilend, koji je radio kao profesor engleskog jezika na Carskom univerzitetu u Tokiju pre nego što je postao advokat.


Tačno 15 meseci nakon Olivijinog rođenja, par je dobio i ćerku Džoan, koja je, takođe, zapamćena kao velika umetnica – slavna glumica Džoan Fontejn.


Još dok su bile devojčice, rivalitet između sestara bio je očigledan.

 

Olivija de Hevilend
Olivija de Hevilendfoto: Supplied by LMKMEDIA / IPA / IPA / Profimedia

Kako su delile spavaću sobu, sve je bilo još glasnije i burnije u njihovim čestim sukobima. Kako se pričalo, Olivija je namerno plašila Džoan "dramatičnim čitanjem biblijske scene raspeća", a Džoan bi, kada se otrgne od straha, "imitirala svaku njenu reč" plašeći je zauzvrat.

 

U svojim memoarima "No Bed of Roses", Džoan se prisetila mnogo fizičkih okršaja koju je imala sa sestrom, opisujući da su se čupale za kosu, "divljački rvale", kao i da joj je Olivija jednom prilikom slomila ključnu kost. Country Living pisao je da je do ove povrede došlo kada je Džoan plivala u vodi i pokušava da povuče Oliviju držeći je za članak, nakon čega je starija i jača sestra udarila Džoan i slomila joj ključnjaču na ivici bazena.


Čuveni magazin LIFE pisao je da je neprijateljstvo bilo mnogo više od bezazlenog dečijeg začikavanja.

 


Kada je imala devet godina, Džoan je odlučila da ubije svoju sestru. Pažljivo je isplanirala sve: pustila bi Oliviju da je udari jednom, a potom još jednom, u tišini. Ali posle trećeg udarca bi je udarila pravo između očiju – pisao je ovaj list.


Naravno, do toga nije došlo.


Kada je Olivija imala devet godina, u školi je dobila zadatak da napiše kako bi izgledao njen testament, kada je zapisala:


Svu svoju lepotu ostavljam mlađoj sestri Džoan, pošto je ona nema nimalo.


Vrlo mlada, Olivija je shvatila da želi da se bavi glumom, a prvi veliki proboj doživela je sa 18 godina, kada je dobila ulogu u "Snu letnje noći". Prema časopisu Contry Living, Džoan je preklinjala sestru da joj pomogne da i ona postane glumica, a starija od sestara pristala je na to pod jednim uslovom – Džoan će koristiti prezime Fontejn, koje je pripadalo njihovom očuhu Džordžu Milanu-Fontejnu.


Džoan je pristala, a kada je i sama ušla u Holivud i kada su njenu sestru pitali za nju, ona je odgovorila:


Džoan Fontejn? Ne znam ko je ona.

 


Budući da su se već nadmetale o svemu i već imale užasno mišljenje jedna o drugoj, činjenica da se bave istim poslom i da su obe jednako lepe, jednako talentovane, jednako vredne, bilo je neminovno da će u Holivudu njihov odnos biti još lošiji. Nadmetale su se za uloge, a Džoan je najteže palo kada ju je starija sestra pobedila u trci za rolu Melani Hamilton Vilks u "Prohujalo s vihorom", i to uz Džoaninu pomoć!

 

Napravila sam ogromnu grešku i uvek sam se zbog toga kajala – rekla je u svojim memoarima Džoan.


Naime, prvobitni režiser Džordž Kjukor rekao joj je na kastingu da je previše elegantna za ulogu Melani, a Džoan je pitala: "A šta je s mojom sestrom?". Kjukora je zanimalo ko je njena sestra, pa kontaktirao s Olivijom i uloga je pripala njoj!

 


Došlo je vreme i za velika priznanja, a Olivija nije mogla da podnese činjenicu da je Džoan dobila Oskara za najbolju glumicu 1942. godine, za Hičkokovu "Sumnju".


O, moj Bože! Izgubila sam prestiž nad sopstvenom sestrom. I bila je istina – posle toga je bila tako ohola prema meni – navodno je rekla Olivija prijateljima.


Što se tiče Džoan, ona se u svojim memoarima prisetila trenutka kada je čula svoje ime na dodeli Oskara. Nije mogla ni da se raduje jer je strahovala da će je Olivija napasti, budući da je i sama bila nominovana za sporednu ulogu, ali nije osvojila nagradu.


Moja paraliza je bila potpuna. Osećala sam da će Olivija skočiti preko stola i zgrabiti me za kosu – napisala je ona.


Međutim, Olivija de Hevilend uskoro je i sama imala svoje svetle trenutke. Kasnije je dobila Oskara za filmove "Svakom svoje" i "Naslednica".


Otišla sam da joj čestitam kao što bih bilo kojoj pobednici – napisala je kasnije Džoan Fontejn. – Ošinula me je jednim pogledom, ignorisala moju ruku, ščepala svog Oskara i odvezla se.

 


Olivija je kasnije tvrdila da je njihov odnos bio vrlo komplikovan.


S moje strane, uvek je bilo ljubavi, ali smo nekad bile otuđene i, kasnije, prekinule odnose – rekla je De Hevilendova jednom prilikom. – Dama Zmaj, kako sam rešila da je zovem, bila je briljantna, multitalentovana osoba, ali slepa u percepciji ljudi i događaja, pa je često reagovala nepravedno i, čak, štetno.


Olivija je tokom pedesetih napustila Holivud i preselila se u pariz, gde je provela ostatak života.


Kada je 1975. godine njihova majka Lilijan umrla, Olivija je pokušala da spreči Džoan da prisustvuje komemoraciji. Džoan je pretila da će medijima sve ispričati, a potom je dobila poziv da dođe, ali su se sestre sve vreme ignorisale. Jedini kontakt koji su imale tog dana dogodio se kada je Olivija dala sestri da uzme deo majčnog pepela.


Odnosi su između njih bili sve gori, pa su na dodelama nagrada sedele u najudaljenijim uglovima prostorije, a Džoan se jednom odjavila iz hotela kad je saznala da je Olivija u sobi pored njene.

 

Olivija de Hevilend
Olivija de Hevilendfoto: TNS/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Međutim, zanimljivo je to što one nikada nisu imale ozbiljan problem, niti neki konkretan razlog za svoj složen odnos.


Dozvolite mi ovo da kažem: Olivija i ja se nikad nismo posvađale – rekla je Džoan za Hollywood Reporter pred smrt. – Nikad nismo imale nezadovoljstvo. Nikad nije bilo teških reči. I sve je ovo samo štampa.


Džoan Fontejn preminula je 15. decembra 2013. godine, a zanimljivo je da je godinama ranije najavila da će umreti pre sestre.


Olivija je uvek pričala da sam ja prva u svemu – prva sam se udala, prva dobila Oskara, prva rodila dete. Ako umrem prva, ona će biti besna jer ću ja opet prva stići negde – rekla je glumica.


I zaista, Džoan je umrla sedam godina pre starije sestre.


Olivija je tri godina posle njene smrti rekla da i dalje o njoj priči kao o "Dami Zmaju" i se nikad nisu posvađale.

 

Džoan Fontejn
Džoan Fontejnfoto: MYCHELE DANIAU / AFP / Profimedia

Svađa podrazumeva nastavak neprijateljskog ponašanja između dveju strana – rekla je. – Ne mogu da se setim nijednog slučaja u kom sam inicirala neprijateljsko ponašanje. Mogu da se setim samo mnogo prilika kada je moja reakcija na namerni bezobrazluk bila odbrana...


Olivija de Hevilend preminula je u Parizu 2020. godine, a na neki način – njena je ipak bila poslednja.

 

 

 

makonda-tracker