ovo niste znali

Podmetali su jedan drugom na najotkačenije načine: Kako su Švarceneger i Stalone od NAJVEĆIH RIVALA postali prijatelji

0

Slaj je gađao Švarcenegera kada mu se nasmejao u lice, a austrijsko-američki superstar smislio je urnebesan način da ubedi glavnog rivala da snimi film po jednom od najglupljih scenarija koje je pročitao

Arnold Švarceneger i Silvester Stalone bili su veliki rivali decenijama
Arnold Švarceneger i Silvester Stalone bili su veliki rivali decenijamafoto: Charbonneau / Shutterstock Editorial / Profimedia

Legendarni glumac i nekadašnji guverner Kalifornije Arnold Švarceneger pre nekoliko dana je prisustvovao komemoraciji poznatom holivudskom advokatu Džejku Blumu, kada je otkrio da je upravo pokojni pravnik zaslužan za to što su Silvester Stalone i on "odmrzli" svoje odnose.


Malo je poznato kako su se Švarceneger i Stalone slagali na početku svojih karijera, kada su ih stalno upoređivali jednog s drugim i kada su "bacali oko" na iste uloge, a zna se da su proteklih godina u fenomenalniim odnosima.


Oni su igrali zajedno u franšizi "Plaćenici" i u više prilika smo ih videli kako poziraju zagrljeni, ali nekada davno nije sve bilo tako sjajno. Štaviše, njihov rivalitet bio je jedan od najvećih u Holivudu.

 

Arnold Švarceneger i Silvester Stalone upoznali su se 1977. godine, kada su sedeli za istim stolom na 34. dodeli Zlatnih globusa, kada je Slajev "Roki" bio nominovan u šest kategorija, dok je Švarceneger osvojio priznanje za novu zvezdu.

 

Kako je Stalone kasnije ispričao, nakon što je izgubio u pet od šest kategorija, kolega iz Austrije mu se otvoreno smejao. Zato je, kada je "Roki" proglašen najboljim dramskim filmom, Stalone to proslavio bacivši cvetni aranžman sa stola na Švarcenegera!

 


Bio je to početak vrlo komplikovanog odnosa, kom nije pomagalo to što su dvojica glumaca stalno bila u trci za iste role. Tako se pričalo da je Stalone je ulogu u filmu "Stani! Ili će moja mama pucati" prihvatio isključivo zato što je čuo da je Švarceneger zainteresovan za nju, a Arnold je, štaviše, ispričao kako ne samo što je to istina nego je on prevario kolegu.


Pročitao sam scenario i on je bio užasno sr**e. Rekao sam sebi "Ne mogu da snimam ovaj film" – rekao je Švarcener u jednom intervjuu. – Onda su se obratili Slaju, a on me je pozvao i pitao me jesam li ikada bio u pregovorima da snimim taj film. Rekao sam mu: "Da, razmišljam o tome. Stvarno je brilijantna ideja taj film". Kad je to čuo, jer je vrlo takmičarski nastrojen, rekao je: "Po svaku cenu ću ga ja snimiti". I, naravno, film je otišao niz vodu.

 


Ipak, nije sve bilo bezazleno i simpatično. Švarcenerg je navodno uvredio Silvestera, u tom trenutku mnogo veću zvezdu, tvrdeći da Slaj koristi pomoć kaskadera i da je za njega uvreda da mu se ime izgovori u istoj rečenici s njegovim.


Čuveni su i navodi s kraja osamdesetih da je Švarceneger potajno obožavalac dela Adolfa Hitlera, da je "vatreni nacista antisemitističkih stavova". Njegov otac Gustav zaista je bio nacista, o čemu je glumac kasnije govorio s tugom i osećajem sramote, a nikada nije bio dokaza da Arnold deli njegove stavove.

 

Kako se tada pričalo, izvor novinarke lista The News of the World Vendi Li, koja je objavila sve ove tvrdnje, bio je – Silvester Stalone!

 


Pričalo se i da je Stalone jednom prilikom rekao da će napustiti jedan noćni klub ako se ne skine Švarcenegerov portret sa zida i da ga je glumac uništio kada su mu predali uramljenu fotografiju.


Odnosi su se zaoštrili tokom devedesetih, kada je advokat Džejk Blum uključio Stalonea u biznis koji je Arnold razvio s Brusom Vilisom i još nekolicinom zvezda. U pitanju je čuveni lanac restorana Planet Hollywood, koji je stekao svetsku slavu, a zbog kog su Slaj i Švarci morali da putuju svetom da bi zajedno promovisali lokale.

 

Arnold Švarceneger i Silvester Stalone bili su veliki rivali decenijama
Arnold Švarceneger i Silvester Stalone bili su veliki rivali decenijamafoto: EPA/IAN LANGSDON

Sukob dvojice glumaca završio se tek krajem devedesetih, veerovatno jer su bili prinuđeni da provode toliko vremena zajedno, na svim krajevima planete, jedući burgere i pričajući do kasno u noć.

 

Oni su se zbližili toliko da Stalone donirao 15.000 dolara za Švarcenegeru kampanju kad se kandidovao za guvernera Kalifornije, a potom su počeli da snimaju zajedno i druže se u svakoj prilici.

 

BONUS VIDEO

Maja Mandžuka iskreno o američkim glumcima

 

makonda-tracker