ona je čudo!

Život Rebeke Andrade, dokaz da je sve moguće: Dok je rasla u bedi favele, slučajno je pronašla ljubav svog života

0

Ta ljubav za mladu Brazilku stigla je u vidu sporta koji će promeniti sve iz korena i dovesti je do medalja na Olimpijskim igrama i svetske slave.

Brazilska olimpijka Rebeka Andrade jedna je od najvećih zvezda gimnastike
Brazilska olimpijka Rebeka Andrade jedna je od najvećih zvezda gimnastikefoto: EPA-EFE/ANNA SZILAGYI

Olimpijske igre, koje se trenutno održavaju u Parizu, pružaju publici priliku da uživa u gledanju sportova koji inače nisu tako često na malim ekranima, a jedan od omiljenih je tradicionalno gimnastika.


Ove godine najveće zvezde na borilištima u ovom sportu svakako su Simon Bajls, američka gimnastičarka i pravi fenomen, i njena koleginica iz Brazila Rebeka Andrade, koje su juče postigle veliki uspeh.


Dok je Bajlsova osvojila zlatnu medalju u višeboju, Rebeka Andrade okitila se srebrnom medaljom, koja je još jedno dragoceno priznanje u njenoj nestvarnoj karijeri.

1 / 9 Foto: EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

Harizmatička Brazilka do sada je u svojoj karijeri na Olimpijskim igrama osvojila ukupno četiri medalje – jednu zlatnu, jednu bronzanu i dve srebrne i prava je superzvezda gimnastike, a živi san koji se nekada davno nije usuđivala ni da sanja.

Ko je Rebeka Andrade?


Rođena je 8. maja 1999. u Gvaruljosu, gradu u saveznoj državi Sao Paulo, kao jedna od osmoro dece samohrane majke Rose. Njena mama radila je kao čistačica i svakog dana peške išla na posao kako bi uštedela što više novca i omogućila svojoj ćerki da ide redovno na treninge.

 


Rebeka je upoznala gimnastiku sasvim slučajno – njena tetka je radila u jednoj teretani i, kada je devojčica imala četiri godine, povela je sa sobom na posao jer nije imao ko da je čuva.

 

Ona se zainteresovala za ovaj sport i već sa devet godina se preselila u Kuritinu kako bi mogla da trenira da višem nivou, jer je postalo jasno da Andradeova ima budućnost u gimnastici, a godinu dana kasnije prešla je u Rio de Žaneiro i postala članica Flamenga.

 

Rebeka Andrade osvojila je srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu
Rebeka Andrade osvojila je srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Parizufoto: EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

Na međunarodnim takmičenjima je debitovala sa samo 13 godina i na Panameričkom šampionatu osvojila srebrnu medalju s timom Brazila, a u individualnoj konkurenciji – svoje prvo zlato.


Od tada je više triput trijumfovala na svetskim prvenstvima, uz još četiri srebrne i dve bronzane medalje, a njen dom danas je prepun priznanja s brojnih takmičenja.

Ipak, Rebeka ne zaboravlja svoje korene, teške početke i žrtve svoje majke, a danas se osvrće na detinjstvo u siromaštvu rutinom u čijoj se pozadini čuje pesme Baile de Favela. Kako je istakla nedavno, ona se nada da će ostati upamćena po tome što nudi nešto mnogo veće od zapaženih gimnastičkih vežbi.

 


Mislim da moraš da veruješ, čak i uz sve poteškoće, da imaš kapacitet da postigneš sve što poželiš – objasnila je ona kakvu poruku čuje u pesmi koja je obeležila njenu karijeru u nekoliko sezona. – Svesni ste da je to zaista teško, ali ako želite, imate volje i stvarno želite da ostvarite to, možete uspeti.


Njen veliki uzor je slavna brazilska gimnastičarka Dajane dos Santos, prva svetska šampionka iz njene zemlje.


Znam koliko je važno imati nekoga ko će vas inspirisati – naglašava Rebeka Andrade. – Ja imam Dajane do Santos. Tako da je to što ja danas imam tu ulogu, kakvu je ona imala za mene, veoma dobro. Vrlo je važno i za decu, i za adolescente, pa i za odrasle. Dopada mi se što sam postala to i uvek se trudima da budem najbolja moguća da bi ljudi nastavili da u meni vide uzor.

 

Tokom učešća na Olimpijskim igrama 2020. u Tokiju, Rebeka Andrade dostigla je zvezdani status u svojoj zemlji, a tri meseca posle Igara je pozirala za naslovnu stranu brazilskog izdanja magazina Vogue.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO
Novak Đoković posle pobede na OI

 

makonda-tracker