prešao granicu

Zašto je kralj Čarls prestao da se javlja princu Hariju na telefon? Čak i kad zove samo da pita kako je – odgovora nema

0

Prijatelji princa Harija otkrili su za američke medije da je kralj "trenutno nedostupan" za svog mlađeg sina nakon njegove najnovije ispovesti pre nekoliko dana.

Princ Hari i kralj Čarls na skijanju 2005. godine
Princ Hari i kralj Čarls na skijanju 2005. godinefoto: EPA-EFE/ARNO BALZARINI

Odnosi u britanskoj kraljevskoj porodici već godinama su tema u medijima, a sve je eskaliralo nakon što su princ Hari i Megan Markl, vojvoda i vojvotkinja od Saseksa, odlučili da se povuku s funkcije viših članova.


Od tada je ovaj par izneo niz optužbi na račun Krune, a osobe bliske porodici pričale su o mnogim detaljima o tome kako su se kralj Čarls, kraljica Kamila, princ Vilijam i Kejt Midlton ponašali prema Saseksovima.


Ipak, povremeno se javlja nada se Hari može da se pomiri s porodicom, pa su tako mediji nedavno javili da kralj Čarls želi da poseti Saseksove u Americi kako bi se zbližio sa svojim unucima Arčijem i Lilibet. Sada, međutim, stiže sasvim suprotna priča i tvrdnja da su odnosi toliko loši da kralj ne želi da se javi svom mlađem sinu na telefon.

Kako za People tvrdi izvor blizak kraljevskoj porodici, kralj Čarls III prestao je da odgovara na telefonske pozive princa Harija i oni su navodno došli do "potpune tišine", odnosno prestanka komunikacije.

 

Princ Hari, kralj Čarls i princ Vilijam pre nekoliko godina
Princ Hari, kralj Čarls i princ Vilijam pre nekoliko godinafoto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

On je "trenutno nedostupan" – rekao je za pomenuti list neimenovani prijatelj princa Harija. – Njegovi pozivi ostaju bez odgovora. Pokušao je da ga dobije da bi se raspitao o kraljevom zdravlju, ali ni na te pozive nije dogovio odgovor.


Nova tačka sporenja u odnosima oca i sina navodno su novi Harijevi komentari o zabrinutosti za bezbednost njegove porodice, odnosno supruge Megan Markl i njihove dece. On je pre nekoliko dana dao intervju u kom je pričao da suprugu neće ponovo dovesti u Britaniju jer se plaši da bi neko ko pročita laži o vojvotkinji mogao da je napadne "kiselinom ili nožem".


Princ je navodno zamolio kralja da mu pomogne u vezi s vraćanjem obezbeđenja.

Hari je uplašen i smatra da je jedina osoba koja može nešto da uradi tim povodom njegov otac – kaže za People anonimni izvor, dok drugi dodaje da je princ "odlučan da zaštiti svoju porodicu po svaku cenu".


Međutim, izvor iz Palate kaže da je verovanje da je bezbednost Harijeve porodice isključivo u Čarlsovim rukama "potpuno netačna".


Bezbednost princa Harija i Megan Markl u Britaniji posle "Megzita"

 

Princ Hari je ranije rekao da se "osećao prinuđenim" da se povuče iz svoje uloge i napusti Ujedinjeno Kraljevstvo, navodeći kao razlog zabrinutost za bezbednost svoje porodice.

 

Megan Markl i princ Hari u Nigeriji
Megan Markl i princ Hari u Nigerijifoto: EPA-EFE/AFOLABI SOTUNDE

Ubrzo nakon što je par objavio svoju odluku da se povuku kao viši članovi kraljevske porodice, Izvršni komitet za zaštitu kraljevske porodice i javnih ličnosti (RAVEC) ukinuo je njihovo automatsko pravo na policijsku zaštitu.

 

Iako je vojvoda od Saseksa ponudio da pokrije troškove obezbeđenja, ponuda je odbijena, a ranije ove godine, sudija Višeg suda Piter Lejn potvrdio je odluku o smanjenju njegovog obezbeđenja. Princ Hari planira da uloži žalbu na odluku.


Vojvoda ne traži povlašćen tretman, već pravičnu i zakonitu primenu sopstvenih pravila RAVEC-a, osiguravajući da dobije istu pažnju kao i drugi u skladu sa sopstvenom pisanom politikom RAVEC-a – rekao je njegov pravni zastupnik.

 

Zašto se Megan Markl ne vraća u Britaniju?


Podsetimo, Hari je nedavno u dokumentarcu ITV-ja "Tabloidi na suđenju" ("Tabloids on Trial") pričao o svojoj zabrinutosti za sigurnost Megan Markl i njihove dece princa Arčija i princeze Lilibet.

 

Princ Hari i Megan Markl u braku su od 2018. godine
Princ Hari i Megan Markl u braku su od 2018. godinefoto: EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF

Još uvek je opasno, sve što je potrebno je jedan usamljenik, jedna osoba koja čita ove stvari, koja bi mogla da deluje na osnovu toga što je pročitala – smatra vojvoda.


Da li je to nož ili kiselina, šta god, to su stvari koje me iskreno brinu. To je jedan od razloga zašto ne želim da vratim svoju suprugu u ovu državu – kaže princ Hari.


Nil Basu, nekadašnji šef Odeljenja za antiterorizam Metropoliten policije u Londonu, rekao je 2022. da su postojale stvarne pretnje po život Megan Markl dok je živela na Ostrvu.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Iskustvo poznatog telohranitelja s princem Harijem

 

makonda-tracker