hladni, ali solidarni

Ovo niko nije primetio: Poslednji čin ljubaznosti Vilijama i Kejt Midlton prema Hariju i Megan umalo je uvredio kraljicu

0

Nakon što su službenici Palate 2020. odlučili da javno ponize vojvodu i vojvotkinju od Saseksa, princ Vilijam i njegova supruga bili su vrlo hladni prema paru, ali su se na interesantan način solidarisali s njima da bi smanjili tenzije.

Princ Vilijam, Kejt Midlton, princ Hari i Megan Markl na Dan Komonvelta 2020.
Princ Vilijam, Kejt Midlton, princ Hari i Megan Markl na Dan Komonvelta 2020.foto: ALPR/AdMedia / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Poslednji sati princa Harija i Megan Markl, vojvode i vojvotkinje od Saseksa, na položajima viših članova britanske kraljevske porodice nisu proteklih bez drame, otkriveno je četiri godine kasnije.


Par je 2020. saopštio da se povlači sa svojih funkcija "radnih članova", a njihovo poslednje pojavljivanje u ovoj ulozi dogodilo se na Dan Komonvelta 2020, a to je ujedno bila i prva javna interakcija Harija i Megan sa ostatkom porodice od njihove odluke da se povuku.


Nakon što je par izdao saopštenje da više neće obavljati svoje kraljevske dužnosti, kraljica Elizabeta II razrešila ih je uloge predsednika i potpredsednice Kraljičinog fonda Komonvelta, što je značilo da oni neće učestvovati u povorci na početku službe.

 

Princ Vilijam, Kejt Midlton, princ Hari i Megan Markl na Dan Komonvelta 2020.
Princ Vilijam, Kejt Midlton, princ Hari i Megan Markl na Dan Komonvelta 2020.foto: ALPR/AdMedia / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Umesto toga sedeli su u Vestminsterskoj opatiji sa ostalim gostima, što je, piše Mirror, navodno "uznemirilo" kraljevski par. Međutim, kako bi izbegli tenzije, princ Vilijam i Kejt Midlton navodno su bili spremni za jednu spontanu promenu.

Kad su Saseksovi stigli, smestili su se u drugi red, ali nisu ustali da pozdrave princa Vilijama i Kejt Midlton po ulasku. Godinu dana ranije su se Megan i Kejt poljubile u ovoj prilici, a sada su njihovi pozdravi bili primetno suptilni, pa je tako Megan samo rekla: "Zdravo" i neprijatno mahnula.

 


U svojoj knjizi "Osveta: Megan, Hari i rat Vindzorovih" kraljevski stručnjak Tom Bauer je pisao o "monumentalnoj svađi" koja je izbila nakon što su "službenici Palate odlučili da javno ponize" vojvodu i vojvotkinju od Saseksa time što im nisu dozvolili da prođu u povorci sa ostalim višim članovima porodice.


Iako je u protokolu navedeno da Hari i Megan hodaju iza kraljice, zvaničnici Palate su promenili ovu odluku. Pošto su sumnjali u Saseksove, odlučili su da ih javno ponize. Hariju je rečeno da će Megan i on sedeti pošto su se povukli iz kraljevskih dužnosti – navodi se u knjizi i ističe da su oni bili vidno izolovani.

 

Kako su princ Vilijam i Kejt Midlton ipak pokazali naklonost?


Kada su princ Vilijam i Kejt Midlton stigli, "Vilijam nije ponudio bratsku dobrodošlicu, a Kejt je bila potpuno distancirana prema svojoj jetrvi".

 

Međutim, ono što je mnogima promaklo jeste da su oni u poslednjem trenutku odlučili da ne budu u kraljičinoj povorci već da uđu s drugim višim članovima kraljevske porodice i tako se na neki način solidarišu s Harijem i Megan.

 

Princ Hari i Megan Markl na Dan Komonvelta 2020, u svom poslednjem pojavljivanj u funkciji viših članova kraljevske porodice
Princ Hari i Megan Markl na Dan Komonvelta 2020, u svom poslednjem pojavljivanj u funkciji viših članova kraljevske porodicefoto: GoffPhotos.com / Goff Photos / Profimedia

Na kraju, da bi okončali spor, Vilijam i Kejt su se složili da će oni sačekati s Harijem i Megan. Dok su članovi kraljevske porodice ulazili u Opatiju, loši odnosi nis umogli da se sakriju. Kejt je ignorisala Saseksove, a Vilijamov pozdrav je bio haldan. Meganino lice je pokazivalo napetost – piše Bauer.


Princ Hari je u Netfliksovom dokumentarnom serijalu "Megan i Hari" pričao o ovom trenutku i priznao da je bio vrlo anksiozan jer su sve prenosile televizijske kamere i ljudi širom sveta su gledali ovaj trenutak.


To je kao da živite u sapunici i svi vas doživljavaju kao zabavu. Osećao sam se udaljeno od ostatka porodice, što je zanimljivo jer tamo sve funkcioniše tako da je bitno kako nešto izgleda, a ne kako se osećate. A izgledalo je hladno. I osećalo se hladno – istakao je.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Iskustvo poznatog telohranitelja s princem Harijem

 

makonda-tracker