neuobičajeno

Kako je kraljica Elizabeta promenila život princu Luiju? Gurnula je prst u oko Megan i Hariju i pogazila dedinu odluku

0

Poznato je da je kraljica Elizabeta do tančina poštovala protokole, ali retko ko zna da je zbog svog šašavog unuka bila spremna da ide čak i protiv reči svog oca 

foto: EPA-EFE/DAVID CLIFF
foto: EPA-EFE/DAVID CLIFF

Pokojna kraljica Elizabeta II po mišljenju mnogih bila je žena velikog srca. Iako veoma uporna, istrajna i nepokolebljiva kada su kraljevska pravila u pitnju i ona je imala svoje slabe tačke.

 

U medijima se pisalo da je maleni Lui, najmlađi sin Kejt i princa Vilijama bio osoba na koju nije mogla da ostane imuna. Nakon što je osvojio srca ljudi širom sveta na kraljičinom platinastom jubileju, Elizabeta je donela odluku koja je kraljevskoj deci promenila živote.

 

Kako su preneli strani mediji, kraljica je tada promenila zvanično ime princa Luija - i on je dobio sasvim drugačiju titulu.

Kraljica je tada odlučila da poništi odluku koju je doneo njen deda kralj Džordž V da se umeša i promeni ime trećeg deteta vojvode i vojvotkinje od Kembridža, princa Luija.

 

Najmlađi sin princa Vilijama i Kejt Midlton rođen je 23. aprila 2018. godine, a ponosni roditelji dali su mu ime Luis Artur Čarls. Njegovo ime je popularno u istoriji kraljevske porodice i i princ Vilijam i princ Džordž imaju ga kao srednje ime, u čast princa Čarlsa lorda Luisa Mauntbatena, koji je poginuo u bombardovanju IRA-e 1979. godine.

 

KRALJICA JE DODELILA TITULE DECI KEJT I VILIJAMA, ALI NE I DECI MEGAN I HARIJA
KRALJICA JE DODELILA TITULE DECI KEJT I VILIJAMA, ALI NE I DECI MEGAN I HARIJA foto: EPA / JONATHAN BRADY / POOL

Srednje ime Čarls je počast Luisovom dedi, princu od Velsa. I slično kao i njegova starija braća i sestre, princ Džordž i princeza Šarlot, Luj nema prezime i formalno je poznat kao Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Princ Luj od Kembridža.

 

Međutim, Lujova titula NJKV bila je neizvesna zahvaljujući dugogodišnjem pravilu koje je uspostavio kralj Džordž V. On je 1917. izneo smernice o tome koje titule mogu da imaju članovi kraljevske porodice. Tada je odlučeno da se titule automatski dodeljuju samo onima koji su najbliži vrhu linije nasledstva.

Kralj Džordž V odlučio je da samo deca suverena automatski postanu princ ili princeza, kao i svi unuci rođeni po muškoj liniji. Ali praunuci nisu bili uključeni.

 

Ipak Njeno Veličanstvo, kraljica je poništila ovo pravilo za svu Vilijamovu i Kejtinu decu - i da nije napravila tu promenu, Lui bi bio poznat kao vojvoda Lui Kembridž ili majstor Lui Vindzor.

 

Problemi su počeli nakon što se otkrilo da se ovo pravilo ne odnosi na decu princa Harija i Megan Markl, što je vojvotkinja od Saseksa otkrila u svom intervjuu sa Oprom Vinfri.

DECA MEGAN I HARIJA OSTALA SU BEZ TITULA
DECA MEGAN I HARIJA OSTALA SU BEZ TITULA foto: MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Tokom intervjua 2021. godine, Megan je rekla američkom voditelju tok šoua:

 

- Rekli su da ne žele da naša deca budu princ ili princeza, što bi se razlikovalo od protokola, i da neće dobiti obezbeđenje, jer neće biti princ i princeza. U redu, ako već neće biti princ ili ona princeza valjda treba da budu bezbedni. Ako kažete da je titula ono što će uticati na tu zaštitu, mi nismo stvorili ovu čudovišnu mašinu, zato smatramo da je njegova bezbednost najvažnija. 

 

Ipak, stručnjaci su demantovali Meganine tvrdnje.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video:

Princ Hari je licemeran ili je samo glup?

 

 

makonda-tracker