iznenađujuće

Kad odu u Škotsku više se ne zovu Kejt i Vilijam: Da čujete njihova imena nikada vam na pamet ne bi palo da su oni!

0

U moru čudnih i neobičnih kraljevskih pravila ono koje se odnosi na promenu imena možda im i najteže pada

VILIJAM I KEJT IMAJU DRUGAČIJA IMENA U ŠKOTSKOJ
VILIJAM I KEJT IMAJU DRUGAČIJA IMENA U ŠKOTSKOJfoto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Princ Vilijam i njegova surpuga Kejt Midlton dobro su poznate ličnosti širom sveta. O njima se često piše i priča u javnosti, a jednu činjenicu o ovom kraljevskom paru ne znaju mnogi.

 

Naime, u moru raznih kraljevskih protokola postoji i jedan koji se odnosi na njihova imena i to ne ona na koje smo navikli. Kad odu na sever i pređu granice Škotske oni se više ne zovu princ i princeza od Velsa.

 

Ove nedelje se obeležava Kraljevska nedelja u Škotskoj, zbog čega su kralj Čarls i kraljica Kamila otputovali u Edinburg.

Prestolonaslednik se pridružio kralju Čarlsu i kraljici Kamili u katedrali Svetog Džajlsa u Edinburgu 3. jula na službi Ordena čička tokom Kraljevske nedelje u Škotskoj. Tada je umesto da nosi svoju titulu princa od Velsa Vilijamdobio drugo ime.

 

To je zato što su princ Vilijam i princeza Kejt, oboje po 42 godine, poznati kao vojvoda i vojvotkinja od Rotseja dok su u Škotskoj. Vojvoda od Rotseja je tradicionalna titula za muškog naslednika škotskog prestola od 1469. godine, čime je njegova žena postala vojvotkinja od Rotseja.

 

Kralj Čarls je objavio da je Vilijamu dodelio vojvodstvo Rotsi u svom prvom govoru kao monarh 9. septembra 2022, nakon smrti njegove majke, kraljice Elizabete, dan ranije.

 

PRINC VIIJAM I KEJT SE DRUGAČIJE ZOVU U ŠKOTSKOJ
PRINC VIIJAM I KEJT SE DRUGAČIJE ZOVU U ŠKOTSKOJ foto: Doug Peters / PA Images / Profimedia

- Kao moj naslednik, Vilijam sada preuzima škotske titule koje su mi toliko značile - rekao je kralj (75) u svom prvom obraćanju Ujedinjenom Kraljevstvu.

 

Pored toga, princ Vilijam je nasledio svog oca kao vojvoda od Kornvola, preuzimajući odgovornosti za vojvodstvo Kornvol. Vilijam i Kejt su nakratko promenili imena na društvenim mrežama u vojvoda i vojvotkinja od Kornvola, druge titule koje tradicionalno nosi najstariji sin vladajućeg britanskog monarha, nakon smrti kraljice Elizabete.

 

Kralj Čarls je takođe učinio svog najstarijeg sina princom od Velsa, što je tradicionalna titula za muškog naslednika engleskog prestola od oko 1301. Monarh je ranije imao tu titulu više od šest decenija, rekavši u svom govoru: - zemlja čija titula ja imao sam veliku privilegiju da podnesem toliki deo mog života i dužnosti.

 

PRINCEZA I PRINC OD VELSA IMAJU MNOGE, MANJE POZNATE TITULE
PRINCEZA I PRINC OD VELSA IMAJU MNOGE, MANJE POZNATE TITULE foto: Paul Marriott / Alamy / Alamy / Profimedia

Pokojna majka princa Vilijama, princeza Dajana, postala je princeza od Velsa nakon udaje za tadašnjeg princa Čarlsa 1981. Umrla je u 36. godini 1997. nakon saobraćajne nesreće u Parizu, a buduća kraljica Kamila je odlučila da ne koristi titulu iz Velsa kada se udala za budućeg kralja Čarlsa 2005. godine, umesto toga prihvatila je ulogu vojvotkinje od Kornvola.

 

Dok je princ Vilijam danas najpoznatiji kao princ od Velsa, dobio je još više titula u istom nizu. On je takođe postao grof od Kerika, baron od Renfrua, gospodar ostrva, i princ i veliki upravnik Škotske kao najstariji sin suverena, objavio je Skotland Magazin.

 

Kraljica Elizabeta dala je Vilijamu i Kejt titule vojvode i vojvotkinje od Kembridža na dan njihovog venčanja u aprilu 2011. godine, i oni su se uglavnom nosili sa tim titulama više od jedne decenije. Princ Vilijam je takođe imenovan grofom od Straterna i baronom Karikfergusom, dajući Kejt odgovarajuće titule. Dok su zadržali te titule, sada koriste svoje više rangirane.

 

VILIJAM I KEJT SU DOBILI MNOGE ULOGE KAD JE ČARSL POSTAO KRALJ
VILIJAM I KEJT SU DOBILI MNOGE ULOGE KAD JE ČARSL POSTAO KRALJfoto: EPA-EFE/NEIL HALL/POOL

Kada su Vilijam i Kejt preuzeli svoje nove titule, kraljevski izvor je rekao za Peopel da je par bio fokusiran na „produbljivanje poverenja i poštovanja ljudi u Velsu tokom vremena“.

 

- Princ i princeza od Velsa pristupiće svojim ulogama na skroman i skroman način na koji su ranije pristupali svom poslu - rekao je izvor.

 

Princ Vilijam nije imao zvaničnu ceremoniju investiture u znak sećanja na to što je postao princ od Velsa kao što je to učinio njegov otac 1969. godine.

 

Kako je Kejt preuzela titulu princeze od Velsa, kraljevski izvor je rekao za People „nova princeza od Velsa ceni istoriju povezanu sa ovom ulogom, ali će razumljivo želeti da gleda u budućnost dok kreira svoj sopstveni put.

 

VILIJAM JE NOSILAC VELIKOG BROJA TITULA
VILIJAM JE NOSILAC VELIKOG BROJA TITULA foto: EPA-EFE/NEIL HALL/POOL

Princeza Kejt nije prisustvovala službi čička u katedrali Svetog Džajlsa u Škotskoj 3. jula, gde su kraljica Kamila i princ Edvard postavljeni u najviši viteški red u zemlji. Princeza od Velsa nastavlja da drži u tajnosti proces svog lečenja, a pomoćnici palate su naglasili da njeno pojavljivanje na "Pozdravu bojama" u Londonu 15. juna nije signaliziralo povratak u javni život.

 

Ona je u martu javno otkrila da ima rak, a onda je rekla da se nada da će moći da prisustvuje na  „nekoliko javnih angažmana tokom leta".

 

Nije određen datum kada će se ona u potpunosti vratiti kraljevskom poslu.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video:

Britanija je u velikoj krizi

 

makonda-tracker