burna ljubavna priča

Zavolela ga je kad je imala 8 godina, voleli se dugih 87 godina: Kako su se upoznali kraljica Elizabeta i Filip?

0

Kraljica je bila oduševljena kada je prvi put upoznala svog budućeg muža, kojeg će kasnije opisivati kao svoju „snagu i opstanak“.

LJUBAVNA PRIČA KRALJICE ELIZABETE I PRINCA FILIPA
LJUBAVNA PRIČA KRALJICE ELIZABETE I PRINCA FILIPA foto: EPA/WILL OLIVER

Britanska kraljevska porodica je poznavala plavokosog, plavookog princa Filipa od Grčke i Danske još dok je bio dečak. I Elizabeta i Filip bili su pra-praunuci kraljice Viktorije.

 

Elizabet Aleksandra Meri Vindzor imala je 8 godina kad je prvi put upoznala Filipa Mountbatena na venčanju rođake - princeze Marine. Princeza Elizabeta tada nije ni znala da će postati kraljica jer je njen stric Edvard bio prvi u redu za presto. Edvard je abdicirao 1936. godine kako bi se oženio sa Amerikankom Volis Simpson.

 

Ipak, prvi značajan susret para bio je dok je Filip bio pomorski kadet na koledžu Dartmout 1939. godine. On je imao 18, Elizabeta samo 13 godina. I dok je ona bila očarana njim, on, s druge strane, nije pokazao posebno interesovanje za nekoga tako mladog.

 

Filip je bio naočit mladić, koji je izazivao veliku pažnju devojaka. Jedan posmatrač je primetio da voli "plavuše, brinete i crvenokose"... Filip ih je galantno, i bez mnogo truda osvajao".

 

Iako premlada za njega, tadašnja princeza Elizabeta i Filip ostaju u kontaktu. 

 

Fotografija njenog princa

 

Tokom rata Elizabeta je čuvala fotografiju svog zgodnog princa u pomorskoj uniformi, sa bradom. Redovno su pisali jedno drugom, Filip joj je dao nadimak "Lilibet".

 

1942. godine Filip je postao najmlađi zamenik ratnog broda ikada. Već 1943. Filip je pozvan da provede Božić sa porodicom u Vindzoru. To je podstaklo glasine o veridbi, ali to se nije dogodilo još dve godine.

 

ZAVOLELA GA JE SA 8 GODINA
ZAVOLELA GA JE SA 8 GODINA foto: Owen Humphreys / PA Images / Profimedia

 

Postojala je zabrinutost da, iako je Filip bio povezan sa grčkom kraljevskom porodicom, imao je mnogo bližu vezu sa Nemcima - što je u tom trenutku mogao da bude problem.

 

Ipak, bila je spremna da uradi sve - za nju nije postojao niko drugi. Veridba princeze Elizabete i poručnika Filipa Mauntbatena (prezime britanskih rođaka njegove majke) objavljena je 9. jula 1947. godine.

 

Venčali su se kasnije te godine pred 2.000 gostiju u Vestminsterskoj opatiji.

Njihovo venčanje pružilo je preko potrebnu dozu romantičnog optimizma u mračnoj posleratnoj Britaniji.

 

Tokom prvih 5 godina braka Filip je nastavio svoju pomorsku karijeru, a kraljica se prilagodila  porodičnom životu, rodivši prvo dvoje od njihovo četvoro dece, Čarlsa i Anu.

 

ELIZABETA JE FILIPA ZAVOLELA KAO VEOMA MLADA
ELIZABETA JE FILIPA ZAVOLELA KAO VEOMA MLADA foto: PA Archive/Press Association Images / PA Images / Profimedia

 

Spokoj prekida kraljeva smrću 1952. Od tada je Filip, koga je kralj Džordž VI postavio za vojvodu od Edinburga, dobio potpuno novu ulogu, postao je najveća podrška svojoj supruzi i kraljici.

 

Vojvoda je bio primoran da odustane od svoje pomorske karijere i koncentriše se na svoje kraljevske dužnosti.

 

Njihov brak je preživeo ovu promenu, ali i mnoge druge koje su usledile tokom godina. Filip je ušao u istoriju kao kraljevski suprug sa najdužim stažom u britanskoj kraljveskoj porodici.

 

FILIP JE ELIZABETI BIO NAJVEĆA PODRŠKA TOKOM ŽIVOTA
FILIP JE ELIZABETI BIO NAJVEĆA PODRŠKA TOKOM ŽIVOTA foto: PA / PA Images / Profimedia

 

Dok je Elizabeta bila šef države, Filip je bio glava porodice. Ili kako je jedan bivši pomoćnik rekao o njihovoj vezi:

 

- Kraljica možda nosi krunu, ali je princ Filip taj koji nosi pantalone.

 

Na njihovu zlatnu godišnjicu venčanja 1997. godine, kraljica je rekla da je Filip "jednostavno bio moja snaga i ostao sve ove godine".

 

Kraljevski brak koji obara rekord

 

U novembru 2007. kraljica i vojvoda od Edinburga proslavili su godišnjicu dijamantskog braka. Bila je prvi monarh u britanskoj istoriji koji je u ovome uspeo.

 

Služba zahvalnosti održana je u Vestminsterskoj opatiji kako bi se obeležio događaj i par je otišao na put na Maltu, gde su živeli neko vreme nakon venčanja.

KROZ ŽIVOT ELIZABETI JE FILIP BIO OSLONAC I PODRŠKA
KROZ ŽIVOT ELIZABETI JE FILIP BIO OSLONAC I PODRŠKA foto: KEYSTONE Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

2012. su zajedno proslavili godišnjicu plavog safira u Bakingemskoj palati.

Pet godina kasnije, postali su jedini kraljevski par u istoriji koji je doživeo svoju platinastu godišnjicu, obeležavajući 70 godina braka.

 

Proslavili su ga privatno sa porodicom u zamku Vindzor.  Filip se te godine povukao sa kraljevskih dužnosti, u 96. godini, i retko je viđen u javnosti sa kraljicom, koja je nastavila sa svojom javnom službom.

 

Pre pandemije koronavirusa, par je često bio razdvojen zbog kraljičinih obaveza. Poslednji letnji raspust proveli su zajedno u Balmoralu, pre nego što je vojvodino zdravlje počelo da se pogoršava i on je primljen u bolnicu u februaru 2021.

 

ELIZABETA JE OSTALA UZ SUPRUGA DO ZADNJEG DANA
ELIZABETA JE OSTALA UZ SUPRUGA DO ZADNJEG DANA foto: Profimedia

 

Tamo je proveo nekoliko nedelja pre nego što se vratio kući u Vindzor, gde je 9. aprila umro "mirno" sa kraljicom pored njega.

 

Bila je primorana da sedi sama na njegovoj sahrani, u zamku Vindzor, zbog sopstvene bezbednosti i da poštuje pravila socijalnog distanciranja.

 

Imali su četvoro dece, osmoro unučadi i 12 praunučadi.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video:

Kako je kraljica Elizabeta promenila tok istorije?

 

makonda-tracker