napustio je ovaj svet u 100. godini...

VOLELI SU SE OD MALIH NOGU, JEDNA STVAR IH JE OČUVALA: 87 godina duga, dirljiva priča princa Filipa i kraljice Elizabete

0

Filipov i Elizabetin život je oduvek intrigirao javnost, a njihova ljubavna priča decenijama je duga...

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Filip, vojvoda od Edinburga i suprug britanske kraljice Elizabete II, preminuo je danas u 100. godini života. U junu bi napunio jubilarnih 100 godina. On je proveo 65 godina podržavajući kraljicu Elizabetu II, a 2017. godine se povukao sa svojih javnih funkcija.

 

Filipov i Elizabetin život je oduvek intrigirao javnost, a njihova ljubavna priča decenijama je duga...

 

Elizabeta i Filip su se prvi put upoznali na venčanju kao deca.

 

1934. godine, kada Elizabet Aleksandra Meri Vindzor imala svega 8 godina, upoznala je Filipa Mountbatena na venčanju rođake, princeze Marine. Princeza Elizabeta tada nije ni znala da će postati kraljica, jer je njen stric Edvard bio prvi u redu za presto, ali abdicirao je dve godine kasnije kako bi se oženio Amerikankom Volis Simpson.

 

Ponovni susret i prijateljstvo

 

Bazil Buthrojd, specijalista za kraljevsku biografiju, napisao je da se ponovni susret dogodio 1939. godine. Ona je tada imala 13, a on 18 godina. Krenuli su da razmenjuju prijateljska pisma, a to je bio samo početak...

 

1946. godine tražio je Elizabetinu ruku od kralja Džordža VI .

 

"Bili smo razdvojeni za vreme rata, to nam je dalo prostor da se još više zaljubimo jedno u drugo", napisao je u Filip u pismu Elizabeti.

 

princ Filip
foto: Profimedia

Biografkinja Seli Bedel Smit napisala je da je kralj voleo Filipa. Doživljavao ga je kao "inteligentnog, duhovitog čoveka koji zna da uradi pravu stvar".

S obzirom na to da je Elizabeta još uvek bila mlada, zvanična prosidba je bila odložena sve dok buduća kraljica nije napunila 21 godinu.

 

Venčanje

 

Venčanje Elizabete i Filipa se održalo 20. novembra 1947. godine u prisustvu 2000 zvanica. Događaj veka prenosile su radio-stanice širom sveta.

Posle venčanja kraljevski par je, po pravilima više klase, u to vreme, živeo u odvojenim sobama.

 

Kraljica Elizabeta, Engleska kraljica, princ Filip
foto: Profimedia

Deca

 

Elizabeta i Filip imaju četvoro dece: princa Čarlsa, princezu Anu, princa Endrua i princa Edvarda. Najveći deo vremena provodili su na Malti kao porodica, gde je Filip bio stacioniran zbog vojnih dužnosti. Kako su pisali biografi, njihov život tada je bio "najnormalniji".

 

Kraljica je 1972. godine izjavila da nema nikakvu zamerku posle 25 godina braka.

 

"Ja sam potpuno za brak", rekla je Elizabeta II.

 

Kada su slavili pedesetu godišnjicu braka, Filip je rekao da je najvažnija stvar u braku "tolerancija", a da je Elizabeta svakako ima...

 

Poslednje fotografije princa Filipa pre smrti pogledajte u galeriji...

 

1 / 5 Foto: Profimedia

 

makonda-tracker