KONAČNO

70 godina je čekao, sad mu RAK staje na put: Kralj Čarls je celog života želeo NOVU ULOGU, ali sudbina ima druge planove

0

Baš kada je odlučeno da će dobiti ono o čemu mašta godinama, bolest mu neda da u tome u potpunosti i uživa 

ČARLS DOBIJA NOVU, VRLO VAŽNU ULOGU
ČARLS DOBIJA NOVU, VRLO VAŽNU ULOGU foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Kralj Čarls će konačno preuzeti novu sentimentalnu kraljevsku ulogu koju je ranije imala kraljica Elizabeta. U petak je Kraljevski velški puk britanske vojske objavio da je kralj (75) njen novi glavni pukovnik.

 

- Njegovo veličanstvo kralj sa zadovoljstvom je preuzeo ulogu glavnog pukovnika Kraljevskog velškog puka, u sukcesiji pokojne kraljice koja je ovu ulogu imala sa velikom ljubavlju 16 godina - navodi se u saopštenju.

 

- To je posebno drago NJ. V. Kralju jer je njegovo prvo vojno imenovanje za princa od Velsa bilo kao glavni pukovnik Kraljevskog puka Velsa, pozicija koju je obavljao 37 godina pre njihovog spajanja 2006. godine -  dodaje se u saopštenju.

 

 

Vreme objavljivanja vesti je bilo promišljeno jer je 1. mart Dan Svetog Davida, praznik kojim se slavi zaštitnik Velsa. Kao što je puk naznačio, Čarlsovo prvo vojno imenovanje sa 20 godina bilo je kao počasni pukovnik Kraljevskog puka Velsa sve dok se nije spojio sa Kraljevskim velškim fuzilijerima.

 

Kralj Čarls je dugo imao poseban odnos sa nacijom Ujedinjenog Kraljevstva, pošto je bio princ od Velsa (titula koja se tradicionalno davala muškom nasledniku britanskog prestola) veći deo svog života sve dok nije stupio na presto nakon smrti svoje majke Septembar 2022.

 

Kralj Čarls je iskoristio svoj prvi govor kao suveren da svog sina princa Vilijama proglasi princom od Velsa, a Vilijam (41) je u petak samostalno otputovao u Reksam na proslavu Dana Svetog Davida.

 

KRALJ DOBIJA NOVU TOLIKO ČEKANU TITULU
KRALJ DOBIJA NOVU TOLIKO ČEKANU TITULUfoto: ZUMAPRESS.com / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

 

Kraljica Elizabeta je posetila Vels da obeleži Dan Svetog Davida u martu 2017, gde je srela jednu od koza maskota puka u kasarni Laknau u Tidvortu u Engleskoj. Kraljica Elizabeta je obišla puk u ulozi glavnog pukovnika, a praziluk je poklonjen vojnicima za Dan Svetog Davida. Tradicija je da se na praznik nosi praziluk, lični simbol Svetog Davida, ili narcis, jer su oboje blisko povezani sa nacijom.

 

Kada je kraljica Elizabeta umrla u septembru 2022. godine, kralj Čarls je postao vrhovni komandant britanske vojske, a povezao se sa predstavnicima kraljevskog velškog puka samo nedelju dana kasnije.

 

ČARLS SE PODVRGAO LEČENJU PROSTATE
ČARLS SE PODVRGAO LEČENJU PROSTATEfoto: JOHN RAINFORD / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

 

Dok je princ Vilijam bio u Velsu na nekoliko digašaja na Dan Svetog Davida, kralj nije izašao na proslavu. Bakingemska palata je 5. februara objavila da je suverenu dijagnostikovan rak nakon bolničke procedure zbog benignog povećanja prostate. Dijagnoza nije otkrivena, ali je portparol potvrdio da nije rak prostate.

 

Ubrzo nakon toga, palata je objavila snimak na kojem Kralj čita neke od čestitki od dobronamernika, gde su mu izgledale izmamile osmeh na lice.

 

Bonus video:

Stručnjak za govor tela o Megan i Hariju

 

makonda-tracker