slučajnost ili...?

Godinama na fotografijama primećujemo isto: Detalj na prstima Kejt Midlton koji bi mogao da otkrije od čega ona boluje

1

Već desetak godina, fanovi princeze od Velsa primećuju na njenim šakama nešto prilično uznemirujuće, iznad čega lebdi senka borbe koju je vodila pokojna princeza Dajana

Kejt Midlton već godinama ima povrede na istom delu tela
Kejt Midlton već godinama ima povrede na istom delu telafoto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Nakon višenedeljnih teorija zavere o princezi od Velsa spornih fotografija i snimaka, negativnih reakcija i opšte zabrinuosti, sada je već jasno – dok se Kejt Midlton ne pojavi na nekom zvaničnom događaju, neće prestati spekulisanje o tome šta se zapravo dešava s njom.


Nakon operacije u predelu abdomena koju je supruga princa Vilijama imala u januaru, ona se povukla sa svojih kraljevskih obaveza i trenutno se oporavlja, a trebalo bi da se vrati dužnostima posle Uskrsa.


Međutim, zbog činjenice da se o njenim zdravlju ne zna ništa i da je objavljeno više preterano uređenih fotografija, društvenim mrežama i medijima kruže razni tračevi i nagađanja.

 

Kejt Midlton, princeza od Velsa
Kejt Midlton, princeza od Velsafoto: Shutterstock / 360b


Pojavile su se do sad brojne teorije, od kojih su mnoge bizarne: da je Kejt "zaključana u kuli kao princeza u bajci", da je u komi, da je njen brak s princem Vilijamom u krizi... Jedna od najupornijih je, međutim, od samog početka, da Kejt Midlton ima poremećaj u ishrani.

Već godinama se spekuliše da princeza od Velsa pazi od bulimije, a uz to kako ona izgleda – posle svake od svoje tri trudnoće vraćala se u javnost veoma mršava, kao argument se često ističe to što Kejt neretko na prstima nosi flastere i zavoje.

 

Kejt Midlton u septembru 2023. godine
Kejt Midlton u septembru 2023. godinefoto: EPA-EFE/NEIL HALL

Najviše pažnje su u poslednje vreme flasteri na prstima Kejt Midlton privukli u septembru prošle godine, kada je prilikom posete jednoj školi ona imala uvijen kažiprst i srednji prst. Tada je pomenula da je u pitanju povreda do koje je došlo dok je s decom skakala na trambolini.

 

Prsti Kejt Midlton često su uvijeni u zavoje ili flastere u boji kože
Prsti Kejt Midlton često su uvijeni u zavoje ili flastere u boji kožefoto: EPA-EFE/NEIL HALL

Međutim, ona se i u narednim nedeljama pojavljivala s flasterima, pa su se mnogi pitali kako je moguće da je ova bezazlena ozleda tako uporna.


Tada su mediji primetili da je ona viđana s flasterima na prstima i ranijih godina: 2016. u avgustu, u novembru, pa potom na Božić, u novembru 2019, na obeležavanju Platinastog jubileja kraljice Elizabete II u junu 2022, tokom posete jednoj bolnici iste godine, kada boravila u Bredfordu 2020...


Britanski mediji obično su nazivali princezu od Velsa "nespretnom", ali da li je moguće da se njoj tako često dešavaju nezgode?

 

Zavoj na palcu Kejt Midlton tokom posete Bredfordu 2020.
Zavoj na palcu Kejt Midlton tokom posete Bredfordu 2020.foto: James Whatling / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Kakve veze imaju flasteri na prstima s bulimijom?


Svaki put kada se Kejt Midlton pojavi s uvijenim prstima, na društvenim mrežama se mogu pročitati komentari da se princeza bori s bulimijom.


Ovaj poremećaj u ishrani podrazumeva namerno izazvano povraćanje nakon jela, a javlja se ili samostalno ili naizmenično s anoreksijom i češće pogađa mlade žene.

Osobe koje pate od bulimije obično dobro kriju, a jedan od simptoma koji ih odaju su Raselovi znakovi – žuljevi na zglobovima i šakama usled ponovljenog kontakta sa zubima, kada se prsti koriste za pokretanje refleksa povraćanja. Prvi ga je primetio britanski psihijatar Džerald Rasel, kao uobičajeni indikator među svojim pacijentima s poremećajem u ishrani, pa otud ovo ime.

 

Ruke Kejt Midlton na dodeli Task nagrada 2018.
Ruke Kejt Midlton na dodeli Task nagrada 2018.foto: James Whatling / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Princ Vilijam o bulimiji


Izvori su u prošlosti otkrili da princu Vilijamu teško padaju glasine da njegova supruga pati od bulimije jer je ovaj poremećaj u ishrani bio svakodnevica njegove pokojne majke princeze Dajane.


Nisam se dopadala samoj sebi, stidela sam se jer nisam mogla da se nosim s pritiskom – rekla je Dajana u čuvenom intervjuu koji je 1995. dala za BBC. – Imala sam bulimiju godinama, a to je tajna bolest... To je obrazac koji se ponaša jer sam bila veoma samodestruktivna. To je bio simptom onoga što se dešavalo u mom braku. Tražila sam pomoć, ali sam davala pogrešne signale, a ljudi su koristili moju bilimiju kao izgovor: odlučili su da sam ja problem – Dajana je nestabilna.

 

Princeza Dajana tokom posete Španiji osamdesetih
Princeza Dajana tokom posete Španiji osamdesetihfoto: Philippe Ledru / akg-images / Profimedia

Princ Vilijam je u dokumentarcu Wasting Away: The Truth about Anorexia, koji je Channel 4 snimio pre nekoliko godina, istakao da je "apsolutno ponosan" na svoju majku što je otvoreno pričala o svom problemu.


To su bolesti. Mentalno zdravlje mora da se shvati ozbiljno kao i fizičko – naglasio je princ Vilijam.

 

Princeza Dajana je u više navrata pričala o borbi s poremećajima u ishrani, a čuven je njen govor na konferenciji na ovu temu 1993.

*Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Šta se krije iza fotošopirane slike Kejt?

 

makonda-tracker