reč stručnjaka

Psihijatar upozorava na stanje princeze Kejt Midlton: Jedna stvar je ključna i tiče se njenog MENTALNOG ZDRAVLJA

0

Nakon abdominalne operacije Kejt se priprema za povratak u javnost, a njen lekar kaže da je sada najvažnije da uradi jednu stvar 

PSIHIJATAR UPOZORAVA NA MENTALNO ZDRAVLJE KEJT MIDLTON
PSIHIJATAR UPOZORAVA NA MENTALNO ZDRAVLJE KEJT MIDLTON foto: Kin Cheung / PA Images / Profimedia

Princeza Kejt Midlton operisana je pre izvesnog vremena i sada se oporavlja i priprema za predstojeće kraljevske obaveze koje je čekaju. Palata je izdala saopštenje u kojem se navodi da joj treba mir i moli sve da je što više poštede i pomognu joj da njena deca što lakše prođu kroz ovaj, za kraljevsku porodicu, veoma stresan period života.

 

Osim Palate svoje mišljenje dao je i lekar, koji je objasnio da je najpotrebnije "da uspostavi pažljivu ravnotežu" kada se vrati kraljevskim dužnostima.

 

Princeza od Velsa imala je uspešnu operaciju abdomena prošlog meseca na Londonskoj klinici, a sada se oporavlja u Adelajd Kotidžu.

 

Očekuje se da će se Kejt (42) vratiti kraljevskim dužnostima barem posle Uskrsa.

 

Sofi Kres, licencirani terapeut i stručnjak za mentalno zdravlje,  ekskluzivno za GB Njuz je objasnila šta princezu od Velsa čeka kada se vrati na posao.

 

- Od ključnog je značaja da se pozabavimo temom Kejtinih potencijalnih angažmana sa psihološkog stanovišta kada se vrati svojim kraljevskim dužnostima - objasnila je Sofi, pa je dodala.

 

KEJT SE OPORAVLJA OD OPERACIJE, A OVO JOJ JE POTREBNO DA SAČUVA MENTALNO ZDRAVLJE
KEJT SE OPORAVLJA OD OPERACIJE, A OVO JOJ JE POTREBNO DA SAČUVA MENTALNO ZDRAVLJE foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

 

- Nastavak rada nakon perioda oporavka, posebno nakon operacije, zahteva uspostavljanje pažljive ravnoteže između mentalnog i fizičkog zdravlja. Kejt će se morati da da prioritet stvarima koje trenutno odgovaraju njenoj energiji i zdravlju. Psihološki gledano, ključno je da Kejt zadrži svoju autonomiju i osećaj kontrole nad svojim obavezama dok se postepeno vraća svojim dužnostima.

 

Prema Kresovim rečima, Kejt bi "mogla imati najviše koristi od angažmana koji joj daju fleksibilnost u pogledu vremena i intenziteta tokom ovog perioda promene".

 

- Inicijative usredsređene na svest o mentalnom zdravlju ili filantropske aktivnosti su nešto što bi Kejt pomoglo da se vrati u normalu i ponovo postane aktivna u oblastima koje je interesuju - rekla je pa je objasnila:

 

NAJVAŽNIJE ZA KEJT JE DA SE PONOVO VRATI MEĐU LJUDE I SAČUVA MENTALNO ZDRAVLJE
NAJVAŽNIJE ZA KEJT JE DA SE PONOVO VRATI MEĐU LJUDE I SAČUVA MENTALNO ZDRAVLJE foto: Frank May / DPA / Profimedia

- Aktivnosti koje zahtevaju da Kejt komunicira sa ljudima takođe mogu biti izuzetno važne za njen proces lečenja, s obzirom na javnu prirodu njenog položaja.

 

Ona kaže dad bu učešće u društvenim aktivnostima mogle da joj pomognu da očuva psihičko zdravlje.

 

- Ipak, ključno je pronaći ravnotežu između zaštite njenog telesnog i emocionalnog mira i izvršavanja njenih kraljevskih obaveza - zaključuje ona.

 

Dok se ne vrati u svoje svakodnevne obaveze princ Vilijam brine o suprugzi, a ona je nedavno imenovala potpukovnika Toma Vajta za svog privatnog sekretara.

 

Bonus video:

Poznati srpski kreator o stajlingu Kejt Midlton 

 

makonda-tracker