sve je jasno

Ako ga BOLEST SLOMI, ni njoj neće biti lako: Šta će se desiti sa Kamilom ako kralj Čarls odluči da abdicira sa trona?

0

Nakon vesti da kralj Čarls boluje od karcinoma, sve oči su uprte u kraljevsku porodicu, a naročito u kraljicu Kamilu 

ŠTA ĆE BITI SA KAMILOM AKO ČARLS ABDICIRA SA TRONA?
ŠTA ĆE BITI SA KAMILOM AKO ČARLS ABDICIRA SA TRONA?foto: EPA / FACUNDO ARRIZABALAGA

Dok se kralj Čarls povlači sa javnih dužnosti da bi se lečio od raka, njegova supruga kraljica Kamila nastavlja da obavlja kraljevske dužnosti zajedno sa svojim posinkom princom Vilijamom.

 

On se vratio svojim poslovima nakon kratke pauze koju je napravio nakon što je njegova supruga Kejt Midlton imala ozbiljnu abdominalnu operaciju.

 

Nakon što su stigle loše vesti o zdravlju kralja Čarlsa, u centru pažnje se našla i kraljica Kamila (76) koja je oduvek bila njegova najveća podrška.

Oni su jin i jang, zaista, oni su zaista potupuno drugačiji, ali mislim da funkcionišu briljantno. Ona je njegova najveća podrška i ne mogu to dovoljno da naglasim. Ona je neko ko je njemu potpuno odan - rekla je njena sestra Anabel Eliot u dokumentarcu Roberta Hardmana. 

 

Za sada, kralj je doneo odluku da se podvrgne lečenju, ali i da se uporedo bavi tekućim poslovima, svojim zloglasnim crvenim kutijama. 

 

On će svake nedelje imati sastanke sa premijerom Rišijem Sunakom, dok će Kamila obavljati poslove van rezidencije i voditi svoj kraljevski dnevnik, a biće i zamena svog muža na javnim nastupima ako bude potrebno.

 

KAMILA JE ČARLSU ODUVEK NAJVEĆA PODRŠKA
KAMILA JE ČARLSU ODUVEK NAJVEĆA PODRŠKA foto: EPA / NEIL HALL

Ipak, ono što sve interesuje šta će se desiti sa Kamilom ako njen muž Čarls ikada bude abdicirao ili preminuo pre nje.

 

Kamilina nova titula


Iako ne znamo sa sigurnošću koja bi bila Kamilina nova titula ako bi Čarls abdicirao, jedna od mogućnosti da umre pre nje je da bi se ona nazivala "udovom kraljicom" jer je udovica monarha.

 

Poslednja udovica koja je koristila ovu titulu bila je kraljica Adelaida 1837. godine nakon smrti njenog muža kralja Vilijama IV.

 

KAMILA JE NAJVEĆA LJUBAV KRALJA ČARSLA OD MLADIH DANA
KAMILA JE NAJVEĆA LJUBAV KRALJA ČARSLA OD MLADIH DANA foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Elizabet Baus-Lajon, majka pokojne kraljice Elizabete II, mogla je da koristi ovu titulu kada je njen suprug kralj Džordž VI preminuo 1952. godine, ali se umesto toga odlučila za Kraljicu Majku – izbor na koji je imala pravo jer je bila majka vladajućeg naslednika. Ovo ne bi bio slučaj sa Kamilom, koja je maćeha princa Vilijama.

 

Koja bi bila njena nova uloga?


Ako bi Čarls abdicirao ili umro pre Kamile, ništa se važno ne bi desilo sa njenim statusom. Budući da je ona pokroviteljka ili predsednica preko 90 dobrotvornih organizacija, mogla bi da smanji broj ustanova i grupa s kojima je formalno povezana. Deo ovlašćenja Kamila bi mogla da prenese na druge članove kraljevske porodice, baš kao što su pokojna kraljica Elizabeta II i pokojni vojvoda od Edinburga činili kako su starili.

 

KAKVA SUDBINA ČEKA KAMILU NAKON ŠTO ČARLSA VIŠE NE BUDE?
KAKVA SUDBINA ČEKA KAMILU NAKON ŠTO ČARLSA VIŠE NE BUDE?foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Tokom turneje po Bruneju 2017. godine, Kamila je takođe priznala sultanovoj supruzi kraljici Salehi da su njene obaveze "veoma zamorne".

 

- Svakog dana imam jako mnogo obaveza, sve je zamornije kako stariš. Stalno pokušavam da kažem svima da nisam tako mlada kao nekada i da moram da usporim.

 

Kraljica je ovome pričala pre sedam godina. Da li su godine još usporile kraljicu Kamilu i da li razmišlja da se povuče u svoju privatnost ostaje nam da vidimo u godinama koje su pred nama.

 

Kamilina titula i uloga pre nego što je Čarls krunisan za kralja


Pre nego što je Čarls stupio na tron, Kamila je bila stilizovana kao "vojvotkinja od Kornvola". Njene dužnosti bile su da podržava vladajućeg monarha, odnosno pokojnu kraljicu Elizabetu II, njenog supruga princa Čarlsa, kao i da vodi sopstveni kraljevski dnevnik javnih angažmana i privatnih sastanaka.

 

KRALJICA KAMILA ĆE OSTATI VAŽAN ČLAN KRALJEVSKE PORODICE ČAK IAKO KRALJ VIŠE NE BUDE ČARLS
KRALJICA KAMILA ĆE OSTATI VAŽAN ČLAN KRALJEVSKE PORODICE ČAK IAKO KRALJ VIŠE NE BUDE ČARLS foto: POOL supplied by Splash News / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Šta je kraljica supruga?


Kraljica supruga je titula za ženu monarha. Ona nema ustavnu moć, ali podržava svog supružnika u njegovim dužnostima kao suverena.

 

Od kraljice-supruge do kraljice


Kada se javnost pomirila sa činjenicom da će Kamila jednog dana postati monarhova supruga, ubrzo nakon venčanja sa princom Čarlsom 2005. godine, odlučeno je da ona bude označena kao „princeza supruga“.

 

Kako je vreme odmicalo ljudi su prihvatili Kamilu kao divnu, odanu kraljevu suprugu kakva je Čarlsu bila preko potrebna.

 

Pokojna kraljica Elizabeta II dala je svoj javni blagoslov tokom proslave platinastog jubileja kada je u izjavi rekla:

 

ELIZABETA JE UVEK PODRŽAVALA SINA, PA JE PRIHVATILA I NJEGOV IZBOR DA SE OŽENI KAMILOM
ELIZABETA JE UVEK PODRŽAVALA SINA, PA JE PRIHVATILA I NJEGOV IZBOR DA SE OŽENI KAMILOM foto: Reynaldo Paganelli / Sipa Press / Profimedia

- Moja je iskrena želja da, kada dođe vreme, Kamila bude poznata kao kraljica supruga dok obavlja svoju lojalnu službu.

 

Nakon smrti pokojne kraljice u septembru 2022, Kamila je bila poznata kao "kraljica supruga". Ali termin "supruga" je zvanično odbačen osam meseci kasnije na krunisanju kralja Čarlsa u maju 2023.

 

Izdao je kraljevski nalog u kojem se navodi da od samog Dana krunisanja njegova supruga treba da bude nazvana "Kraljica Kamila".

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video:

Kakva je zapravo bila kraljica Elizabeta?

 

makonda-tracker