OČINSKA LJUBAV JE PONEKAD TEŠKA

Od detinjstva do danas sve je bilo VEOMA KOMPLIKOVANO: U kakvim odnosima je TOKOM GODINA bio kralj Čarls sa sinovima?

1

Došao je trenutak da se saberu osećanja, a kakva gaje Vilijam i Hari prema svom ocu, kralju Čarslu od ranog detinjstva?

ODNOS KRALJA ČARLSA SA SINOVIMA JE VEOMA KOMPLIKOVAN
ODNOS KRALJA ČARLSA SA SINOVIMA JE VEOMA KOMPLIKOVAN foto: EPA / PHILIPPE HUGUEN / POOL

Kralj Čarls III nedavno je objavio da boluje od kancera i da je pred njim borba sa ovom opakom bolešću. Ova vest potresla je čitavu Britaniju, a njegov sin princa Hari je odmah iz Kalifornije došao u London kako bi posetio oca.

 

Iako u poslednjih godinu dana nisu bili baš u najboljim odnosima kralj ga je primio u svojoj rezdenciji, što ipak ukazuje da, ma šta se desilo među njima, ljubav između oca i sina se nikada ne može poreći.

 

Uvek rezervisan i pomalo hladan Čarls je oduvek imao komplikovan odnos sa svojim sinovima. Ovo je osvrt na odnos kralja Čarlsa sa svojim sinovima kroz vreme.

 

Princ Čarls kao mlad tata


Princ Čarls i princeza Dajana dobili su dva sina, princa Vilijama i princa Harija, 1982. i 1984. godine. Tokom njihovog detinjstva bilo je mnogo fotografija dečaka sa majkom, kako na kraljevskim turnejama i dobrotvornim posetama, tako i iz privatnog života. Ipak, ono što su svi neretko primećivali jeste da Čarlsa na njima skoro nikad nije bilo. 

 

- Kada smo bili deca, pred njim je uvek bila gomila posla, samo su stizale torbe i papiri iz kancelarije. Jedva smo mogli da stignemo do njegovog stola da mu poželimo laku noć - rekao je Hari u dokumentarcu BBC One iz 2018., Princ, sin i naslednik: Čarls u 70. 

 

Prema kraljevskoj biografkinji Peni Džunor, Čarls je bio više "udaljena figura" nego otac u Harijevim i Vilijamovim ranijim godinama.

 

KRALJ ČARLS JE IMAO KOMPLIKOVAN ODNOS SA SINOVIMA
KRALJ ČARLS JE IMAO KOMPLIKOVAN ODNOS SA SINOVIMA foto: EPA-EFE/ARNO BALZARINI

 

- To je bio pomalo komplikovan odnos, jer je Čarls uvek bio udaljena figura, oduvek ga je zaokupljao posao - ispričala je jednom prilikom Peni, pa je dodala:

 

- To nije zbog nedostatka ljubavi. To je zbog činjenice da je on toliko fokusiran na svoj posao i potrebe da napravi promene u svetu da, kao i mnogi ljudi koji žele da naprave velike stvari, ponekad ne stigne da obrati pažnju na prijatelje i voljene pored sebe.

 

Princ Čarls nakon smrti Dajane


Prema rečima princa Harija, nakon smrti njihove majke 1997. godine njegova i Vilijamova veza sa Čarlsom postala je jača.

 

- Jedna od najtežih stvari koju roditelj mora da uradi jeste da kaže deci da je drugi roditelj umro -  rekao je Hari u BBC-jevom dokumentarcu, pa je dodao:

 

- Bio je tu za nas. Trudio se da budemo zaštićeni i zbrinuti. I on je prolazio kroz isti proces tugovanja.

 

ČARLS JE BIO STROG, ALI BRIŽAN OTAC
ČARLS JE BIO STROG, ALI BRIŽAN OTAC foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

 

Nakon Dajanine smrti, princ Čarls je shvatio da treba da poštuje osećanja svojih sinova, pa se postarao da njih dvoje sami odluče kada će upoznati njegovu partnerku Kamilu Parker-Bovls.

 

- Čarls je uvek bio osetljiv na Vilijamova i Harijeva osećanja prema Kamili. Nikada nije bilo lako, ali dečaci su diktirali tempo i ubrzo su shvatili da je Kamila izuzetno usrećila njihovog oca i da je njegova sreća važnija od svega drugog - napisala je Peni Džunor za The Telegraph.

 

Odnos princa Čarlsa sa odraslim sinovima


Čarls je oduvek igrao dve važne uloge u životima svojih sinova: njihovog oca i njihovog šefa. Dakle, tokom godina, uvek je postojala neka tenzija između njih trojice u vezi sa novcem.

 

- Uvek je postojao komplikovan odnos sa njihovim tatom. To nije samo jednostavan odnos oca i sina. On je njihov otac i njihov šef, i oni su dužni da finansira njihove poslove i živote - rekao je izvor blizak porodici za People, pa je dodao:

 

PRINC VILIJAM JE UVEK BIO BLIŽI S OCEM OD HARIJA
PRINC VILIJAM JE UVEK BIO BLIŽI S OCEM OD HARIJA foto: GEORGE ROGERS / Sipa Press / Profimedia

 

- Novac je taj koji je uvek izazivao izvesnu napetost između Čarlsa i dečaka, jer je Čarls bio taj koji ima svu moć - rekao je drugi izvor za publikaciju.

 

Prema izveštajima, otkako je Vilijam postao muž i otac, on i njegov otac su se zbližili.

 

- Od kada se Vilijam venčao i postao otac, nekako su se našli na istoj strani. Tada su počeli da dele osećaj dužnosti koji ih je ujedinio, tako su donekle prevazišli jaz koji je vladao među njima - rekao je izvor za Vaniti Fer.  

 

I pošto su bi Vilijam trebao da nasledi Čarlsa, uvek su se njih dvojica bolje razumeli nego Čarls i Hari.

 

DAJANA JE IMALA MNOGE FOTOGRAFIJE SA DECOM, ALI ČARLSA NIJE BILO NA NJIMA
DAJANA JE IMALA MNOGE FOTOGRAFIJE SA DECOM, ALI ČARLSA NIJE BILO NA NJIMA foto: Philippe Ledru / akg-images / Profimedia

 

- Kada Čarls priča o Vilijamu, to je sa velikim ponosom. Često ga čujete kako govori o suverenitetu i kako se vezuju za ovu posvećenost suverenitetu - nastavio je izvor.

 

Dok je Vilijamov odnos sa ocem postao bliži poslednjih godina, Hari je patio.

 

U intervjuu Harija i Megan Markl sa Oprom Hari je objasnio da ga je otac potpuno razočarao.

 

- Moja porodica me je finansijski uništila - rekao je.

 

Takođe je objasnio da samo zahvaljujući novcu koji mu je ostavila pokojna majka, princeza Dajana, može da izdržava svoju porodicu.

 

- Bez toga ne bismo mogli da odemo iz kraljevske porodice - dodao je on.

 

Bonus video:

Šta je Čarls rekao Vilijamu u trenutku kada ga je prestolonaslednik poljubio?

 

makonda-tracker