apeluje

"Svet ne može da nastavi da ćuti. OVO MORA DA PRESTANE!" Kraljica Ranija obojila svoj profil na Instagramu u crno

0

Kraljica Jordana skrhana je zbog najnovijeg sukoba na Bliskom istoku, pa je odlučila da iskoristi svoju popularnost da skrene pažnju na stradanje Palestinaca

Kraljica Ranija od Jordana ima palestinsko poreklo
Kraljica Ranija od Jordana ima palestinsko poreklofoto: EPA-EFE/Daniel Gonzalez

Kraljica Ranija od Jordana odlučila je da promeni način na koji se putem Instagrama obraća svojim pratiocima nakon izbijanja sukoba između Izraela i Palestine, javlja People.


Supruga jordanskog kralja Abdule II do sada je uglavnom delila optimistične poruke, svoje modne kombinacije i važne trenutke s brojnih putovanja i susreta. Sada je, međutim, svoju profilnu fotografiju zamenila crnom bojom, u znak žalosti zbog stradalih u novom bliskoistočnom sukobu, i deli ozbiljne i važne političke poruke.


Ranija je, takođe, objavila i snimak jednog svog govora iz 2009. godine, kada je, kao i danas, pozivala svet da prekine tišinu o stradanjima u Pojasu Gaze.

 

Četrnaest godina i pet ratova kasnije, srceparajuće je videti koliko se malo toga promenilo. Svet ne može da nastavi da ćuti. Ovo mora da prestane – poručila je jordanska kraljica.

 


Podsetimo, Ranija od Jordana je poreklom Palestinka, a rođena je u Kuvajtu, gde su njeni roditelji izbegli iz Tulkrama, sa Zapadne obale, gde su živeli do 1967. godine. Palestinu su napustili zbog arapsko-izraelskog rata, poznatog još kao Šestodnevni rat, a potom u Kuvajtu dobili ćerke Dinu i Raniju i sina Magdija.


Jordanska kraljica je više puta u prošlosti pričala o problemima s kojima se suočavaju Palestinci, a poslednji put samo nekoliko dana pre izbijanja novog sukoba.

 


I svake sekunde svakog minuta svakog dana, milionima Palestinaca oduzimaju slobodu... prava... sam njihov identitet. Pred našim očima – rekla je kraljica Ranija u Belfastu na samitu One Young World i istakla da se "palestinske porodice iskorenjuju sa svoje zemlje".

 

BONUS VIDEO

Skup podrške Palestini

 

makonda-tracker