prelepo

Zavirite na venčanje kraljice Ranije! Venčanica lepša od sna i detalj kojim je pre 30 godina prekršila protokol

0

Dan venčanja Ranije i Abdulaha bilo je proglašeno državnim praznikom.

foto: RABIH MOGHRABI / AFP / Profimedia
foto: RABIH MOGHRABI / AFP / Profimedia

Ljubavna bajka Ranije Al Jasin i princa Abdulaha počela je pre više od 30 godina.

 

Ranija je 1990. godine se preselila u Jordan zbog Zalivskog rata sa svojom porodicom i nije ni slutila da će joj to u toj meri promenili život.

 

Na jednoj večeri koju je organizovala princeza Aiša 1993. godine, Ranija je upoznala princa Abdulaha od Jordana. 

 

- Kad sam je pogledao, pomislio sam u sebi Kako lepa dama. Imala je 22 godine i nije provela mnogo vremena u Jordanu, jer je odrasla u Kuvajtu i preselila se u Jordan tokom Zalivskog rata- objasnio je Abdulah u svojoj knjizi "Our Last Chance" njihov prvi susret.

-Imao je neodoljiv osmeh i energiju kojom je privlačio kao magnet. Šta da kažem, sve je istorija. Kada pričam o našem prvom susretu, priča zvuči kao bajka, ali stvarnost je drugačija. Biti kraljica zapravo je posao kao bilo koji drugi- rekla je Ranija jednom prilikom.

 

Međutim, Ranija nije odmah pristala na ode na večeru sa Abdulahom, ali je ipak na kraju otišla i ostalo je zaista istorija.

Nakon dva meseca poznanstva, Ranija i Abdulah su se verili, a šest meseci nakon prvog susreta i venčali.

 

Njihova raskošna ceremonija je održana u palati Zahran u Amanu 10. juna 1993. godine i taj dan je proglašen državnim praznikom. 

 

Ljudi su se okupljali na ulicama kako bi videli kraljevski par koji je prolazio ulicama u automobilu sa otvorenim krovom, a tu scenu su ove godine ponovili njihov sin, prestolonaslednik Husein i princeza Radžva.

 

Među gostima na ovom kraljevskom venčanju su bile i princeza od Grčke i kraljica Sofija od Španije. 

Mlada je blistala u venčanici koju je haljinu sa zlatnim detaljima kratkih rukava koju je dizajnirao Brus Oldfild, omiljeni dizajner princeze Dajane i isti onaj koji je kreirao haljinu kraljice Kamile za krunisanje 6. maja. 

 

Brus je bio inspirisan nizom sirijskih kostima,a venčanica je definitivno bil aprepoznatljiva.

 

Imala je široke revere i složene zlatne šare. Svilena halijna je imala i veličanstveni kaiš koji je početkom ove godine nosila njena ćerka princeza Iman na svom venčanju.

 

A uz to, Ranija je nosila bele rukavice. 

Ipak, suprotno običajima, Ranija je odlučila da ne nosi tijaru.

 

Time je prekršila kraljevski protokol, a bilo je više razloga za to: verovalo se da nije imala svoju tijaru sve dok nije postala kraljica, a sa druge strane,njen suprug tada nije bio kralj, pa je smatrala da nema potrebe za tim.

 

Umesto tijare, Ranija je imala visoku punđu oko koje je bila obmotana traka za glavu na koju se nastavljao veo, a njena frizura je bila toliko visoka da je prilično otežavala proces ulaska i izlaska iz automobila, preneli su strani mediji

 

Tadašnji princ Husein je nosio odelo koje je podsećalo na venčano odelo njegovog oca. 

- Prestolonaslednik će obući odelo koje crpi inspiraciju iz istaknutog dizajna koji je Njegovo Veličanstvo Kralj Abdulah II nosio na dan svog venčanja. Utelovljujući bogatu zaostavštinu Hašemita, rukavi odela odaju počast bezvremenskom stilu koji su prikazali i Njihova Veličanstva kralj Abdulah II i kralj Abdulah I - preneo je Town and Country.

 

Nakon ceremonije venčanja, par je zajedno plesao celu noć na veličanstvenom prijemu.

Za 30 godina braka, par je izrodio četvoro dece: Huseina, Iman, Salmu i Hašema. 

 

A 1999.godine Ranija je postala do tada najmlađa kraljica na svetu. 

 

Abdulah nije trebalo da nasledi tron zbog političke nestabilnosti u zemlji. 

 

Međutim, njegov otac se predomislio neposredno pre njegove smrti 1999. godine i dozvolio Abdulahu da nasledi tron. 

 

 

.

makonda-tracker