burno

VLADA IZRAELA se obratila Điđi Hadid: Manekenka palestinskog porekla na meti OSUDE zbog reakcije na bliskoistočni sukob

3

Nakon što je manekenka objavila citat o aktuelnom izraelsko-palestinskom sukobu, dobila je poruke sa zvaničnog naloga Izraela na Instagramu

Điđi Hadid komentarom na rat u Izraelu podigla buru na mrežama
Điđi Hadid komentarom na rat u Izraelu podigla buru na mrežama foto: EPA / DJ JOHNSON

Izraelska vlada osudila je supermodela Điđi Hadid nakon što je lepotica objavila poruku podrške palestinskom narodu na svom Instagram "storiju".

 

Tokom vikenda, Hadid, čiji je otac poznati trgovac nekretninama Mohamed Hadid,  podelila je post o ratu koji glasi:

 

- Nema ničeg jevrejskog u postupanju izraelske Vlade prema Palestincima. Osuda izraelske vlade nije antisemitska, a podrška Palestincima nije podrška Hamasu.

 

Izraelska vlada je brzo reagovala na njenu objavu, podelivši na svojom Instagram "storiju" odgovor koji je glasio:

 

- Nema ničeg hrabrog u Hamasovom masakru Izraelaca. Osuđivanje Hamasa za ono što jeste (ISIS) nije protiv Palestine i podrška Izraelcima u njihovoj borbi protiv varvarskih terorista je prava stvar.

 

Nalog države Izrael je tada uputio komentare posebno na Hadid, označivši njen nalog i napisavši:

 

- Jeste li spavali prošle nedelje? Ili vam je dobro dobro što zatvarate oči pred ubijanjem jevrejskih beba u njihovim domovima? Vaše ćutanje vrlo jasno je pokazala gde se nalazite. Vidimo vas - prenosi Daily mail.

 

Izraelska vlada je potom objavila užasavajuću sliku krvlju umrljanog poda male devojčice koju su navodno hladnokrvno ubili teroristi Hamasa.

 

- Ako ovo ne osuđujete, vaše reči ne znače NIŠTA - napisao je nalog, ponovo označavajući Hadid.

 

Điđi Hadid izrazila podršku Palestincima
Điđi Hadid izrazila podršku Palestincima foto: Printskrin Instagram

Od izbijanja najnovijeg rata u regionu, koji je pokrenuo Hamasov teroristički napad i u kojem su ubijene hiljade ljudi, starija sestra Hadid oglasila se nekoliko puta dok je mlađa Bela ostala nema.

 

U izjavi koja je sama Hadid napisala, ona ne osuđuje eksplicitno akcije Hamasa, niti njihov terorizam naziva antisemitskim, ali manekenka nije ni podržala delovanje ove grupe, već je podelila manje-više neutralnu poruku koja poziva na mir.

 

Điđi Hadid o ratu u Izraelu
Điđi Hadid o ratu u Izraelu foto: Instagram Printscreen

Duboko saosećam i srce mi je slomljeno zbog palestinske borbe i života pod okupacijom; to je odgovornost koju nosim svakodnevno. Takođe, osećam odgovornost prema svojim jevrejskim prijateljima da jasno stavim do znanja, kao što sam činila i ranije: iako imam svoje snove i nade u vezi s Palestincima, nijedan odnjih uključuje povređivanje Jevreja – istakla je Hadidova u svojoj prvoj izjavi od izbijanja sukoba.

 

Terorisanje nevinih ljudi nije u skladu s pokretom "Slobodna Palestina" i ne čini mu ništa dobro – napisala je Điđi, koja je sa sestrom Belom, već godinama zagovornica ovog pokreta u Americi. – Ideja da to čini je podstakla bolan i decenijama dug ciklus odmazde, čiji nijedan civil, bio on Palestinac ili Izraelac, ne zaslužuje da bude kolateralna šteta. To pomaže u održavanju lažne ideje da propalestinski znači – antisemita – istakla je manekenka.

 

điđi hadid rođena je i odrasla u americi, ali ima holandsko-palestinsko poreklo
điđi hadid rođena je i odrasla u americi, ali ima holandsko-palestinsko poreklofoto: splash / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Ako patite, izražavam svoje saučešće danas, zajedno sa svojim bližnjima, i Palestincima i Jevrejima, šaljem vam svoju ljubav i snagu, ko god i gde god da ste – napisala je manekenka. – Postoji mnogo složenih, ličnih i validnih osećanja, ali svaki čovek zaslužuje osnovna prava, tretman i bezbednost, bez obzira na nacionalnost, veru, etničku pripadnost ili gde su.

 

Bonus video:

 

Snažan govor se deli na Instagramu 

 

 

makonda-tracker